Dinţii de lapte

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 11 septembrie 2015

baby teeth brushing1Apariţia primilor dinţişori ai bebeluşului reprezintă un eveniment aşteptat de întreaga familie. De obicei, dinţii încep să iasă în a şasea lună de viaţă, însă nu este o regulă: la unii copii dinţii erup mai devreme (la 3 luni) sau mai târziu (14-15 luni). Fiecare copil este diferit, aşa că şi începutul şi durata procesului de dentiţie pot varia. Însă toţi cei 20 de dinţişori de lapte trebuie să erupă până la vârsta de 3 ani. Întârzierile mari în apariţia dinţilor de lapte, creşterea lor inegală, asimetrică sunt semne de tulburare a organismului.

Erupţia primilor dinţişori înseamnă agitaţie şi multe nopţi nedormite, atât pentru cel mic, cât şi pentru părinţi. Bebeluşul este neliniştit, izbucneşte în plâns aparent fără motiv, tinde să muşte diverse obiecte sau să îşi bage mâna în guriţă pentru că presiunea degetelor pe gingie le calmează durerea. Dacă te uiţi în guriţa lui, vei vedea că are gingiile umflate, roşii şi tari. În plus, vei observa că bebeluşul salivează din abundenţă sau că tinde să stea mai mult la sân pentru a-şi astâmpăra setea. Alteori însă, durerea îl face să refuze sânul sau biberonul. Erupţia dinţilor poate fi însoţită de febră şi de tulburări intestinale (diaree, vărsături).

Pentru a-i calma durerile, puteţi începe cu tamponarea gingiilor, după fiecare alăptat sau după fiecare masă cu biberonul, folosind tifon steril, umezit în apă fiartă şi răcită sau în ceai de muşeţel. Veţi continua această curăţare şi după apariţia primilor dinţişori sau puteţi apela la periuţă şi pastă de dinţi speciale pentru bebeluşi. Nu lăsaţi copilul să doarmă cu biberonul în gură şi nu îi daţi să bea ceai îndulcit sau alte lichide dulci cu suzeta. După ce micuţul a împlinit un an, renunţaţi la biberon şi învăţaţi-l să bea din cană. Folosirea excesivă a biberonului poate duce la apariţia „cariilor de biberon”. Acestea apar în urma contactului prelungit al dinţilor bebeluşului cu lichide ce conţin zahăr (lapte, ceai îndulcit, sucuri) şi „atacă” în special dinţii de sus (întâi incisivii, apoi molarii şi caninii).

Este bine să îl obişnuiţi pe cel mic cu periuţa de dinţi, deoarece aşa îi va fi mai uşor să accepte spălatul pe dinţi. Alegeţi o periuţă de dinţi scurtă şi moale, pentru a masa gingiile fără a le irita, şi frumos colorată, pentru a-l atrage pe cel mic. Prima vizită la stomatolog trebuie să aibă loc după vârsta de 3 ani, asta în cazul în care copilul nu are carii sau alte probleme care să solicite un consult de specialitate. Nu uitaţi că un dinte de lapte, netratat la timp, va trebui extras, existând riscul ca dintele permanent să iasă strâmb.

Cum prevenim durerea

Există mai multe metode prin care îl poţi ajuta pe cel mic să treacă mai uşor peste momentul în care îi apar primii dinţişori. Masează-i gingiile cu degetul tău, chiar dacă la început este inconfortabil pentru bebeluş. Dă-i să bea ceai de anason, tei sau muşeţel sau apelează la gelurile calmante existente în farmacii. Atenţie! Înainte de a-l „trata” pe cel mic, cere sfatul unui medic cu privire la cantitatea şi perioada de timp în care poate fi folosit un anumit produs, indiferent dacă este vorba despre un gel antiseptic sau un ceai medicinal. În plus, mai poţi folosi jucăriile speciale pentru dentiţie, umplute cu apă, care se răcesc în frigider. Este de preferat să nu recurgeţi la medicamente din proprie iniţiativă şi nici să apelaţi la aşa-zisele leacuri băbeşti.

Dinţii de lapte (patru incisivi centrali, patru incisivi laterali, patru canini şi opt molari) sunt la fel de importanţi ca şi cei permanenţi deoarece, în afară de rolul în masticaţie şi în vorbire, păstrează structura osoasă şi pregăteşte „terenul” pentru apariţia celor 32 de dinţi permanenţi. Dacă dinţii de lapte se dezvoltă sănătos, fără carii sau alte complicaţii, la fel se vor dezvolta maxilarele şi dinţii permanenţi. În schimb, dacă primii dinţişori se pierd cu mult înainte de apariţia dinţilor permanenţi (care încep să apară în jurul vârstei de 6 ani), spaţiul dintre dinţi se îngustează şi apar probleme în alinierea dinţilor definitivi. Atunci când dinţii superiori sau dinţii inferiori ies lângă dinţii de lapte, este un lucru normal, însă nu trebuie neglijat. Chiar şi în această situaţie se impune o consultaţie la un medic pedodont (stomatolog pediatru), mai ales că este posibil să fie nevoie de extracţii dentare.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!