A disparut un… cont bancar!?

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 3 octombrie 2013

uk_HSBC atm

Conturile noastre bancare proprii si personale pot disparea fara noima. Ne depunem acolo banii si platim, adeseori regulat, comisioane de intretinere pentru simpla existenta a acestora.

Si totusi, bancile decid uneori desfiintarea lor; efectiva si aparent inexplicabila…

Mihaela este o romanca de 30 ani care traieste in Londra de peste 5 ani de zile. In tot acest timp, ea a muncit, a platit taxe statului si a respectat disciplina financiara impusa in societatea britanica, visand sa-si cumpere candva propria sa casa in aceasta tara. Se gandea ca va accesa candva un credit ipotecar, renumitul produs bancar numit de localnici „mortgage”. Luna de luna, ea a depus toti banii castigati, constiincios si periodic, in contul bancar personal deschis la banca HSBC, inca din primele zile ale venirii sale pe taram britanic din indepartata Romanie.

Recent, romanca s-a maritat si a fost in calatorie de nunta. Iar cand a revenit, a aflat cu stupoare ca banca i-a desfiintat contul…

 

Scrisoare de avertisment…

Problemele Mihaelei au inceput in urma cu 6 luni… Banii pe care ii avea in propriul cont bancar propriu i-au fost atunci insuficienti pentru a acoperi costurile facturii pe care trebuia sa o achite pentru convorbirile de telefonie mobila purtate in decursul unei luni. „Am de platit lunar o suma, nu foarte mare, catre Vodafone, firma cu care am un contract pentru servicii de telefonie. In acest scop, am setat de multa vreme o plata prin Direct Debit prin care, lunar, cei de la Vodafone puteau sa-mi retina banii direct din cont. Acum jumatate de an, s-a intamplat pentru prima data sa nu detin bani suficienti pentru a acoperi plata respectiva. Dar imi amintesc ca, peste doar cateva zile, mi-a intrat in cont salariul, deci lucrurile s-au rezolvat fara probleme”, sustine Mihaela.

Situatia s-a repetat si in luna iulie a acestui an. „Am avut cheltuieli foarte mari cu pregatirile pentru nunta”, se justifica tanara. Totusi, restanta de plata a fost acoperita din nou, in ziua in care romanca si-a primit salariul.

Reprezentantii HSBC i-au trimis imediat o scrisoare de avertisment, pe care, initial,  Mihaela nu a luat-o in seama.

„Scria acolo cu litere ingrosate ca o sa-mi inchida contul. Si imi dadeau un numar de telefon la care pot suna, daca vreau sa aflu motivele acestei decizii. Eu, insa, stiam ca am bani suficienti in cont, ca mi-am platit toate obligatiile si ca nu mai am niciun fel de restanta de plata. Asa ca am luat-o doar ca pe un avertisment si nu i-am acordat prea mare importanta acelei scrisori”, recunoaste tanara.

 

„Cadou de nunta”…

In urmatoarele luni, romanca a continuat sa-si alimenteze periodic contul bancar, introducand acolo toti banii castigati prin munca cinstita si facand cheltuieli moderate. Nu a mai ajuns in situatia de a se trezi fara lichiditati.

In august, Mihaela s-a casatorit. Dupa nunta, ea a plecat impreuna cu sotul ei in luna de miere. Au petrecut o vacanta de neuitat pe plaje insorite si s-au intors fericiti, gandindu-se sa inceapa sa faca economii pentru ca anul urmator sa poata contracta un mortgage pentru viitorul lor camin.

In prima zi dupa ce s-a intors in Londra, Mihaela s-a deplasat la cel mai apropiat bancomat pentru a retrage niste bani. Stia ca mai are in cont in jur de 500 de lire sterline. Spre surprinderea ei insa, cardul i-a fost „inghitit” de automatul ascuns in perete, fara posibilitatea de a mai putea fi recuperat.

Contrariata, tanara s-a dus imediat la cea mai apropiata sucursala a HSBC. Era hotarata sa reclame cele intamplate. Functionarul de acolo i-a raspuns sobru: „Contul dumneavoastra a fost desfiintat.” „Va putem inapoia banii pe care ii aveati in cont daca completati un formular si va adresati colegei mele de la casierie”, a adaugat acesta la fel de inflexibil.

Mihaela a ramas perplexa. A incercat sa ceara alte explicatii, dar nu a avut succes. Intr-un final, ea a realizat ca s-au implinit 60 de zile de cand primise scrisoarea in care era atentionata ca i se va inchide contul…

 

Pericolul pierderii… istoricului bancar

„Cei de la banca mi-au spus raspicat ca nu se mai poate face nimic. Am primit 500 de lire sterline bani cash si mi-au sugerat sa fac o noua aplicatie pentru a-mi deschide un alt cont bancar. Dar am refuzat. Aveam un alt cont deschis la banca Santander. L-am deschis de mai multi ani fara sa-l folosesc aproape deloc. Si totusi, nimeni nu s-a gandit sa mi-l inchida”, sustine cu surprindere Mihaela.

Cand a ajuns acasa, romanca a recitit scrisoarea primita in urma cu peste 60 de zile de la HSBC. In document se preciza cat se poate de clar ca urmeaza desfiintarea contului bancar.

Initial, vestea a bulversat-o. Se gandea ca inchiderea contului ii anuleaza intregul istoric bancar acumulat in ani de munca; si ii diminueaza mult sansele de obtinere a mult-doritului „mortgage”. Ulterior, Mihaela s-a interesat si a aflat ca trecerea de la un cont bancar la altul este o practica acceptata de catre companiile specializate in credit score, instrument atat de important in Marea Britanie pentru obtinerea unui imprumut bancar.

„Totusi, cred ca credibilitatea mea este afectata… In plus, m-am ales cu multa bataie de cap. Trebuie sa instiintez firma pentru care lucrez ca am un cont bancar nou. Si la fel o sa procedez cu toate companiile la care am facturi de platit”, mai spune tanara.

Mihaela isi reproseaza acum un singur lucru: „Regret doar ca nu am acordat importanta cuvenita acelei scrisori primite in luna iulie de la HSBC. Cu toate ca, probabil, nu mai puteam schimba nimic; pentru ca scria cat se poate de limpede ca imi vor anula contul.”

„Cred, totusi, ca este o politica excesiv de stricta si greu de inteles”, adauga cu dezamagire Mihaela.

—————————————

„Bancile au dreptul sa inchida anumite conturi ale clientilor lor fara sa fie obligate sa dea vreo explicatie. Ele trebuie, insa, sa trimita un preaviz in astfel de cazuri, sa anunte data exacta de cand va fi operata inchiderea contului si sa nu produca daune financiare fostilor clienti. Totusi, daca un client al unei banci se simte neindreptatit in urma deciziei unei banci, el se poate adresa FOS. Aceasta este o institutie guvernamentala britanica menita sa rezolve plangerile persoanelor fizice sau companiilor impotriva bancilor.”

Martyn James, purtator de cuvant la Financial Ombudsman Service (FOS – Serviciul de Mediere Financiara)

—————————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!