Discovery vs. DIGI 24. Documentarele despre incendiul de la Colectiv, comentate de români (VIDEO)

Articol publicat in sectiunea Cultură, Diaspora, Monden pe data 19 martie 2016

colectiv2

Documentarul „Dezastrul din Colectiv”, realizat de Discovery Networks, a avut premiera duminică, 13 martie 2016, pe Discovery Channel, de la ora 22.00. Producția a fost accesibilă și pe canalul Youtube Discovery România, tot de duminică, și a înregistrat un record de audiență în ultimele două zile. Vizionați cele două documentare de la sfârșitul articolului.

 

Vizionări record pe YouTube

Documentarul Dezastrul din Colectiv, realizat de Discovery Networks, a fost cel mai vizionat conținut de pe YouTube, în ultimele zile, în România.

Conform statisticii pe care o prezintă Youtube, documentarul despre dezastrul din Colectiv a fost vizionat de peste 260.000 de persoane, în România, în numai două zile.

„Documentarul Dezastrul din Colectiv, realizat de Discovery Networks, prezintă în ordine cronologică faptele unanim recunoscute care s-au petrecut în noaptea respectivă în clubul bucureștean, evenimentele fiind relatate din perspectiva martorilor care au participat la ele”, se arată pe canalul Youtube Discovery România.

La o zi după lansarea documentarului, încă un tânăr rănit grav în acest incendiu și-a pierdut viața într-un spital din România. Acesta era internat la spitalul Floreasca din Capitală. Bilanțul tragediei din 30 octombrie 2015 ajunge astfel la 64 de morți.

Radu Sienerth, în vârstă de 22 de ani, din Petroșani, rămăsese internat la spitalul Floreasca în stare gravă. Medicii au confirmat decesul acestuia luni, 14 martie 2016, la 12.35. Alți zece răniți grav în incendiul din Colectiv sunt în continuare internați în spitalele din străinătate.

DIGI 24 a realizat un alt documentar despre incendiul de la Colectiv, prezentat acum două săptămâni. Unii dintre cei care au vizionat ambele filme documentare au comparat cele două producții, comentând pe rețele sociale pe această temă. Mulți au spus că documentarul realizat de Digi 24 este mai aproape de realitate.

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în acest incendiu este acum de 64. Dintre acestea, 26 de victime au murit în club sau în ambulanțe, în drum spre spital.

 

Părerile românilor despre cele două documentare

Ciprian Borbei: „Destul de slăbuț. Aveam așteptări mai mari de la Discovery cunoscând calitatea documentarelor lor. Am vizionat și documentarul celor de la Digi24 și mi s-a părut mai cuprinzător decât acesta.”

Horia Faliboga: „Am văzut și celelalte documentare făcute de Digi pe tema Colectiv. Mi se pare că a ieșit o struțo-cămilă cel de la Discovery RO. Sunt maniac documentare, iar ăsta e făcut în stil UK, dar să meargă bine pe piața din RO.”

Rezistența Urbană: „E excelent că cei de la Discovery România au studiat dezastrul de la ‪#‎Colectiv și au făcut un documentar, însă nu prea a ieșit ce trebuie.

Materialul se concentrează strict pe incendiul din club. Într-adevăr, reconstituirea atmosferei din seara tragică de 30/10/2015 e interesantă, dar alternanța imagini reconstituite – imagini reale – simulări 3D – testimoniale pe fundal muzical mult prea zgomotos bagă privitorul în ceață. Prea puțini supraviețuitori intervievați (probabil pentru mulți e extrem de greu să povestească prin ce au trecut și au refuzat să facă asta), aproape niciun punct de vedere al autorităților și omisiunea cvasi-totală a evenimentelor de după dezastru.

La început se vorbește despre primari demiși, funcționari anchetați și guverne căzute, dar nu se detaliază nimic în sensul ăsta. Nu se vorbește de legislația care dă ISU puteri sporite și cum anume a schimbat Colectiv modul de funcționare a localurilor. Nu se face legătura cu incendiul similar de la un club din SUA. Nu se vorbește de implicațiile politice ale protestelor, de ceea ce au realizat oamenii din stradă, acea «conștiință civică renăscută» menționată în documentar. Nu se evidențiază lecțiile învățate.

Per total, pare un material făcut în grabă. Dacă nu ai informații anterioare asupra cazului, nu ai cum să înțelegi foarte bine ce s-a întâmplat. Documentarul ăsta putea să fie mult mai bun. E bine că există, dar dacă nu ai auzit de Colectiv până acum, ai nevoie de materiale suplimentare să înțelegi.”

Paul Paul: „Foarte prost realizat acest documentar. Deși există multe înregistrări reale, atât video, cât și audio, cei de la Discovery au preferat să facă reconstituiri de 2 bani care se abat muuuuuuuult de la adevăr. Televiziunile au difuzat înregistrarea REALĂ a primului apel la 112, înregistrare care trebuia să apară OBLIGAT în acest documentar. RUȘINE, Discovery!!! De ce nu ați luat interviu doctorilor care resuscitau oamenii pe trotuare? De ce nu ați pus filmările din curțile spitalelor/UPU să se vadă amploarea dezastrului și munca enormă depusă de medici? Din 44 de minute, 20 de minute au vorbit cretinii ăia doi care și-au tatuat numărul pe braț, deștepți ambii. RUȘINE!”

 

Reacția unei victime Colectiv pe Facebook

Colectiv_Corina Gabriela Ionita_1Corina Gabriela Ioniță, una dintre tinerele care au supraviețuit tragediei, a urmărit cu sufletul la gură documentarul Colectiv. Tânăra a avut prima reacție pe contul de Facebook:

„Mici lămuriri în legătură cu ‪#‎Colectiv:

  • noi nu suntem eroi, așa cum ăia care au primit un glonț în tibie în timp ce se aflau ascunși sub pat, la Revoluție, nu sunt revoluționari;
  • cei care au salvat vieți, fie ei pompieri, medici pe ambulanțe sau civili, sunt eroii acelei seri;
  • noi nu am dat jos niciun guvern, românii în general au un comportament reactiv, nu pro-activ, de aceea au simțit să iasă în stradă în număr mare, fix în acel moment; voi l-ați dat jos, voi toți, cei mulți;
  • noi suntem supraviețuitori ai unei tragedii, nu merităm nici ode, nici piedestaluri, însă nici să ne încărcați cu sarcini inutile și să puneți presiune pe noi;
  • noi, supraviețuitorii, avem o datorie, aceea de a duce mai departe numele Colectiv și ale celor 63, sub o formă sau alta;
  • 63 + 100 de oameni nu vor schimba o națiune, nu mai dormi, fii tu schimbarea ce-o vezi în alții, azi mai mult ca oricând, nu mâine, nu poimâine! Cei care mă cunoașteți de dinainte de Colectiv știți că asta sunt, că nu m-a schimbat în nici un fel incendiul și că nu pozez și nu am pozat în viața mea în altceva decât ceea ce sunt! Nu pot să nu mă întreb cum de v-ați găsit atunci timp să ieșiți în stradă? Care era urgența? Alungarea lui Ponta? Ei bine, ați reușit. Mai departe? Merge totul ca pe roate? Vă mărturisesc că am urmărit în seara asta documentarul de pe Discovery și mă simt prost pentru că am pierdut vremea, mai bine ieșeam în stradă să îmi fac datoria de român, că unii au șoriciul gros, se lasă mai greu duși…”, a scris ea pe contul de socializare.

 

Discovery: „Dezastrul din Colectiv”

 

DiGI24: „Un minut și o secundă”

Autor articol: Bianca Radulescu
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!