Din 900 de muncitori în site, peste 800 sunt români

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 25 mai 2016

uk_muncitori constructii5_1

Știm cu toții! Nu mai este o noutate faptul că românii au ajuns să domine șantierele de construcții de pe cuprinsul Londrei. Și am cam putea spune fără exagerări că nu prea există site în care să nu fie picior de român. De aici și până la a spune că 90% din muncitorii unui astfel de site sunt români, pare totuși o afirmație trasă de păr? Deloc! Avem confirmarea chiar de la un conațional care lucrează de câteva săptămâni bune într-un site unde s-au construit nouă blocuri și în care acum se montează bucătării. Românul povestește că până și panourile de avertizare montate prin șantier sunt în limba română.

În plus, ne mai povestește acesta, majoritatea celor care au ajuns să muncească acolo au fost aduși pe „cumetrii”.

 

Diaspora Românească: Un site în care aproape toți muncitorii sunt români. Cum este posibil?

Nelu, 43 de ani: Când am ajuns în prima zi la acest job, care este undeva în nord-vestul Londrei, am rămas efectiv cu gura căscată. Am fost mirat când am auzit în jurul meu cum toată lumea vorbea în limba română. Peste tot, în tot site-ul. Adică nu auzeai decât românește. Am avut așa un sentiment ciudat, chiar am avut senzația că nu aud bine. Pe fiecare etaj în parte, în fiecare bloc, la locul de fumat, inclusiv la cantină. Doamnele care pregăteau și serveau mâncarea acolo erau românce. Supervizorii, români, managerii români. Incredibil, dar adevărat. În pauza de prânz, când ne-am întâlnit cu toții la cantină, am întrebat câțiva colegi cam câți români lucrează acolo. Mi-au spus simplu: din 900 de angajați, cam 880 sunt români. Fără exagerări!

 

D.R.: Cum ați găsit acest job?

N.: Nașul meu de cununie are un verișor care lucrează acolo. Și el a fost cel care a pus o vorbă pentru mine. Dacă este vreun loc liber și dacă aș putea să încep să muncesc. Răspunsul a venit într-o singură zi. A luat legătura cu managerul de acolo, i-a spus că am mai lucrat în construcții, dar în Italia, și acesta a zis că pot să vin de a doua zi. Ajuns în site, am aflat de la o zi la alta și povestea celorlalți, cum au ajuns să muncească acolo. Toți erau aduși pe „cumetrii”, cum spune o vorbă. Fie de un verișor, fie de un frate, fie de un prieten din copilărie, fie de un cumnat. Cam asta era povestea tuturor, când îi întrebam cum au ajuns să lucreze în acest site.

—————————————

„«Se lucrează la tavan, aveți grijă la cap!», «În zona aceasta se efectuează lucrări cu excavatorul» sunt două dintre anunțurile care îmi vin acum în minte. Dar mai erau și altele. Deci erau panourile acestea de avertizare în limba engleză, dar dedesubt erau în limba română, traduse. Toate.”

Nelu

—————————————

 

D.R.: Mai exact, ca ce lucrează românii din acest site?

N.: Toate națiile de joburi. Instalator, electrician, tâmplar, dry-liner (adică cei care lucrează cu rigips), sudori. Cam tot ce este nevoie într-un site de construcții. Eu lucrez ca tâmplar, am de montat bucătării. Dar e greu, pentru cine gândește că nu e dificil. E nevoie de aproape o zi și jumătate ca să termin de montat o singură bucătărie. Sunt multe corpuri de suspendat, plus altele de decupat. Sunt micuțe, pentru că blocurile sunt făcute pentru Council și e totul îngrămădit pe un singur perete.

 

D.R.: Cum sunteți plătiți?

N.: Nu știu cât câștigă ceilalți, dar eu și alți colegi de-ai mei care montăm bucătării primim 150 de lire pe bucătărie. Dacă punem și ziua de sâmbătă, ajungem la 500-600 de lire pe săptămână, după taxe. Ceea ce este bine. Dar se muncește mult, zece ore pe zi, cu jumătate de oră pauză.

 

D.R: Pare a fi un loc de muncă pe o perioadă destul de lungă…

N.: Așa este. Doar ce a început de vreo două luni acest job și durează, din câte am auzit, un an de zile. Dar nu știu dacă vreau să rămân aici. E totul haotic, se lucrează nebunește și nu prea este pe stilul meu. În sensul că ai nevoie de scule ca să poți lucra. Adică nu ești primit în site dacă nu ai sculele necesare. Doar că acolo nu se mai respectă nimic. Își împrumută unul de altul, că la finalul zilei nu mai știi unde îți sunt propriile scule. Stai și le cauți cu orele, te enervezi că nu le mai găsești sau că s-au stricat. Cred că acesta este marele dezavantaj.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Din 900 de muncitori în site, peste 800 sunt români”

  1. covrig cristi tiberiu Spune:

    blackpool ANGLIA 15 DALE STREET. M/ar interesa in meseria faiantar sau rigipsar daca se poate. Ma numesc Tibi si am 42de ani. va multumesc

Spune-ti si tu parerea!