DISPREȚ FAȚĂ DE VOTUL DIASPOREI. ROMÂNII, UMILIȚI ÎN BRENT

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 3 noiembrie 2014

Alegerile prezidențiale 2014 din Londra, la Secția de vot 152 din Brent

Autoritățile de la București încalcă dreptul cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie de a vota liber, disprețuind astfel unul din principiile de bază într-o democrație și un stat de drept, au aflat funcționarii locali din districtul metropolitan Brent din nord-vestul Londrei, în 2 noiembrie. Aceștia au trebuit să se mobilizeze duminică seara și să ia măsuri de criză pentru a face față unei mulțimi de sute de oameni nemulțumiți, care și-au manifestat furia și au scandat cu revoltă împotriva reprezentanților statului român. Protestul a izbucnit după orele 20.00 în fața clădirii Brent Civic Centre, locul unde a fost organizată Secția de Vot 152 pentru Alegerile Prezidențiale din România.

 

Patru ștampile pentru cea mai numeroasă comunitate de români din UK

O sală de conferințe a Brent Civic Centre, clădire impunătoare ce se întinde pe o suprafață de 40.000 de mp, cu opt nivele și parcare subterană, aflată vis-a-vis de renumitul Wembley Stadium, a fost aleasă pentru funcționarea Secției de Vot 152 la Alegerile Prezidențiale din 2 noiembrie. Spațiul, care a fost dotat cu 6 cabine de vot și patru ștampile, ar fi trebuit să facă față celei mai mari comunități de români din Regatul Unit, formată din cel puțin câteva zeci de mii de români, conform celor mai optimiste estimări.

Secția din nord-vestul capitalei de pe Tamisa a fost una dintre cele doar 11 secții de votare organizate pe întinsul Regatului Unit, respectiv una dintre cele numai trei secții de votare care au funcționat la Londra.

Numărul românilor din Marea Britanie este de peste 200.000, conform estimărilor bazate pe datele statistice oficiale.

 

Așteptând răbdători la coadă la vot

Alegerile prezidențiale 2014 din Londra, la Secția de vot 152 din Brent

Sute de români au format cozi (dați click pe fotografii pentru rezoluție mărită) pentru a vota la singura secție existentă în nord vestul Londrei, duminică, 2 noiembrie, în jurul orelor 11.00. Totuși, la ora 13.00, doar 620 de persoane își exprimaseră dreptul de vot, conform datelor raportate de cei din comisia de votare a secției.

Timpul de așteptare pentru a vota a ajuns să fie de aproximativ trei ore, în jurul orei 16.00.

Aproape 1.000 de persoane stăteau la o coadă de circa 100 de metri, care se întindea pe toată lungimea clădirii Brent Civic Centre, puțin după ora 18.00. Și alte câteva sute de oameni se îngrămădeau în interiorul clădirii, unde li s-a permis accesul pentru a aștepta până când vor putea urca la etajul I, unde era amenajată secția de vot.

 

Mulțimea, atent supravegheată de câțiva polițiști britanici

Românii așteptau răbdători la acea oră. Se discuta cu calm despre rezultatele alegerilor anunțate deja în Noua Zeelandă sau Australia; ori despre existența posibilității de a vota după ora 21.00, ora oficială de închidere  a secțiilor de vot, pentru persoanele care au ajuns mai devreme și care, totuși, nu au reușit să voteze în timp util.

 

Metropolitan Police: „Nu eram pregătiți pentru o asemenea mulțime…”

Alegerile prezidențiale 2014 din Londra, la Secția de vot 152 din Brent

Un reprezentant al unei asociații românești din Marea Britanie a transmis familiilor cu copii mici că li se va permite accesul în clădire fără a mai sta la coadă. Vestea a fost primită cu încântare de părinți și micuți. Aproximativ 10 familii au părăsit aglomerația și s-au îndreptat spre intrarea în Brent Civic Centre, în jurulorei 19.00.

Grupul a fost oprit imediat însă de polițiștii britanici care supravegheau poarta din față a centrului. Un ofițer a explicat grupului că un astfel de tratament ar fi incorect față de alte multe familii care au așteptat chiar și patru ore pentru a vota, pe parcursul zilei. Totuși, acesta a promis românilor în cauză că le va asigura accesul preferențial în holul Brent Civic Centre treptat, în următoarea oră.

„Nu eram pregătiți pentru o asemenea mulțime de oameni”, a recunoscut polițista în dialog cu familiile de români ce au venit să voteze alături de copiii lor.

Trecători și localnici se opreau frecvent și întrebau curioși ce este cu acea mulțime de oameni și ce eveniment se află în desfășurare la Brent Civic Centre. Ei își continua drumul surprinși, după ce li se spunea că este vorba de români care doresc să își exprime votul pentru alegerile prezidențiale din țara lor natală…

 

Brent Civic Centre, ocupat de români

Holul vast de la parterul Brent Civic Centre era aglomerat de sute de români, în jurul orelor 19.00. Cei mai mulți formau o coadă neregulată până la lifturile care permiteau acesul la etajul superior, locul unde se afla secția de vot. Alții stăteau pe scările late ale clădirii. Toate mesele și scaunele din holul larg erau ocupate de către cetățenii români deciși să își exprime dreptul de vot, chiar dacă se aflau pe tărâmul Marii Britanii.

Saci de gunoi plini până la refuz stăteau sprijiniți lângă coșuri de gunoi la fel de înțesate.

