Discriminare pe Giulești

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 9 octombrie 2014

553 wellington

Fanul rapidist care a aruncat o coajă de banană înspre jucătorul formaţiei Concordia, Wellington, a fost invitat de către CNCD să-şi ceară scuze pentru gestul său. Cristian Jura, membru în colegiul director al instituţiei a precizat chiar că e posibil ca împăcarea să aibă loc la sediul UEFA de la Nyon.

“Vreau să transmit un mesaj foarte clar celui care a făcut acel gest. Îl aşteptăm la noi la instituţie pentru a-şi cere scuze. Aşa cum e uşor să faci un gest urât, poate fi la fel de simplu să-ţi ceri scuze. Dacă persoana respectivă va face acest gest, gestul lui va fi cunoscut la nivel european, de către UEFA, şi e posibil ca împăcarea dintre fotbalist şi persoana respectivă să aibă loc chiar în prezenţa domnului Platini. E o ironie amară, exact când începe săptămâna de luptă împotriva rasismului în fotbal, noi ne întâlnim cu un astfel de gest în campionatul intern. Aceasta este invitaţia şi apelul pe care îl fac către persoana respectivă”, a declarat Cristian Jura într-o conferinţă de presă.

Jura a mai anunțat că CNCD va deschide o anchetă în acest caz, iar fanul riscă o amendă dacă nu-şi cere scuze:

“Am făcut o autosesizare, prin care Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării va demara o investigaţie, pentru că dorim să vedem exact contextul în care a avut loc incidentul. În cadrul acestei investigaţii vom avea discuţii cu cei de la Concordia Chiajna, de la Rapid, cu Federaţia Română de Fotbal şi cu Jandarmeria, să vedem dacă ne pot pune la dispoziţii probe. Dacă va refuza să-şi ceară scuze, ceea ce poate face consiliul este să-l sancţioneze cu amendă”, a spus el.

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a acuzat conducerea clubului Rapid, care în primă fază a banalizat gravitatea incidentului, şi a precizat că suporterul riscă o amendă contravenţională între 1.000 şi 30.000 de lei. “Incidentul a fost banalizat de către reprezentanţii unui club, care au fost victime ale unor atacuri verbale rasiste. Este inexplicabil cum un suporter al unei echipe vizate de atacuri rasiste poate să facă un astfel de gest. Ne îngrijorează faptul că asistăm la gesturi de ură pe stadioane împotriva romilor şi maghiarilor. Este inacceptabil, vorbim de un sport care este extrem de important. Am avut un o întâlnire cu preşedintele FRF pe acest subiect, am căzut de acord ca după cele două meciuri ale naţionalei să mai avem o întâlnire pentru a stabili colaborarea în acest domeniu. Vom cere la evidenţa populaţiei datele personale ale suporterului, pentru că avem acest drept şi putem să aplicăm o amendă contravenţională începând de la 1.000 de lei până la 30.000 de lei. După decizia comisiilor de specialitate ale federaţiei vom anunţa dacă Rapid va fi sancţionat sau nu. Dar e un principiu în drept, nimeni nu poate fi sancţionat pentru aceeaşi faptă de două ori”, a declarat Asztalos.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!