Din experienţele unui bucătar român la Londra

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 31 martie 2014

Londra_Cristian Tutuianu_bucatar1

„Mâncarea cea mai bună se face la foc mic… şi are nevoie de multe ore”, spune Cristian Ţuţuianu, un bucătar român ce a renunţat la viaţa prea condimentată din ţară, în speranţa că în Anglia va găsi reţeta succesului. Şi am spune noi că are mari şanse! Tânărul de 28 de ani a terminat Şcoala de Bucătari la Iaşi, a lucrat la câteva restaurante din România şi în urmă cu aproape trei ani, a ajuns în Londra. Aici a descoperit că, dacă vrei să devii un bucătar foarte bun, ai nevoie, ca şi în cazul mâncării perfecte, de „foc mic” şi multe ore de experienţă.

O parte din experiența a căpătat-o și lucrând la unul dintre restaurantele lui Jamie Oliver, unde a învăţat câteva secrete chiar de la celebrul bucătar britanic.

 

Experienţa Jamie Oliver

Nu sunt mulţi cei care se pot mândri că l-au cunoscut personal şi chiar au învăţat câteva din secretele de bucătărie ale cunoscutului Jamie Oliver. Cristian face parte din cei care au avut şansa să stea alături de bucătarul englez devenit star mondial cu ajutorul cruciadelor culinare pe care le-a iniţiat în faţa camerelor de luat vederi.

„Jamie Oliver înseamnă de fapt o foarte mare companie. El deţine în jur de şapte sau opt restaurante în Londra. Când spui restaurantul lui Jamie Oliver… oamenii cred deseori că Jamie este în bucătărie şi găteşte pentru ei… dar nu este aşa. El trece pe la fiecare restaurant în parte, se ocupă de meniuri şi tot ce înseamnă organizare, însă de restul se ocupă alţii, care sunt investitori. Am lucrat la un moment dat în Angel, la unul dintre restaurantele sale şi atunci am avut şansa să îl cunosc şi să învăţ câteva lucruri de la el”, povesteşte Cristian.

———————————

Cine este Jamie Oliver?

 

Tată a patru copii, Oliver conduce în UK peste 30 de restaurante italiene, lansate în regim de franciză şi peste graniţele regatului. A ajuns de 30 de ori în topuri cu 15 dintre cărţile sale de bucate. Una dintre ele, intitulată „30-Minute Meals”, s-a vândut în peste un milion de exemplare. Potrivit publicaţiei The Daily Star, Oliver intenţionează să îşi construiască un imperiu culinar şi în Statele Unite.

———————————

 

Psihicul contează în bucătărie

Unul din ingredientele principale în meseria de bucătar este psihicul, spune tânărul român de 28 de ani. Apoi, experienţa. „În bucătărie te loveşti de situaţii în care trebuie să ai psihicul bun, pentru că există situaţii în care ţipă la tine sau ţi se vorbeşte urât… şi dacă se întâmplă astfel de cazuri şi cedezi psihic… renunţi. Laşi uniforma şi ai pierdut jobul.”

Deocamdată, Cristian lucrează printr-o agenţie, însă are aşteptări mari de la viitorul său. „Vreau să capăt mai multă experienţă în restaurantele hotelurilor. Am decis să las bucătăria «la comandă» pentru ceva timp şi să mă axez şi pe «mesele organizate» şi astfel să trec prin toate etapele. În momentul în care m-am înscris la agenţii, ştiam că mă vor trimite peste tot: la restaurante, hoteluri, pe stadioane… unde este nevoie. Se întâmplă ca o săptămână să lucrez într-un loc şi în următoarea să fiu într-altul,” povesteşte bucătarul român.

———————————

„Cea mai bună mâncare se face la foc mic şi are nevoie de multe ore. De exemplu, un stomac de porc cu carne tocată şi legume se rulează şi se pune în cuptor la 80-85 de grade vreo 15 sau 16 ore. Mâncarea perfectă iese la foc mic.”

