Dispare HSBC?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 18 iunie 2015

uk_hsbc-branch-phasing-out

Nu dispare şi banca HSBC, ci doar numele său, în relaţia cu clienţii de tip retail. Cu alte cuvinte, în curând, pe high street, nu vor mai apărea logo-ul şi numele HSBC.

HSBC (Hong-Kong Shanghai Banking Corporation) va trece printr-o perioadă de transformare. Ca urmare a crizei financiare, una dintre măsurile care se impun în UK ar fi separarea băncii în două entităţi legale diferite, una care să se ocupe de operaţiile globale ale gigantului financiar, în special a investiţiilor, care va continua să opereze sub numele de HSBC, iar cealaltă care să se ocupe de relaţia de retailing, cea care are în componenţă sucursalele de pe high street pe care le cunoaşteţi, care va trebui să-şi modifice identitatea.

În urmă cu 20 de ani, HSBC a achiziţionat Midland Bank, a căror sucursale au intrat în reţeaua HSBC, numele de Midland Bank trecând pe linie moartă. Se sugerează că această denumire ar putea fi folosită din nou deşi numele de First Direct, divizia de online banking a HSBC, care are un rating al clienţilor mult mai ridicat decât cel al activităţilor bancare HSBC de pe high street, ar putea avea o tracţiune mult mai bună.

Ştirea schimbării numelui a fost făcută odată cu anunţul că se vor face reduceri substanţiale de personal în UK, de 8.000 de angajaţi, precum şi reducerea numărului de sucursale cu 12%. HSBC are pe payroll în Marea Britanie un total de 48.000 de angajaţi şi dispune de un pic peste 1.000 de sucursale.

HSBC şi-a mutat sediul principal global în Canary Wharf, Londra, iar acum, în urma scandalurilor privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani, conducerea HSBC ameninţă că şi-ar putea muta operaţiunile în altă locaţie mai avantajoasă.

Până în 2019, Banca Angliei va obliga toate băncile mari din Marea Britanie să facă aceeaşi separare legală, ca în cazul HSBC. Măsura are rolul de a proteja proteja clienţii persoane fizice şi afacerile mici şi mijlocii de riscurile la care se expune banca pe pieţele financiare.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!