Disputa pe Codul Penal: Reactia Ambasadei SUA

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 februarie 2014

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a reactionat in legatura cu disputele intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu privind modificarea noului Cod Penal si a Codului de Procedura Penala. „Ne asteptam ca excelenta noastra colaborare privind aplicarea legii sa continue”, a raspuns Ambasada SUA, fara a face alte comentarii.

Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca i-a solicitat ministrului justitiei, Robert Cazanciuc, sa mearga la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si sa discute despre eventuale modificari la Codul Penal, amintind ca documentul a fost aprobat de guvernul Boc si promulgat de presedintele Basescu. Guvernul a prezentat o scrisoare pe care presedintele Basescu i-a transmis-o, joi, premierului Ponta, in care solicita adoptarea unei ordonante de urgenta privind noul Cod Penal si Codul de Procedura Penala, dar si raspunsul in care Ponta aminteste ca cele doua coduri au fost initiate de guvernul Boc.

Presedintele atentioneaza ca, fara o ordonanta de urgenta, exista un risc semnificativ ca probatiunea in cauzele penale sa devina extrem de dificila, iar premierul ii cere sa-si asume raspunderea pentru ca a promulgat cele doua coduri. In scrisoarea transmisa joi de presedintele Traian Basescu, dar prezentata public de Guvern, seful statului arata ca se vede nevoit sa solicite adoptarea unei ordonante de urgenta, avand in vedere ca Guvernul nu a adoptat un astfel de act in sedinta de miercuri, prima in care putea adopta astfel de ordonante si ultima inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri. Presedintele arata ca este nevoie de o ordonanta care sa modifice dispozitiile din Codul de Procedura Penala privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnica. 

Reactia DNA

La randul sau, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) se arata ingrijorata privind intrarea in vigoare, la 1 februarie, a prevederilor noului Cod Penal si ale noului Cod de Procedura Penala, aratand ca „exista un risc major ca eficienta investigatiilor in cauzele de coruptie sa fie semnificativ diminuata”. Intr-un comunicat remis presei, DNA prezinta patru „situatii” ce ar reprezenta argumente ale acestui punct de vedere. Astfel, potrivit DNA, intrarea in vigoare a noului Cod Penal in forma actuala ar inlatura raspunderea penala a unor persoane acuzate de savarsirea infractiunii de inselaciune care a produs consecinte deosebit de grave.

„Faptele mentionate sunt sanctionate in prezent cu inchisoare de la 10 la 20 de ani, iar in noua reglementare vor fi pedepsite cu inchisoare de la 1 la 5 ani, astfel incat termenul de prescriptie a raspunderii penale se va reduce de la 15 la 5 ani.

Avand in vedere ca multe inselaciuni comise in dauna statului, precum cele savarsite cu ocazia reconstituirii dreptului de proprietate, sunt identificate dupa multi ani de la savarsire, prevederea din noul Cod Penal va impiedica tragerea la raspundere a autorilor unor asemenea fapte”, arata DNA.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!