Polițiștii nu erau singurii care munceau duminica pentru menținerea ordinii în clădire și în stradă. Numeroși funcționari îmbrăcați în costume treceau de asemenea, grăbiți și preocupați, prin mulțime…

 

„Nimeni nu votează după ora 21.00”

Alegerile prezidențiale 2014 din Londra, la Secția de vot 152 din Brent

Doar cele câteva sute de români care au reușit să pătrundă în holul de la parter al Brent Civic Center vor putea să voteze până la ora 21.00, ora închiderii secție de vot, a comunicat sec, la 19.30 un reprezentant al Metropolitan Police, cu chipiu, ecuson și mustață. „Cineva de la secție a vorbit cu ambasadorul vostru, care a vorbit la București. Secția de vot nu va putea rămâne deschisă după ora 21.00”, a transmis bărbatul cu un ton ferm.

Mulți dintre cei aflați în interiorul clădirii la acel moment au răsuflat ușurați la aflarea veștii neașteptate. „Toți cei care sunteți aici nu veți avea probleme”, a întărit polițistul. „Dar cei de afară nu vor putea să voteze”, a continuat acesta, arătând către mulțimea de aproape 1.000 de români din stradă.

„Ar trebui să le spuneți asta și celor de afară, care așteaptă ca idioții”, a intervenit imediat un român, cu o atitudine revoltată. „Le-am spus deja”, a răspuns prompt și imperturbabil polițistul…

 

Cozile din Brent…

Sute de români care așteptaseră ore la o coadă interminabilă au părăsit trotuarul din fața Brent Civic Centre în numai câteva minute după aflarea refuzului de a li se permite accesul în clădire. Alte câteva sute de cetățeni ai României au continuat însă să aștepte…

Cei aflați în holul interior al construcției s-au îngrămădit cu teamă spre cele trei lifturi ce le permiteau accesul la încăperea cu cabine de vot de la etaj.

„Romanian Presidential Election” scria mare pe o hârtie lipită pe un perete din apropierea ascensoarelor transparente. Zeci de oameni s-au înghesuit pe rând în cabinele restrânse ale acestora. Dar, odată ajunși la etaj, nu își puteau ascunde dezamăgirea. Trebuiau să aștepte la o altă coadă, formată până la intrarea în Conference Hall & Boardrooms – sala unde fusese amenajată secția de vot.

„Sunt doar patru ștampile”, a spus cineva care ieșea din încăpere, încercând astfel să motiveze lentoarea cu care se avansează spre ușa de intrare în încăpere.

 

„La turul doi de scrutin vor trebui să se teamă de noi”

Alegerile prezidențiale 2014 din Londra, la Secția de vot 152 din Brent

Strigătele revoltate ale mulțimii de români care așteptau încă în stradă s-au auzit până la etajul I al Brent Civic Centre la ora 20.10, în seara de 2 noiembrie. Oamenii își strigau din răsputeri nemulțumirea că li se încalcă dreptul la vot. Și fiecare scandare din exterior era primită cu urale și aplauze de către românii aflați deja în interiorul clădirii, cărora li se promisese că vor putea vota.

Mai mulți polițiști s-au mobilizat și au blocat intrarea în centrul civic. „La turul 2 de scrutin vor trebui să se teamă de noi. Românii vor lua cu asalt secțiile de vot încă de la primele ore ale dimineții”, susține cu însuflețire un bărbat tânăr aflat la numai câțiva pași de intrarea în secția de vot de la etajul I al clădirii…

 

„Nu suntem lăsați să votăm”


„Secția de votare” stă scris pe o coală albă lipită pe un stâlp din imediata vecinătate a ușii dincolo de care se văd deja cabinele de vot. Cei care au avut norocul să ajungă până în dreptul stâlpului și-au exprimat opinia printr-o mulțime de alte mesaje pe spațiile albe ale hârtiei…

„Nu suntem lăsați să votăm!”; „2.000 de oameni sunt încă afară – ora 20. 21”; „Numărul cabinelor de vot este prea mic”; „Vrem respect”; „Iubiți și câinii vagabonzi” – acestea sunt numai câteva din inscripțiile lăsate în grabă de români pe o bucată de hârtie lipită pe un petere, în apropierea Secției de Vot 152 din nord-vestul Londrei.

 

Protest și dezamăgire

Alegerile prezidențiale 2014 din Londra, la Secția de vot 152 din Brent„Vrem să votăm!”, strigau sacadat și repetat cei câteva sute de români care au aglomerat intrarea în Brent Civic Centre și după ora 21.00 a zilei de 2 noiembrie a Alegerilor Prezidențiale din România. „Jos Ponta!”, a continuat să scandeze mulțimea cu furie.

Iar protestanții au continuat: „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câștigăm libertatea noastră”.

Steagul românesc flutura de-asupra capetelor celor care au rămas să manifeste spontan împotriva autorităților de la București.

Un cordon de polițiști britanici au blocat imediat intrarea în clădire, fără a interveni în derularea protestului. Patru autoutilitare ale Metropolitan Police se aflau parcate pe șoseaua din fața Brent Civic Centre.

După ora 21.30, grupurile de români au început să părăsească treptat zona. Majoritatea erau tineri care purtau pe chip o umbră de dezamăgire față de România, țara natală pe care au părăsit-o și care continuă să-i decepționeze…

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “DISPREȚ FAȚĂ DE VOTUL DIASPOREI. ROMÂNII, UMILIȚI ÎN BRENT”

  1. Carmen Spune:

    Va iubim romani din diaspora…speranta noastra din tara e in voi sa ne salvati..in tara PSD ne-a prostit parinti,bunici,ei nu mai pot discerne nimic ..daca voi renuntati la noi,ne ducem de rapa .Multumim de curajul vostru!

  2. Liliana Spune:

    Bravo!Nu va lasati mergeti in 16.11.2014, la vot. Ponta deja se vede presedinte,face propuneri de prim- ministru. Vai de noi!Salvati, Romania si pe cei dragi din tara. Multimim

Spune-ti si tu parerea!