Diploma Ambasadorului, un „trofeu” pentru românii din Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 27 octombrie 2014

Londra_Diploma Ambasadorului2014

Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, are proprii săi „premianţi” din rândul comunităţii româneşti din Marea Britanie. Acesta acordă Diploma Ambasadorului acelor români care se remarcă prin iniţierea unor proiecte deosebite în slujba comunităţii ori obţin succese profesionale excepţionale.

Distincţia a fost acordată pentru întâia oară la cea de-a doua ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din UK, care a avut loc în 2009. De atunci, „trofeul” se acordă anual şi a ajuns în posesia a numeroşi români cu realizări remarcabile.

Şase persoane au fost recompensate cu „Diploma Ambasadorului” în 11 octombrie, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din UK. Iar doi dintre premiaţi au fost de acord să răspundă întrebărilor formulate de Diaspora Românească în legătură cu semnificaţia câştigării acestei distincţii.

 

 

Daniela Viţelaru şi „România în contact”

 

Londra_Diploma Ambasadorului_Daniela Vitelaru & Dr Ion Jinga

Diaspora Românească: Ce înseamnă acordarea Diplomei Ambasadorului pentru Daniela Viţelaru şi pentru revista „România în contact”?

Daniela Viţelaru: Diploma primită de la domnul ambasador, dr. Ion Jinga, este o recunoaştere a unei munci asidue timp de cinci ani. Importanţa ei este majoră pentru mine ca persoană, vine ca o medalie primită de un sportiv după ani de antrenament, mai ales când ştim că antrenamentul până la performanţă nu e niciodată uşor. Este, în același timp, pentru revistă, o dovadă de susţinere şi credibilitate.

 

D.R.: Cum se poate obţine Diploma Ambasadorului în doi ani de activitate?

D.V.: Cred că această diplomă a venit ca o apreciere a unicităţii proiectului. În nicio ţară unde românii trăiesc în număr reprezentativ nu mai există o publicaţie ca „România în contact” – bilingvă, cu o copertă dublă, de 120 de pagini, care să iasă pe piaţă în 20.000 de exemplare pe număr. Nu există nimic similar, nicio platformă tipărită care să promoveze identitatea românească prin pozitivitate şi care să evidenţieze valoarea umană naţională. Şi să mai fie şi independentă! Mai mult decât atât, poveştile sunt din toată lumea, oamenii de valoare, de succes, pe care îi intervievăm şi despre care scriem în revistă, vin de peste tot, nu ne-am canalizat pe UK, deşi aici este cartierul general, redacţia. Și acesta este un element esenţial, în a portretiza naţiunea cu articole din mai multe direcţii, din mai multe ţări, cu mai multe „arome”.

Nu sunt numai doi ani de activitate, proiectul pilot a fost lansat în print în anul 2010, după un an anterior în care am făcut cercetare de piaţă, în care am scris conceptul în sine şi mi-am înregistrat actele. Din anul 2010 până în 2012, proiectul pilot a trebuit să fie inserat şi promovat la maxim pentru a atinge rezultatele plănuite. Aceşti doi ani de început au fost foarte importanţi, numeroase întâlniri, deplasări, călătorii prin lume au avut loc. A implementa un brand pe piaţă pornind de la zero se ştie că este o muncă titanică, mai ales dacă nu ai suficient capital, aşa cum a fost în cazul meu. Zbaterea a fost mai mare, intensă şi pe alocuri foarte dureroasă. După ce revista pilot a prins aripi şi publicul aştepta continuarea, am luat o pauză normală să dau naştere unui copil şi să investesc timp în viaţa de familie. Apoi am reluat. Suntem în 2014, deci „reţeta succesului” este o muncă de un cincinal. Asta până în prezent, pentru că greul de acum începe.

Această „reţetă a succesului” este pentru mine o expresie uşor peiorativă întrucât nu cred în reţete, iar conceptul de succes este diferit de la om la om. Pentru mine personal, acest proiect este un demers normal după zece ani de jurnalism pentru alte instituţii, o dezvoltare normală spre o altă etapă, o tendinţă pe care am simţit că trebuie să o lansez.

 

Categoria mass-media

D.R.: Am scris despre „România în contact” în momentul în care era doar un proiect pregătit pentru a fi lansat în UK. Cum a evoluat acesta de atunci şi până în prezent?

