Dinamo, către ieșirea din insolvență?

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 21 noiembrie 2014

559 negoitaClubul Dinamo ar putea ieşi din insolvenţă în mai 2015, după o perioadă de șase luni în care a dispus de un regim special. Pe 17 noiembrie a avut loc Adunarea Generală a Creditorilor, unde s-a discutat despre aprobarea şi implementarea planului de reorganizare. Dosarul prin care Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolvenţă a fost înregistrat în 13 mai, la Tribunalul Bucureşti. Valentin Gheorghiţă, administratorul special al clubului, spune că planul a fost aprobat şi definitivat şi că, în șase luni după confirmarea acestuia de către judecătorul sindic, Dinamo va ieşi din insolvenţă.

„În adunare s-a aprobat planul de reorganizare şi urmează ca, pe 3 decembrie, judecătorul sindic să îl confirme. Începând din acel moment, în decursul a șase luni, vrem să definitivăm procedura şi să ieşim din insolvenţă. Sperăm ca până de ziua clubului, 14 mai, să se rezolve şi să le facem o bucurie suporterilor dinamovişti”, a spus Gheorghiţă pentru presă.

În acest scop, Dinamo trebuie să rezolve toate problemele financiare legate de datorii.

„În prima lună din cele șase vom plăti datoriile către Veneto Banca, cel mai mare creditor. Conform planului, în luna a treia vom plăti toate sumele datorate angajaţilor, salarii, prime, bonusuri, urmând ca în lunile 5 şi 6 să facem plata către ANAF, care va primi o valoare procentuală, nu întreaga sumă, ci un anumit procent. Creditorii chirografici nu vor primi absolut nimic”, a mai spus administratorul special.

Reprezentanţii statului s-au opus aprobării pentru că ar urma să recupereze doar 5,93% din suma datorată de SC Dinamo 1948 SA bugetului de stat în cazul în care planul de reorganizare ar fi implementat.

„Da, a fost Adunarea Generală a creditorilor şi a fost aprobat planul de reorganizare a societăţii de către creditori, cu trei categorii din cele patru, garantaţi, bugetari, chirografari şi salariaţi. Creditorii bugetari, ANAF-ul, au votat împotrivă”, a confirmat administratorul judiciar Cătălin Dascăl.

Categoria creditorilor cu creanţe bugetare (24.442.264 de lei, conform tabelului defintiv de crenţe) va beneficia, în acord cu planul de distribuiri, de sume în proporţie de 5,93% din totalul grupei, adică 1,45 milioane de lei.

Administratorul judiciar al clubului a explicat parcursul procesului de insolvenţă pe care îl va urma societatea: „Urmează ca pe 3 decembrie să se discute în faţa judecătorului sindic confirmarea planului. Un plan, chiar dacă este aprobat de creditori, poate fi implementat ca atare doar după ce este confirmat de către judecătorul sindic. În cazul în care va fi aprobat de către judecătorul sindic, din ziua pronunţării sentinţei de aprobare, practic planul se implementează. Şi apoi trebuie îndeplinit ceea ce este menţionat şi s-a obligat societatea să facă prin acest plan de reorganizare, cu privire la plata creanţelor. Practic, acesta este scopul.”

Cătălin Dascăl a menţionat că în majoritatea cazurilor, planul de insolvenţă este confirmat de către judecătorul sindic, mai ales în situaţia în care a fost votat de către Adunarea Generală a creditorilor. „În general, foarte rar s-a întâmplat ca un plan aprobat de creditori să nu fie confirmat de către judecătorul sindic. Se poate întâmpla, însă, şi asta, pentru că se merge pe parte de legalitate a planului de reorganizare, însă procentul este mult mai mic. Procentul de respingere este minoritar celui de confirmare, în cazul unui plan aprobat de către creditori”, a mai spus Dascăl.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!