Discurile Road Tax nu se mai afișează

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Auto pe data 10 noiembrie 2014

uk_car tax disc

Începând cu 1 octombrie, puteți plăti Road Tax-ul prin Direct Debit, însă acesta nu se va mai putea reporta de la vânzător la cumpărător.

Aceste schimbări au intrat în vigoare datorită desființării colantelor de parbriz în formă de disc reprezentând Road Tax-ul. De la 1 octombrie 2014 nu mai trebuie să afișați aceste discuri la vedere, în parbriz, pentru că evidența se ține acum online.

Plata Road Tax-ului este în continuare obligatorie și veți primi notificarea ca și până acum, dar verificarea dacă o mașină are taxa plătită sau nu se poate face numai online.

Guvernul a anunțat această schimbare încă de anul trecut, după mai bine de 90 de ani de funcționare a sistemului bazat pe discurile de hârtie.

DVLA-ul deține o evidență digitală a celor ce au plătit taxa, în prezent majoritatea măsurilor împotriva rău-platnicilor luându-se în baza unui cititor automatizat de plăcuțe de înamtriculare (Automatic Number Plate Reader – ANPR). La arhivele DVLA are acces și poliția.

 

Care sunt modificările majore?

  • Cu toate că discurile de hârtie nu mai trebuiesc afișate în parbriz, Road Tax-ul trebuie plătit. Dacă dețineți un astfel de disc a cărui valabilitate depășește data de 1 octombrie, îl puteți scoate de pe parbriz (doar în Irlanda de Nord mai trebuiesc încă afișate discurile MOT).
  • Road Tax-ul nu se mai reportează în urma tranzacțiilor de vânzare-cumpărare. Dacă vă vindeți mașina, cumpărătorul trebuie să plătească Road Tax-ul, chiar dacă taxa plătită de dumneavoastră nu a expirat încă. Vânzătorul va primi o rambursare automată din partea DVLA a lunilor plătite și neutilizate. Totuși, rambursările se realizează numai pe luni întregi, iar suprataxa de 10% pentru cei care au optat pentru plata a numai 6 luni devine nerambursabilă. De asemenea, vi se va rambursa taxa plătită și neutilizată și în cazul în care mașina dvs este radiată printr-o declarație SORN (Statutory Off Road Notification).
  • Acum taxele auto se pot plăti și prin Direct Debit via Gov.uk pentru plăți anuale, bi-anuale sau lunare. Atenție, pentru plățile lunare și bi-anuale veți plăti o taxă de 5%. Odată stabilit debitul bancar, plata se va face în mod automat atât timp MOT-ul este valabil, oprindu-se numai dacă vă declarați mașina radiată sau casată.

 

Cum pot plăti Road Tax-ul acum?

Puteți plăti această taxă online la https://www.gov.uk/tax-disc, sunând la 0300 123 4321, sau la cel mai apropiat oficiu poștal.

Pentru a plăti aveți nevoie fie de numărul de referință format din 16 cifre din scrisoarea de reînoire a Road Tax-ului (cunoscut și ca V11), fie de numărul de referință de 11 cifre din certificatul de înregistrare (logbook – V5C).

Rețineți: nu vă grăbiți să accesați primul site pe care-l găsiți dacă doriți să plătiți online. Există multe site-uri fantomă care pretind un onorariu de administrare pentru procesarea serviciului, deși nu este cazul.

 

Voi primi in continuare notificarea de reînnoire?

Da. Cu câteva săptămâni îninte ca taxa să expire, veți primi o notificare de tip V11 cu un formular pentru Direct Debit pe spate, pe care trebuie să-l completați și să-l trimite-ți prin poștă înapoi DVLA-ului.

 

Cum verific dacă sunt la zi cu plata taxei de drum?

Puteți verifica pe https://www.gov.uk/check-vehicle-tax cu numărul de înmatriculare al mașinii și marca.

 

Nu-mi va mai fi necesar discul în obținerea unui loc sau permis de parcare?

Guvernul declară că toate autoritățile locale sunt la curent cu noile reglementări, deci discul de hartie nu mai este necesar în obținerea unui permis sau loc de parcare.

 

Ce se întâmplă dacă doresc să vând sau să cumpăr o mașină?

Atât vânzătorul, cât și cumpărătorul trebuie să completeze certificatul de înregistrare al vehicolului (V5C). Vânzătorul trebuie să îi dea cumpărătorului formularul noului proprietar V5C/2 și să trimită restul de V5C la DVLA.

Vânzătorului i se vor returna automat Road Tax-ul plătit în avans (doar pe luni integrale) iar noul cumpărător trebuie să plătească taxa în aceeași zi. Road Tax-ul nu se mai reportează noului proprietar.

Autor articol: Cosmin Lungu


Comentarii

O parere la “Discurile Road Tax nu se mai afișează”

  1. Maryus Spune:

    Eu as vrea sa mai SATU o luna de zile ;se poate achita doar pe o luna road tax-ul?

Spune-ti si tu parerea!