D.V.: Am discutat atunci în perioada în care proiectul pilot era pe rol, într-adevăr. Strategia de comunicare şi cea de marketing s-au mai şlefuit de atunci şi până în prezent, cunoscând efectiv mediul românesc din Anglia am înţeles mai bine ce anume să evit şi ce anume să fructific, să valorific. Fiecare comunitate de români este diferită, iar acesta este un lucru absolut minunat. Proiectul pilot a fost inserat în comunitatea româneasca din Italia, unde am locuit până la jumătatea anului 2010 şi, la nivel de concept, a fost prezentat un an mai târziu. Am luat-o încet şi sigur, proiectul a costat enorm şi nu am vrut să fac paşi mari, pompoşi. Toată munca se va vedea oricum după, mi-am zis eu la acel moment. Şi iată dovada că se vede, deci am făcut bine că nu m-am avântat. 

 

D.R.: Este prima dată când se acordă Diploma Ambasadorului pentru mass-media. Crezi că va stimula introducerea acestei secţiuni activitatea jurnaliştilor români din Marea Britanie?

D.V.: Da, secţiunea „Mass-media” a fost înfiinţată anul acesta, din câte am înţeles. Suntem unicii care promovează România şi valorile naţionale publicului larg vorbitor de engleză pe o platformă print, de high-quality. Nu putem să ţinem pentru noi ce avem minunat, trebuie să dăm şi altora bucuria să ne cunoască şi altfel. „România în contact” mă reprezintă în totalitate – este pozitivă, optimistă, prezentabilă şi prietenoasă. Ce îţi poţi dori mai mult, dacă pe lângă toate astea vine şi un premiu? Dacă nu este importantă pentru jurnaliştii români în Marea Britanie… este trist, părerea mea. Câteva aplauze pentru un lucru bine făcut şi o diplomă în perete sunt clar, pentru mine, extra motorină să muncesc. Cum spuneam, ăsta este doar începutul. România are nevoie de un suflu nou în mass-media, de o schimbare de direcţie, să fim mai puţin prăfuiţi şi să valorificăm potenţialul tânăr din lume. Liga Studenţilor Români din Străinătate, cei care m-au propus ambasadorului pentru premiu, sunt un grup excepţional, cu filiale în întreaga lume, care fac lucruri superbe pentru naţiune. Ei sunt viitorul de mâine, tinerii care se educă în context internaţional şi revin în ţară cu un bagaj de informaţii. Nu contează dacă domiciliază sau nu în România, important este că aduc cu ei alte viziuni. Ca să nu mai spun că sunt în lume o excelentă carte de vizită. Ei pot ajuta la redirecţionarea percepţiei despre ţara noastră în viitor. Şi bine ar fi să deschidem ochii mari la acest aspect şi să luăm parte la demers.

 

 

Andrei Stan: Diploma Ambasadorului

la categoria „Comunitatea românească”

 

Londra_Diploma Ambasadorului_Andrei Stan & Dr Ion Jinga

Diaspora Românească: Cât de importantă este Diploma Ambasadorului pentru Andrei Stan, preşedintele filialei UK a Ligii Studenţilor Români din Străinătate?

Andrei Stan: În primul rând, date fiind compania celorlalţi deţinători ai diplomei, cadrul decernării sale şi instituţia care o acordă, vă mărturisesc că primirea acestei distincţii o percep ca fiind onorantă.

În al doilea rând, semnificaţia ei reiese din însăşi numele categoriei -„Comunitatea românească” – pentru care mi-a fost conferită diploma. Ea reprezintă o altă formă de recunoaştere şi apreciere din partea comunităţii, de data aceasta prin intermediul reprezentatului diplomatic al statului român, a contribuţiilor personale din sfera civică a diasporei din Marea Britanie. Iar în acest sens, personal, percep acordarea diplomei şi drept o motivaţie adiţională de a  continua demersurile actuale de sprijinire a comunităţilor româneşti, în principal cea a studenţilor.

Astfel, dacă este să ne referim la „importanţa” ei, sunt de părere că toţi ar trebui să o apreciem drept una simbolică.

 

D.R.: Care ar fi „reţeta” acestui succes?

A.S.: Nu am stat niciodată să mă gândesc la acest lucru, anume la o reţetă pentru obţinerea ei. Însă, faptul că anul acesta m-am numărat printre posesorii ei nu poate să însemne decât că tipurile de activităţi derulate au fost de un standard de profesionalism ridicat și, mai ales, relevante şi de impact pentru comunitatea locală. Acestea ar fi două elemente esenţiale ale reţetei.

 

D.R.: Te rugăm să ne dezvălui câteva informaţii despre activitatea ta şi proiectele tale.

