Directorul SRI: „Au fost dejucate atentate teroriste și în România”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 16 ianuarie 2015

Într-un interviu acordat ziare.com, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, a declarat că vor mai exista atentate teroriste în Europa şi că au fost dejucate atentate și în România. Maior susține că, deși în România nu există, în acest moment, un pericol major de atentat terorist, serviciul secret pe care îl conduce a luat măsuri suplimentare. Totuși, explică oficialul SRI, citat de ziare.com, „pe baza evaluării serviciului, în concordanță cu situația operativă, nu am considerat necesară ridicarea nivelului de alertă”.

Oficiali din cadrul serviciului au explicat, pentru EVZ, că „ne referim la o perioadă recentă, din ultimii patru ani”. Șeful serviciilor secrete românești a precizat că SRI a luat „măsuri suplimentare”, după atacurile din Paris, dar a ținut să precizeze, însă, că în România nu există, în acest moment, un pericol major de atentat terorist.

George Maior a arătat că atentatele de la Paris vor avea efecte la nivel european, inclusiv sub aspectul elementelor „precise operaționale: o intensificare a cooperării serviciilor europene, poate un nou plan european pentru creșterea eficienței capacității de răspuns a statelor europene și a UE la asemenea evenimente. Se pune în discuție chiar înființarea unor structuri de informații mai puternice la nivelul Uniunii ca atare. Vor exista schimbări, inclusiv de ordin legislativ.”

„S-a dorit o lovitură în inima unei libertăți fundamentale a democrațiilor, libertatea de expresie, cu rezonanță și simbolistică publică extraordinară în plan european. În această eră post-modernă, în care media, comunicarea, joacă un rol atât de important, organizațiile teroriste au ca scop inducerea unor emoții care, inițial, slăbesc foarte mult un stat și instituțiile care au ca misiune prevenirea unor asemenea evenimente. Sunt analiști care au remarcat profesionalismul atentatorilor, cu aparent antrenament militar de elită, și dotarea lor: arme automate, lansator de rachetă. Discutam la nivelul serviciilor europene problema cetățenilor din state occidentale, dar de origine musulmană, care participă la evenimentele din Siria și revin apoi în spațiul european, fie cu o anumită radicalizare a viziunilor, fie cu o pregătire militară și de planificare foarte bune, obținută acolo în câmpul de luptă. Sunt sute de asemenea cetățeni europeni care revin din Siria în Franța, Marea Britanie și în alte state europene. Această chestiune creează o amenințare directă la securitatea europeană. Din păcate, nu pot decât să confirm ceea ce spune și directorul serviciului britanic MI5, Andrew Parker, că vor mai exista, din acest motiv, atentate în Europa. Trebuie să fim atenți și vigilenți la această legatură cauzală”, a mai declarat Maior.

„Serviciile europene sunt pregătite, dar nu există securitate absolută. În Franța au fost dejucate multe atentate. Colegii francezi sunt extrem de profesioniști, dar nu există securitate absolută. Uneori, prevenția nu se poate realiza. Poți să previi 100 de atentate – lucrurile nu sunt atât de mult discutate, dar sunt cunoscute în comunitatea profesionistă de informații – și odată să fii lovit frontal, ca să se nască asemenea dezbateri. A existat o situație care nu a putut fi prevenită și s-a acționat pentru combaterea ulterioară. Prinderea teroriștilor e dificilă în mediul urban, sub presiune publică. Trebuie să învățăm din această tragedie, să analizăm de la cauzalitate la mod de operare și modalități prin care să încercăm să fim cu un pas înaintea unor astfel de evenimente”, a mai spus șeful SRI.

 

Atentate dejucate în România

Maior a mai declarat că au existat atentate dejucate și în România, fără a intra, însă, în detalii. „Am acționat strict în registrul preventiv și ne-am îndeplinit misiunea. Nu au existat evenimente și datorită unor acțiuni mai subtile, mai discrete, pe care le-am avut în vedere la nivelul SRI, inclusiv prin expulzări de persoane, nepermiterea accesului unor persoane suspectate de asemenea activități și realizarea unui tablou informativ precis asupra riscurilor cu care ne confruntăm. (…) Am luat unele măsuri suplimentare la nivelul serviciului, inclusiv în apărarea unor potențiale ținte, în încercarea de a vedea mai bine traficul de persoane la frontiere și de a avea un tablou informațional bun pentru ceea ce se petrece pe teritoriul național. Dar pe baza evaluării serviciului, în concordanță cu situația operativă, nu am considerat necesară ridicarea nivelului de alertă”, a declarat șeful SRI.

 

Risc de sporire a extremismului în politica europeană

În noiembrie 2014, Andrei Ilarionov, fostul consilier al lui Vladimir Putin, declara pentru televiziunea poloneză TV Republika:

„Țările și națiunile europene nu ar trebui să fie surprinse dacă, să spunem, la anul, în primăvară, apare o masivă mișcare politică islamistă, o primăvară islamică în Europa, care va destabiliza țările europene și va consuma energia și atenția liderilor europeni, în timp ce Putin va încerca să-și ducă la capăt proiectele sale neo-imperiale. (…) Să spunem că vor fi anumite mișcări, anumite activități chiar în țările europene, atunci va fi greu să se acorde suficientă atenție estului Europei.”

Șeful SRI a mărturisit că nu ar vrea să cadă în teorii ale conspirației, însă „este clar că ne confruntăm cu două mari amenințări și din perspectiva noastră, a României, dar și din perspectiva UE. Una este legată de un fenomen geopolitic la granițele de est ale UE, generat de criza din Crimeea, de politica neo-imperială a Rusiei, de instabilitatea din Ucraina. A doua e legată de amenințarea provenind din spațiul Orientului Mijlociu, Statul Islamic, problemele din Siria și importul de terorism care se poate produce pe teritoriul european. Aceste două mari amenințări trebuie tratate diferit, dar cu aceeași intensitate din punctul de vedere al priorităților. Într-adevăr, după un eveniment ca acela din Franța, atenția opiniei publice se focalizează pe elementul terorist și mai puțin pe problemele structurale geopolitice din est. Și e firesc să fie așa. Dar aceste discuții vor reveni”, a conchis Maior.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!