Diploma, plătită de statul britanic

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti pe data 21 iulie 2013

Vremea constructorilor şi a menajerelor a trecut. Doi tineri români au deschis o agenţie prin care încearcă să îi convingă pe conaţionalii lor să renunţe la munca necalificată, în favoarea studiilor finanţate de statul britanic.

Vlad Constantin Nechita şi Marius Florin Iordache promit 20.000 de lire sterline pe an tuturor românilor din Marea Britanie care se decid să înveţe două zile pe săptămână, timp de doi ani, într-un colegiu britanic acreditat. Ei susţin că, prin agenţia lor, Academic Recruitment Network, orice cetăţean european, cu o vechime de minim trei ani în Regatul Unit, poate obţine o diplomă de calificare, pe banii statului britanic.

 

În loc de construcţii…

Deşi este tânăr, Florin Iordache trăieşte la Londra din 2005. „Am venit la 19 ani, când am terminat liceul. Şi am muncit, aşa cum fac cei mai mulţi români, în construcţii. Până în 2012, când am aflat de la un prieten că o agenţie de recrutări oferă posibilitatea şcolarizării în cadrul unor colegii acreditate. Iar acestea se finalizează prin acordarea de diplome şi calificări recunoscute. Şi pentru toate acestea nu trebuie să plăteşti iniţial niciun ban. Practic, ţi se finanţează costul studiilor şi ţi se acordă bani suficienţi pentru a trăi, numai ca să înveţi şi să obţii o diplomă”, mărturiseşte Florin.

„Eu am început anul trecut să studiez business în acest fel şi am fost foarte încântat. Am încercat să spun şi altor prieteni români, dar erau reticenţi, nu prea le venea să creadă. Nici după ce mi-a intrat în contul personal bancar prima tranşă de bani destinată acoperirii tuturor cheltuielilor pe care le aveam pe perioada studiilor nu eram crezut…”, mai adaugă tânărul.

Acesta ne-a dezvăluit cum cursurile pe care le urmează şi în prezent se desfăşoară în doar două zile pe săptămână, fapt ce permite oricui să şi muncească în paralel. „Dar eu, după ce am văzut că primesc şi bani care să îmi asigure traiul, am renunţat la jobul full time şi am mai lucrat doar câteva ore pe săptămână, în part time. M-am gândit că este mai bine ca timp de doi ani să mă concentrez exclusiv pe învăţat. Pentru că sistemul se bazează mult şi pe studiu personal. Cursul de business pe care l-am început este gândit mai ales pentru cei care vor să înveţe cum să înceapă şi să îşi conducă propria afacere. Dar eu, sincer, nu m-am gândit aşa. Îmi doream să obţin o diplomă de calificare britanică recunoscută cu care să pot să mă angajez ulterior în diverse companii. Fiindcă timp de şapte ani cât am lucrat în construcţii am tot căutat soluţii să scap de acest domeniu. Iar metoda de finanţare a studiilor cu bani primiţi de la stat mi s-a părut o oportunitate”, a continuat Florin.

 

Minim trei ani în Marea Britanie

Florin Iordache s-a gândit serios să deschidă propria agenţie de recrutare, unde să ofere soluţii de finanţare pentru persoanele ce vor să facă studii, după doar patru sau cinci luni de când s-a înscris la un colegiu, pe banii statului. Aşa a luat fiinţă Academic Recruitment Network Ltd.

„La firma noastră poate apela oricine îşi doreşte să se apuce de studii în această ţară, cu condiţia să fie cetăţean european şi să trăiască de cel puţin trei ani în Regatul Unit. Se cer, de asemenea, diploma de bacalaureat şi cunoştinţe minime de limba engleză. Se dă un test în acest sens. Dar sunt şi colegii care oferă cursuri de limbă înainte de înrolare. Nu există nici limită de vârstă.