A.S.: De aproape un an sunt coordonatorul LSRS UK, asumându-mi această poziţie în noiembrie 2013 când debutase o perioadă delicată pentru comunitatea noastră. Printre primele iniţiative a fost luarea unor poziţii faţă de suspendarea de la acel moment a împrumuturilor pe care studenţii le puteau accesa pentru a-şi achita taxa de facultate. Coalizând sprijinul a 25 de asociaţii de studenţi români, am adresat o serie de articole şi scrisori deschise presei britanice şi unor parlamentari britanici, am avut intervenţii media sau alte astfel de acţiuni de sensibilizare faţă de poziţia noastră. Lucrând tot cu aceleaşi societăţi de studenţi, în planul activităţilor de natura diplomaţiei culturale, am încercat, prin LSRS UK să le sprijinim cu tot ce se poate pentru o promovare a culturii româneşti şi a unei imagini pozitive a României.

Tot la nivelul comunităţii academice, anul acesta am reuşit să obţinem şi o finanţare din partea DPPRP (Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni – n.r.), ceea ce ne-a oferit fondurile necesare relocării Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie mai aproape de comunitatea din centrul şi nordul ţării, dar şi pentru a organiza una dintre cele mai reuşite ediţii din ultimii ani.

De asemenea, deja de doi ani, sunt coordonatorul LSRS Speednetworking, un eveniment parte a unui proiect de mentorat, prin intermediul căruia aducem studenţi aspiranţi la diverse parcursuri profesionale în contact direct cu tineri profesionişti sau profesionişti consacraţi din acele domenii. 

În final, o altă serie de proiecte care să fie benefice pentru studenţi sunt cele care răspund unor nevoi individuale, precum parteneriatul cu TAROM, ce oferă un tarif şi condiţii preferenţiale studenţilor români din Marea Britanie.

————————————–

A şaptea ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie

 

Câştigătorii de anul acesta ai Diplomei Ambasadorului au fost: Flavia Kenyon (barrister în Londra), Andrei Stan (preşedintele LSRS – UK), Sergiu Iliev (student la Imperial College London), Andreea Bica (jurist la Lloyds Banking Group), Cosmina Dorobanţu (cercetător la Universitatea Oxford) şi Daniela Viţelaru (director al revistei România în Contact). Ei au obţinut distincţia înmânată personal de ambasadorul Ion Jinga la următoarele categorii: „Imaginea României”, „Comunitatea românească”, „Studenţi”, „Carieră promiţătoare în devenire”, „Cercetători” şi „Mass media”, câştigătorii fiind, în aceeaşi ordine.

Ceremonia de decernare a avut loc la 11 octombrie 2014, cu ocazia celei de-a şaptea ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie. Evenimentul s-a desfăşurat în organizarea Ligii Studenţilor Români din Străinătate – Filiala Marea Britanie (LSRS UK) şi a Ambasadei României la Londra, sub patronajul Fundaţiei Raţiu, al Camerei de Comerţ Britanico-Române (BRCC) şi al Ambasadei României la Londra, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi al Universităţii Sheffield.

Tema evenimentului de anul acesta a fost „Building our place in Europe – the 7 years milestone within the EU.

————————————–

 Pentru mai multe detalii despre cea de-a șaptea ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetărilor Români din Marea Britanie, accesați http://uk.lsrs.ro/comunitatea-academica-romaneasca-din-marea-britanie-s-a-reunit-la-university-of-sheffield-pentru-al-7-lea-an-consecutiv-in-cadrul-cspcr-uk/.

Autor articol: Marcel Istrate Foto : Liga Studenților Români din Străinătate

Comentarii

2 pareri la “Diploma Ambasadorului, un „trofeu” pentru românii din Marea Britanie”

  1. Frumos!!!'n Spune:

    Nu pot decat sa felicit pe Daniela si sa spun: sunt mandra ca Avem astfel de tineri, ambitiosi, inteligenti , care dau culoare, respect, impuls, romanilor,ori unde ne aflam!!!Felicitari Daniela, La mii de numere:ROMANIA in CONTACT!!

  2. Paul Suciu Spune:

    Stii ce ar fi o dovada de „credibilitate” Daniela? Chiar sa vinzi ceva, nu sa stai cu teancurile de reviste in casa si sa faci campanii de lasare a lor in metrou. Cat despre LSRS = finantare DRP = MAE = PSD = „grup infractional organizat”… ce sa mai zic. Sa le fie de bine.

Spune-ti si tu parerea!