DINTR-O STRAINATATE IN ALTA

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume, Reportajul săptămânii pe data 12 februarie 2012

Spania nu mai este demult taramul fagaduintei pentru romanii care isi doresc sa incerce experienta strainatatii.

Terenurile agricole intinse si culturile roditoare nu mai sunt pe placul vestitilor „capsunari” originari din Romania. Paradisul constructiilor care oferea sansa unei existente decente celor mai multi barbati imigranti din aceasta tara s-a destramat si el in ultimii ani. Si atunci, nici soarele iberic ori castelele de neuitat ale peninsulei, nici plajele intinse sau firea deschisa, prietenoasa a localnicilor nu mai sunt suficiente pentru romanii popositi pe acele meleaguri.

Proiectele migratoare ale acestora au acum o noua tinta. Se numeste Marea Britanie si este taramul la care viseaza multi dintre romanii „esuati” in peninsula din sudul Europei. Acolo, clima este mai degraba mohorata si respingatoare. Iar oamenii au obiceiuri aparent ciudate, care iti dau impresia ca fac totul pe dos… Noua lor destinatie nu pare deloc la fel de prietenoasa.

Totusi, in Marea Britanie se poate munci si se castiga bani, dupa cum au aflat cei care nazuiesc spre aceste taramuri inconjurate de ape. Si daca e asa, altceva nici nu conteaza.

Alte locuri, alte obiceiuri. In rest, aceeasi strainatate…

 

   

Povestea spaniola

  

Multi romani au ales in ultimul timp sa paraseasca Spania, pe fondul crizei economice care a afectat grav peninsula iberica. Dupa ce au ramas fara locuri de munca aici, unii dintre ei s-au orientat spre alte rute ale strainatatii.

Marea Britanie a devenit cea mai cautata destinatie din Europa pentru migratorii plecati dintre Carpati si Dunare. Mass-media din Regatul Unit relateaza frecvent si cu ingrijorare despre aceasta realitate, in timp ce paginile ziarelor romanesti care apar la Londra gazduiesc tot mai des anunturile unor romani aflati in cautarea unui loc de munca, care precizeaza: „vorbesc si limba spaniola.”

Conform estimarilor, aproape 3 milioane de romani s-au stabilit in alte state membre ale Uniunii Europene si mai mult de trei sferturi dintre acestia au ales, ca destinatie a noului lor domiciliu, Italia si Spania.

Circa 2,3 milioane de cetateni ai Romaniei traiesc in prezent in aceste tari. Ei sunt aproape la fel de multi ca si turcii (2,4 milioane), care reprezinta cea mai numeroasa comunitate etnica in cele doua state. Iar in Spania, statisticile arata chiar ca romanii au trecut pe primul loc.

Si totusi, criza economica severa din UE a modificat rutele migratiei si intentiile imigrantilor…

 

Trei etape ale migratiei

Romanii au devenit „capsunarii” renumiti ai Spaniei inainte de accesul Romaniei in Uniunea Europeana.

Studiul „Migratia romanilor in Europa. Trecut si viitor” remarca trei etape majore in privinta rutelor de migratie ale romanilor pana la momentul 1 ianuarie 2007, al accederii Romaniei in Uniunea Europeana.

La inceput, in perioada 1990-1995, ei preferau sa munceasca in state ca Israel, Turcia, Italia, Ungaria sau Germania. In a doua etapa, cuprinsa intre anii 1996 si 2002, acestor destinatii li se adauga Spania. Asa se face ca romanii au ajuns in peninsula iberica de la sfarsitul anilor 90, cand Spania era una dintre tarile sarace ale UE si incuraja prezenta imigrantilor din dorinta dezvoltarii economiei nationale. Piata muncii inregistra la acel moment un deficit de 900.000 de lucratori. Urmare a acestei politici, in 2000, un muncitor din Spania ajunsese sa castige un salariu echivalent cu 58% din retributia unui german.

In fine, in a treia faza, consemnata in studiul mentionat, in intervalul 2002-2007, romanii au inceput sa se orienteze aproape exclusiv catre Spania si Italia. Ei se situau, din punct de vedere numeric, pe locul 2 printre comunitatile de straini din peninsula inca din 2005. Iar dupa 1 ianuarie 2007, prezenta romanilor in regatul spaniol a devenit si mai numeroasa.

 

Plecari in Spania, alternative legale

Cei mai multi dintre romanii care au plecat in peninsula iberica au facut-o in baza unui contract bilateral, incheiat intre Romania si Spania in 2002. In acest temei, imigrantul semna un contract de munca mediat de una dintre institutiile statului roman si parasea tara natala legal, fiind directionat catre slujbe si zone prestabilite din Spania.