Apoi, cei care au obţinut deja un National Insurace Number (NINo – n.r.) sunt avantajaţi. Pentru ei, procesul de obţinere a finanţării studiilor este mai uşor. Totuşi, acest document nu este obligatoriu în momentul lansării aplicaţiei. Cei care nu au NINo primesc iniţial doar banii cuveniţi taxei de şcolarizare, care se virează direct în contul colegiului la care aceştia au ales să studieze. Ulterior, ei vor primi un «student ID number». Pe baza acestuia, ei vor trebui să se prezinte la Job Center Plus pentru obţinerea NINo, iar interviul în acest caz va fi mai uşor”, explică Florin Iordache şi actualul său partener de afaceri Constantin Nechita.

Cei doi pregătesc toată documentaţia de care au nevoie clienţii agenţiei înainte de începerea studiilor, incluzând aplicaţia de solicitare a finanţării aferente. Persoanele ce apelează la serviciile lor devin astfel studenţi la un colegiu, la una dintre specializările pentru care au optat. „Avem contracte cu mai multe colegii de pe întinsul Londrei, astfel încât să îi putem îndruma pe cei ce apelează la noi la un colegiu cât mai apropiat de zona în care locuiesc. Ei vor putea studia într-o gamă variată de profile cum ar fi: business management, hospitality, travel şi turism, IT, media, management sportiv”, precizează Florin şi Constantin.

————————————–

„Am privit această posibilitate ca pe o şansă pentru românii care vor să scape de şantier şi de curăţenie. Din păcate, am fost surprinşi să constatăm că aceştia nu sunt foarte receptivi. Avem mai multe solicitări din partea bulgarilor, polonezilor, maghiarilor şi a altor est-europeni.”

Florin Iordache, Academic Recruitment Network Ltd

————————————–

 

Diplome recunoscute

Cei care doresc să studieze prin intermediul Academic Recruitment Network Ltd trebuie să plătească agenţiei pentru procesarea dosarului o taxă unică de 65 lire sterline. În rest, afacerea iniţiată de doi tineri români se susţine din comisioanele primite de la colegiile cu care aceştia au încheiat contracte.

Absolvenţii a doi ani de studiu vor primi o calificare certificată prin Higher National Diploma, acordată în Regatul Unit de Edexcel. Aceasta este una dintre cele cinci instituţii care au dreptul să organizeze examinări şi să acorde calificări în Marea Britanie. Diploma obţinută certifică practic că deţinătorul acesteia a făcut studii echivalente cu terminarea primilor doi ani de studii superioare. După aceşti doi ani, absolvenţii vor putea opta pentru continuarea studiilor la universitate, pentru încă un an sau doi. Cei care procedează astfel vor obţine în final o diplomă de studii universitare.

Studenţii îşi vor plăti integral taxa de şcolarizare din bani primiţi de la stat. În plus, toţi candidaţii primesc în contul personal o sumă pentru întreţinere în timpul studiilor. Minimul este de 11.000 de lire pe an şi se acordă tinerilor care nu au împlinit încă 25 de ani. Şi se pot primi maxim 14.500 în fiecare an, conform informaţiilor furnizate de Florin Iordache, reprezentant al Academic Recruitment Network Ltd. Banii sunt destinaţi cheltuielilor cu chiria, întreţinere, transportul, dar şi alte costuri.

Studiile se fac exclusiv în colegii acreditate, considerate în sistemul de învăţământ britanic instituţii preuniversitare. Diplomele, deşi recunoscute, nu garantează găsirea unui loc de muncă. În plus, după ce absolvenţii încep să lucreze, ei vor trebui să ramburseze banii de care au beneficiat. Ei vor plăti integral taxa de şcolarizare achitată, iar din suma primită ca şi cheltuieli de întreţinere, între 30% şi 50%  se acordă sub formă de «grant» (împrumut nerambursabil). Doar restul se returnează. Iar sistemul este permisiv, ne-a mai spus Florin Iordache. Practic, banii vor fi restituiţi în rate lunare de doar 30, 60 sau 100 de lire sterline, atunci când veniturile anuale ale persoanelor ce au beneficiat de studii finanţate de stat depăşesc 21.000 de lire sterline.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!