Dispută Băsescu-Lukoil

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 octombrie 2014

Lukoil a repornit, vineri, 10 octombrie, instalaţiile din incinta rafinăriei din Ploieşti, oprite timp de o săptămână.

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială la 3 octombrie. Compania a anunţat atunci că măsura este urmare a unui sechestru aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă.

Activitatea rafinăriei a fost oprită la o zi de la mai multe percheziţii făcute de procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti la sediile companiei din Ploieşti prejudiciul estimat fiind de 230 de milioane de euro, din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel-Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, declara, la 8 octombrie, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că până la 10 octombrie, conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.

 

Atac de la preşedinte

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca, dacă la 10 octombrie Lukoil nu reia producţia, să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

„Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti, pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie să ne amintim preţul cu care am privatizat-o, îl re-plătim şi diferenţa, cât a costat retehnologizarea, îl plătim după ce constatăm dacă evaziunea fiscală şi spălarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost, cumva, mai mare”, a declarat Băsescu, potrivit Mediafax.

El a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria de la Ploieşti şi să fie pregătit tehnic să o preia în operare.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că în urma discuţiilor cu procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, reprezentanţii companiei au asigurat garanţii care pot acoperi prejudiciul de 230 milioane de euro stabilit în acest dosar.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!