Mai tarziu, romanii au putut sa se deplaseze in regatul spaniol in conditii de deplina legalitate, prin semnarea unui contract de munca in strainatate, inainte de a parasi tara natala. Acesta a fost traseul frecventat de cei care aveau deja rude, cunostinte sau conexiuni cu Spania.

Din 2006, a aparut si posibilitatea plecarii in Spania pentru reintregirea familiei, valabila pentru romanii care se alaturau unui imigrant cu o situatie legalizata in tara din sudul Europei.

Astazi, oricine poate sa plece in Spania, pur si simplu, uzand de dreptul de libera circulatie in interiorul Uniunii Europene. In virtutea statutului de cetatean european de care romanii se bucura din 2007, toti cetatenii Romaniei au putut beneficia de dreptul de sedere pe durata primelor trei luni de zile si mai tarziu, chiar si de drept de munca nerestrictionat.

 

„Capsunarii” si urmasii lor

„Capsunarii” au reprezentat doar o categorie a migratiei pe traseul Romania-Spania, candva, dupa 2002. Lumea „capsunarilor” a fost una sezoniera, in perioada culesului in agricultura, la capsuni, portocale sau struguri… Ea a luat nastere in urma negocierilor intre state si a fost a femeilor si barbatilor raspanditi in grupuri mici la ferme, care au cules, au primit bani si s-au intors acasa.

Imigratia romaneasca din Spania a dezvoltat apoi propriile evolutii. Mai intai, au fost menajerele si muncitorii necalificati din constructii. Astfel, categoriile numeroase de lucratori carora in Marea Britanie li se spun „cleaner” sau „labourer” au devenit cunoscute si in peninsula iberica, sub numele de „limpiese” (menajere) sau „peoni” (salahori).

Acestea au aparut in mod firesc, cand tot mai multi romani au ajuns in Spania la rude, prieteni sau cunostinte. Iar nou-venitii au refuzat sa se mai orienteze exclusiv spre agricultura.

In consecinta, locuintele inchiriate de romani in Spania pana la acel moment au ajuns, in curand, supraaglomerate. Femeile au continuat sa-si diversifice optiunile pe piata muncii spaniole, lucrand si ca vanzatoare sau chelnerite. In acelasi timp, barbatii au evoluat spre posturi de supraveghere, paza si protectie, lucrand ca „vigilante” (bodyguard).

————————–

„Eu locuiesc in Spania si, din cauza crizei, guvernul de aici a dat o lege care ii afecteaza doar pe romani (suntem aproape 1.000.000). Legea spune ca daca nu munceai pe 22 iulie 2011, pierzi dreptul la munca. Sunt unul dintre cei afectati: mi se terminase contractul pe 18 iulie si am inceput cu aceeasi firma pe 1 august… Si desi era permis de munca pe viata, mi l-au anulat, cu toate ca l-am obtinut acum mai bine de 4 ani… Criza a determinat guvernul sa ia masuri drastice. Sunt 5.000.000 de someri, la o populatie de 47.000.000. Personal, cred ca totul e posibil; nu ar fi de mirare ca initiativa Spaniei sa fie copiata si de alte tari.”
Opinia unui roman din Spania pe unul dintre forumurile de discutii online din Marea Britanie

—————————

 

 

Spania, azi

 

„Pe langa toate oportunitatile pe care le oferea Spania din punct de vedere financiar si profesional, este si o tara frumoasa”, spunea Mihai Cernat, de 52 de ani, originar din Fieni, pentru unul dintre ziarele romanilor din peninsula. „Acum, Spania este casa mea. Aici oamenii nu te privesc cu invidie, cu ura, ci chiar te sustin pentru a-ti indeplini visurile”, adauga barbatul in urma cu aproape trei ani.

Lucrurile s-au schimbat de atunci pentru romanii din Spania…

„Zilnic, zeci de persoane ne trimit situatia lor dramatica in care ne povestesc drama prin care trec, cerandu-ne solutii”, declara anul trecut Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE).

Standard & Poor’s (S&P), in octombrie 2011, si agentia de rating Fitch, in ianuarie, au coborat, pe rand, ratingul Spaniei cu o treapta, de la „AA” la „AA-”, din cauza somajului ridicat, a conditiilor tot mai dificile de pe piata de credit si a gradului ridicat de indatorare a sectorului privat.

„Sunt in Spania de peste 6 ani. Pentru mine, Spania de azi e egal cu Romania pe care o lasasem in 2003 si care nu e altfel nici ea, nici azi. S-a ajuns si aici la a se respecta in aparenta legea. Socialismul pune pe butuci tot ce intalneste, pe orice meridian”, spunea recent un roman din Spania pe website-ul http://www.adevarul.es/.

