Discuții parlamentare româno-britanice la Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 9 iunie 2013

Trei parlamentari români au fost prezenți la Londra pentru a discuta cu omologii lor din Regatul Unit despre problemele cu care se confruntă românii ce trăiesc în această țară. Ei au venit în capitala Marii Britanii la 1 iunie la invitația oficialităților britanice, după ce reprezentanți ai Camerei Comunelor au vizitat România la sfârșitul lunii trecute.

Confuzia rom-român în percepția publică din Marea Britanie și campania mediatică anti-românească desfășurată de la începutul anului în această țară sunt cele mai importante dificultăți ale românilor din Regatul Unit. Acestea au fost principalele probleme expuse de peste 20 de reprezentanți ai comunității românești din regat la întâlnirea cu trei parlamentari din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților de la București.

Întrevederea a avut loc sâmbătă, 1 iunie, la sediul Ambasadei României la Londra, din Belgrave Square. Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a luat parte la discuții.

 

La invitația britanicilor

O delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de deputatul PNL Mircea Dolha, s-a aflat la Londra în perioada 1-5 iunie, pentru o serie de întâlniri cu oficialități britanice. Parlamentarii de la București au venit în capitala britanică la câteva zile după ce o delegație britanică condusă de laburistul Keith Vaz, președintele Comisiei pentru afaceri interne din Camera Comunelor, a vizitat România. Și conservatorul John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a avut recent întâlniri cu reprezentanți ai Camerei Deputaților și Senatului, precum și cu președintele Traian Băsescu la București.

Grupul deputaților români a fost format din liberalul Mircea Dolha, vicepreședintele Comisiei, Aurelian Mihai (independent) și Ovidiu Cristian Iane (PSD).

„Discuțiile de la București au fost foarte pozitive și au reușit să sublinieze faptul că românii din Anglia s-au integrat extraordinar, contrar materialelor de presă rău-intenționate. Parlamentarii britanici au fost plăcut impresionați de situația reală din România, iar vizita noastră are scopul de a reconfirma necesitatea ridicării tuturor restricțiilor de pe piața de muncă engleză, începând de anul viitor”, a declarat deputatul Mircea Dolha, citat de mai multe publicații din România.

Prima întâlnire programată de către cei trei parlamentari la Londra a fost cea cu reprezentanți ai comunității române din Marea Britanie, cu reprezentanți ai studenților români la Londra, precum și cu oameni de afaceri români. În 3 iunie, membrii delegației au avut o întrevedere cu Keith Vaz, președintele Comisiei pentru afaceri interne din Camera Comunelor, iar marți, 4 iunie, au fost planificate întâlniri cu grupul parlamentar de prietenie cu România, condus de Lord Davies of Stamford, dar și cu alți membri ai Camerei Comunelor și ai Camerei Lorzilor din Regatul Unit al Marii Britanii.

 

Problemele comunității românești

Cetățenii români de etnie romă și asocierea acestora cu România, dar și campania negativă îndreptată împotriva românilor de către mass-media britanică aduc grave prejudicii de imagine românilor care trăiesc în această țară, au recunoscut, în 1 iunie, cei trei deputați români prezenți la Londra.

„Oficialitățile din România trebuie să înțeleagă că nu se mai poate așa. Cetățenii români de etnie romă ne creează probleme în toate statele și va trebui să facem și noi ceva în acest sens”, a declarat liberalul Mircea Dolha. El a adăugat că a depus în Camera Deputaților un amendament prin care a cerut ca „rădăcina «rom» să nu mai fie asociată nejustificat cu România”. „Campania agresivă desfășurată de ziarele britanice la adresa comunității românești este o umilință cu care se confruntă direct românii simplii care trăiesc în Regatul Unit”, a opinat Aurelian Mihai, ales ca deputat de diaspora pe listele PPDD, dar care activează în prezent ca independent. „Problema reală a României este situația ei economică. De aceea, orice român și-ar dori să trăiască într-o țară cu standarde de trai ridicate așa cum este Marea Britanie. Dar puțini dintre cetățenii români se mai gândesc în acest moment să vină în Regatul Unit”, a continuat Aurelian Mihai.

Parlamentarul, care a trăit 11 ani în Spania, a mai dezvălui că în timpul recentei vizite a unei delegații britanice la București, laburistul Keith Vaz l-a întrebat direct câți români din peninsula iberică s-ar muta în Marea Britanie. „Șapte din zece români din Spania și-ar dori să se mute în Regatul Unit”, afirma deputatul Aurelian Mihai la precedenta sa vizită la Londra, care a avut loc la 9 martie. Acum el și-a nuanțat poziția spunând că mulți dintre românii care au petrecut ani dificili în Italia sau Spania și-ar dori mai degrabă „să se repatrieze, decât să o ia de la capăt cu experiența migrării în Regatul Unit”.

 

Comisia pentru… românii de pretutindeni

Cei trei parlamentari români prezenți la Londra în primele zile ale acestei luni au solicitat reprezentanților comunității românești din Marea Britanie să le dezvăluie cât mai multe din problemele cu care românii se confruntă în această țară. Ei au promis să prezinte toate aceste informații în discuțiile purtate cu omologii lor din WestminsterPalace.

„Noi, ca parlamentari și ca membrii în Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților de la București, avem libertate de mișcare mai mare decât ambasadorul României la Londra”, a spus deputatul PSD Ovidiu Cristian Iane.

„Oficialii englezi care au responsabilități în politica de relații externe a Marii Britanii știu foarte bine că întreaga campanie de presă desfășurată împotriva românilor din această țară este falsă. …Totuși, aceste atacuri vor continua pe parcursul acestui an și ele vor deveni din ce în ce mai agresive”, a mai avertizat parlamentarul.

„Aceasta a fost prima vizită la Londra a reprezentanților Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Ca membrii ai acestei comisii ar trebui, însă, să ne petrecem mai mult timp printre comunitățile românești din străinătate”, a concluzionat deputatul PNL Mircea Dolha, la sfârșitul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Marea Britanie.

Din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, care funcționează în cadrul Camerei Deputaților din România, fac parte 13 parlamentari. Aceștia sunt: Eugen Tomac – preşedinte (PDL), Mircea Dolha – vicepreşedinte (PNL), Gheorghe Roman – vicepreşedinte (PSD), Maria Grecea – vicepreşedinte (PPDD), Aurelian Mihai – secretar (independen, Ninel Peia – secretar (PSD), Octavian Bot (PNL), Mircea Lubanovici (PDL), Ovidiu Alexandru Raeţchi (PC), Ion Stan (PSD), Elena-Ramona Uioreanu (PNL), Ovidiu Cristian Iane (PSD), Constantin Stelian Emil Mot (PSD).

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!