Disciplina scolara si sanctiunile

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ pe data 2 noiembrie 2009

Scoala copilului dumneavoastra poate dispune de o politica scrisa vizavi de standardele la care se asteapta sa se comporte acesta. Regulamentul trebuie sa explice clar ce va face scoala in cazul in care comportamentul copilului nu va reusi sa indeplineasca asteptarile initiale.

 

Promovarea comportamentului corect

Toti cei aflati la scoala beneficiaza din plin cand comportamentul lor este unul bun. Standardele inalte de comportament sunt importante in a-i ajuta pe cei mici sa se simta in siguranta si sa invete bine, iar parintii si ingrijitorii joaca un rol cheie in acest sens. Guvernul a sfatuit scolile sa se concentreze in promovarea unui comportament pozitiv, ajutand la dezvoltatea unei discipline de sine si incurajand respectul pentru ceilalti. Dar scolile au nevoie si de sanctiuni cand unii dintre elevi incep sa nu se mai comporte pozitiv.

 

Politicile de comportament

Scolile trebuie sa-si revizuiasca frecvent regulile de comportament si sa le aduca la cunostinta parintilor, personalului si elevilor.

Regulile respective trebuie sa includa un cod de conduita pentru elevi. Acestea se pot aplica inainte si dupa orele de scoala, dar si in timpul orelor de curs. Ele pot stabili modul in care se asteapta sa se comporte elevii pe coridoare, in autobuzele cu care se deplaseaza, in timpul orei de pranz sau in sala de curs.

 

Sanctiuni

Scolile au dreptul de a impune sanctiuni rezonabile pentru cei care esueaza in a se comporta asa cum se cere. Sanctiunile pot include:

– o mustrare;

– o scrisoare catre parinti sau ingrijitori;

– mutarea din clasa sau de la cursul respectiv;

– pierderea unor privilegii;

– confiscarea unui lucru care apartine copilului, dar care se dovedeste inutil si daunator scolii (de exemplu, un telefon mobil sau un player muzical);

– detentia.

 

Disciplina si contactul fizic

Profesorii nu pot pedepsi din punct de vedere fizic elevii, dar pot recurge la forta cand aceasta este necesara pentru a opri un elev sa faca rau unei persoane terte sau sa se raneasca pe el insusi, sa distruga o proprietate sau sa cauzeze intreruperi serioase procesului de invatare.

Unii membri ai personalului din scoala pot verifica un elev daca acesta este suspectat ca ar avea asupra sa o arma, cu sau fara consimtamantul acestuia. Mai multe despre aceste lucruri puteti afla de la www.teachernet.gov.uk/wholeschool/behaviour.

 

Copilul dumneavoastra si detentia

Detentia se poate desfasura in timpul orelor de scoala, la pranz sau in weekenduri. Daca elevul nu-si indeplineste pedeapsa si nu dispune de o scuza rezonabila, atunci el poate primi o pedeapsa ceva mai severa decat aceea pe care o avea de executat.

Aveti dreptul de a fi anuntat cu 24 de ore inainte ca pedeapsa cu detentia sa aiba loc, mai ales daca aceasta are loc in afara scolii, in asa fel incat sa puteti face aranjamentele necesare pentru transport si supraveghere. Instiintarea va va spune de ce a fost acordata o detentie si cat va dura aceasta.

Daca elevul nu poate ajunge, puteti explica motivele profesorului sau celui care are grija de el. Ei pot reconsidera detentia in anumite circumstante, cum ar fi:

– detentia cade intr-o zi importanta pentru familie, din punct de vedere religios;

– sunteti ingrijorat de durata acesteia si siguranta rutei dintre scoala si casa;

– nu puteti face, in mod rezonabil, aranjamentele necesare pentru ca elevul sa ajunga la scoala.

 

Eliminarea pe o perioada determinata

Un elev care va intra in probleme serioase la scoala poate fi eliminat din aceasta pentru o perioada determinata de timp. Scolile pot elimina un copil daca:

– a incalcat in mod serios regulamentele scolii;

– a le permite sa stea in scoala ar insemna lezarea educatiei si sanatatii lor, sau a altor elevi.

Trebuie sa mai stiti ca:

– doar directorul poate elimina un elev;

– copilulul nu poate fi eliminat pe o perioada determinata mai mare de 45 de zile pe durata unui an scolar;

– daca este  pentru mai mult de o zi, scoala va trebui sa-i stabileasca exercitii pentru acasa si sa i le corecteze.

Scoala ar trebui sa va sune in ziua in care a fost decisa excluderea si sa va trimita o scrisoare care sa specifice:

– perioada si motivul eliminarii;

– datoria dumneavoastra pe parcursul primelor 5 zile ale eliminarii este sa va asigurati ca elevul nu este prezent in locuri publice in timpul orelor normale de scoala, indiferent daca se afla sau nu in compania unui parinte;

– orice aranjamente ale scolii pentru o perioada de detentie mai mare de 5 zile.

Informatii si un ghid care sa explice cum trebuie sa va comportati pe perioada excluderii puteti gasi la www.ace-ed.org.uk/advice-about-education-for-parents/advice-booklets/fixed-period-exclusion-from-school.htm.

 

Exmatricularea

Scoala va exmatricula permanent un elev doar ca ultima solutie, dupa ce a incercat prin toate modalitatile sa imbunatateasca modul in care se comporta acesta. Oricum, exista circumstante extraordinare in care un director poate decide exmatricularea definitiva a unui elev de la prima abatere pe care o comite.

Cand copilul dumneavoastra a fost exmatriculat, trebuie sa stiti ca organismul de conducere al scolii poate fi pus sa revizuiasca decizia luata si va puteti intalni cu ei pentru a va explica punctul de vedere asupra exmatricularii:

– daca exmatricularea este totusi confirmata, puteti face un apel la o autoritate independenta organizata de autoritatea locala;

– scoala trebuie sa explice printr-o scrisoare cum sa porniti un apel;

– autoritatea locala trebuie sa va puna la dispozitie o modalitate de educatie permanenta incepand cu a sasea zi de la exmatriculare.

Informatii si un ghid de actiune in astfel de cazuri puteti gasi la http://www.ace-ed.org.uk/advice-about-education-for-parents/advice-booklets/permanent-exclusion-from-school.ht .

 

Care va sunt drepturile?

Scoala trebuie sa va trimita o scrisoare prin care sa va explice de ce a ales sa va elimine / exmatriculeze copilul de la scoala. Daca scoala nu va face acest lucru, va trebui sa-i contactati imediat si sa cereti explicatii. Este important sa tineti o copie a corespondentei pe care o purtati cu scoala.

Daca nu sunteti de acord cu motivele eliminarii / exmatricularii, aveti dreptul de a face apel impotriva lor. Pentru acest lucru, va trebui sa scrieti in cel mai scurt timp directorului scolii, declarand ca faceti apel impotriva eliminarii / exmatricularii. Tineti minte, daca este vorba de o eliminare pe termen scurt s-ar putea sa nu aveti dreptul de a face apel.

Puteti sa faceti apel daca:

– copilul nu a comis faptele de care a fost acuzat;

– nu exista o proba reala a faptului ca el este cel vinovat;

– fapta de care este acuzat nu este suficient de serioasa pentru a atrage o eliminare / exmatriculare;

– copilul a fost provocat;

– copilul a iesit in evidenta pentru ca a fost pedepsit in mod nedrept.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care puteti face apel la decizia de eliminare / exmatriculare.

Daca apelul la scoala nu reuseste, aveti dreptul de a merge mai departe, apeland la instante superioare celor ale scolii.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!