 

Cu si fara restrictii

Romanii sunt in prezent cea mai numeroasa comunitate de straini stabilita pe teritoriul Spaniei. Peste 850.000 de persoane cu cetatenie romana traiesc acum in aceasta tara sud-europeana.

In aceste conditii, in decembrie 2008, Ministerul Afacerilor Externe din Romania saluta cu satisfactie decizia guvernului spaniol de a permite oricarui roman liberul acces pe piata muncii autohtone. Liberalizarea avea sa dureze, insa, doar pana la sfarsitul lunii august 2011.

Din 22 august, Comisia Europeana de la Bruxelles notifica revenirea la impunerea de restrictii pentru cetatenii romani de pe piata muncii din Spania. Masura nu afecta in niciun fel pe cei plecati din Romania si stabiliti pe taram iberic pana la acea data. De atunci insa, toti romanii care isi doresc sa munceasca in Spania sunt nevoiti sa solicite autoritatilor un permis de munca.

Puterea de la Madrid sustinea ca decizia a fost una „tehnica”, bazata pe „consideratii interne”, generate de situatia economica a statului. Peste numai o luna, pentru a mai „indulci” noile masuri restrictive, Ministerul Muncii de la Madrid a stabilit ca orice cetatean strain care are un permis de munca valabil sau este inscris in registrele de munca poate transfera celorlalti membrii ai familiei sale dreptul de a lucra legal in Spania. Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) anunta, intr-un comunicat transmis NewsIn, ca regulamentul de aplicare a noilor masuri a fost dat publicitatii la 16 septembrie 2011.

 

Somaj record

Rata somajului din Spania a ajuns la 22,85%, un nivel record pentru ultimii 17 ani. Numarul persoanelor fara loc de munca a depasit un prag istoric de 5 milioane, in conditiile in care tara, aflata in pragul recesiunii, a amplificat masurile de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.

Numai in ultimele trei luni din 2011, in Spania, au fost inregistrati 300.000 de noi someri, numarul total al acestora ajungand la 5,27 milioane.

Somajul in Spania este acum cel mai ridicat in randul tarilor industrializate, atingand cel mai inalt nivel dupa cel inregistrat in primul trimestru al anului 1995.

Spania trebuie sa economiseasca peste 40 miliarde de euro, pentru a reduce deficitul bugetar de la circa 8% in 2011 la 4,4% in acest an, conform obiectivului stabilit de guvern. In aceste conditii, Banca Spaniei anticipeaza ca economia se va contracta cu 1,5% in acest an.

 

Spania, parasita

Tot mai multi romani aleg acum sa paraseasca peninsula iberica, observa un roman pe forumul spaniaromaneasca.com. Topicul dezvaluie o realitate sumbra, in care multi sunt cei carora le-au fost executate silit casele cumparate in Spania, dupa ce au ramas fara serviciu si nu au mai putut sa isi plateasca obligatiile fata de institutiile bancare.

„E jale si va fi si mai rau”, se mai apreciaza pe acelasi website. Romanii povestesc cum, incepand din 2010, impozitele pe salarii si venituri au crescut, ca si TVA-ul, care a ajuns pana la 18%. In schimb, salariile au scazut, iar FMI si UE au solicitat in mod repetat Spaniei reducerea cheltuielilor.

„In concluzie, cresc toate, numai salariile scad. Vor creste toate preturile, vor fi mai multi someri si mai putini bani… Nu ne ramane decat sa speram ca, daca vom ramane fara munca, vor mai fi bani sa primim somajul care ne corespunde”, concluziona trist un roman din Spania, pe un forum online.

—————————-

„In Spania, lucrurile nu merg bine deloc. Gasesti greu de munca si pe bani putini; iar sansele de promovare sunt egale cu zero… Este din ce in ce mai putin de lucru, iar gandul ca nu o sa pot nicicand sa avansez…. Si mai ales de cand cu legea prin care se reintroduc restrictiile pe piata muncii impotriva romanilor, angajatorii profita si ofera bani foarte putini.
As vrea sa vin in Anglia, dar am auzit ca si acolo sunt restrictii pana in decembrie 2013. Si atunci, decat sa lucrez menajera pe bani putini, incep sa ma gandesc ca poate e mai bine sa ma intorc in Romania si sa lucrez profesoara pe bani putini…”
Din gandurile Gabrielei, o tanara cu studii superioare, care lucreaza in Spania

—————————

   

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!