Cristian Ţuţuianu, 28 de ani bucătar

———————————

 

Când bucătăria devine… periculoasă

Londra_Cristian Tutuianu_bucatar

La scurt timp după ce a ajuns în Londra, Cristian a luat în calcul să-şi perfecţioneze studiile. Din păcate, ceea ce a început nu a mai reuşit să finalizeze din cauza unui accident în bucătărie…

„Am terminat Level 2 Professional Cookery la University of West London şi nu am mai putut termina Level 3. Nu am crezut niciodată că voi păţi aşa ceva în bucătărie. Am avut tendoanele tăiate la degetul inelar şi mijlociu. La unul a fost în proporţie de 70%, iar la celălalt 50. Unul dintre colegii mei a aruncat un cuţit într-un suport şi chiar în momentul acela, eu am întins mâna. Am stat trei luni de zile departe de bucătărie…”, povesteşte tânărul bucătar.

„Din acest motiv se fac atât de multe cursuri de Health and Safety. Mulţi spun că e pierdere de timp… chiar am avut colegi care spuneau «mă învaţă pe mine cum să scot cuţitul în bucătărie, cum să merg cu cuţitul prin bucătărie», dar am simţit pe pielea mea că toate acestea trebuie învăţate. Eu am pierdut Level 3 Pastry din cauza faptului că nu am avut prezenţe… În schimb, am fost surprins plăcut de atenţia pe care mi-au dat-o medicii… îmi trimiteau hârtii în care îmi explicau ce fel de exerciţii trebuie să fac cu mâna, ce am voie să fac, ce nu am voie să fac. Apoi am mers la recuperări şi uşor-uşor, mi-am revenit”, povesteşte Cristian despre experienţa neplăcută din bucătărie.

 

Cel mai important în bucătărie…

Ce credeţi că este cel mai important lucru în bucătărie? Temperatura, ingredientele, cuptorul sau bucătarul? Ei bine, Cristian ne spune că… „Totul. Începând de la zero. De la primirea cărnii… când o găteşti, ea trebuie să fie în standard. Acasă se poate găti un piept de pui care a stat trei zile în frigider… la restaurant nu ai voie. Există nişte reguli ce nu trebuie încălcate, nu ai voie să găteşti carne care a stat în frigider mai mult de o zi… Trebuie să respecţi toate criteriile.”

———————————

„Nimic nu se găteşte uşor… cea mai mare atenţie o necesită peştele, dar cred că mai uşor se găteşte carnea de pui şi cea de vită. Temperatura cred că este cea mai importantă în bucătărie. Carnea trebuie să fie pregătită la o anumită temperatură… peştele trebuie să atingă cel puţin 65 de grade, carnea de vită sau de pui trebuie să atingă cel puţin 75 de grade. Dacă nu se ating aceste temperaturi… nu este sănătos… există riscul de toxiinfecţie alimentară.”

Cristian Ţuţuianu

———————————

 

Cum este să fii bucătar în Londra?

„Nu este uşor. Este foarte greu. Dacă ai experienţă, poate este mai uşor, dar dacă nu, trebuie să munceşti mult şi să ai răbdare, să treci prin toate nivelurile”, povesteşte Cristian. Cât despre câştiguri… depinde, nu pot să spun dacă se câştigă bine sau nu, în funcţie de job, de poziţia pe care o ai în bucătărie”, este de părere tânărul bucătar român.

———————————

O reţetă complicată…

 

„Am avut de-a face cu o reţetă grea chiar în primii ani când am lucrat în bucătărie. Este o reţetă de paste italienească cu patru feluri de paste şi cu patru feluri de sosuri… pesto, brânză, roşii şi ciuperci. Este foarte complicată pentru că ai nevoie de mult timp ca să o pregăteşti.”

Cristian Ţuţuianu

———————————

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Din experienţele unui bucătar român la Londra”

  1. Kakka Spune:

    Draga domnule bucatar, cred ca va lipsit si un translator la acele cursuri. Carne de vita, trebuie sa aibe 75 grade? :)) cand vreodata domnule, carnea de vita se mananca medium, sa nu mai zic de blue, care deja inseamna temperatura de 45-49. La carnea de vigandaca ai depasit 70 deja e well done, iar pt 90% din clientii e un mare “shit” pestele… pai somonul se mananca roze.

Spune-ti si tu parerea!