Divorțul, scurtat prin mediere

Articol publicat in sectiunea Acte, Diaspora pe data 7 ianuarie 2016

uk_divort_mediere

Cuplurile care se separă pot decide dacă o mediere nu este o cale mai bună decât lupta la tribunal.

 

Medierea: fapte şi cifre

  • Medierea poate dura un sfert din timpul care ar fi consumat la tribunal.
  • Medierea este mult mai ieftină decât tribunalul; costul mediu pe client este de 535 lire, faţă de 2.823 lire, în cazul tribunalului.
  • Aproximativ două treimi din medieri s-au încheiat printr-un acord acceptat de ambele părţi.

Începând de anul trecut, oricine dorește să conteste termenii despărţirii la tribunal va fi îndreptat întâi către varianta medierii. Acest lucru impune ca persoana care a iniţiat cazul să contacteze în primul rând un mediator profesionist.

Mediatorul va contacta partea adversă şi va aranja o întâlnire preliminară în care va explica întregul proces de mediere. Cuplului i se va cere să prezinte o dovadă a faptului că a fost prezent la sesiunile de mediere înainte de a-i fi acceptat cazul la tribunal.

Acest proces este o replică a celui aflat în funcţiune pentru cuplurile cărora li s-a pus la dispoziţie ajutor legal. Nu se va aplica acelor cupluri care au decis să nu conteste termenii înţelegerii la tribunal.

 

Sesiunile de mediere

O sesiune de mediere le va oferi cuplurilor care se despart şansa de a discuta despre situaţia lor într-o atmosferă ceva mai puţin ostilă. Se vor discuta problemele existente în cuplu şi se vor lua în considerare opţiuni pentru rezolvarea lor. Mediatorul va încerca să atenueze şi problemele abuzului fizic, ajutând cuplul să-şi calmeze disputele, şi să discute despre beneficiile medierii. Sesiunea îi va ajuta să înţeleagă dacă-şi pot rezolva problemele din cuplu.

Dacă ambele părţi aleg medierea, atunci vor continua sesiunile. Însă, dacă mediatorul sau una din părţi va considera că acest lucru nu are cum să funcţioneze în cazul lor, sau că medierea ar fi un risc pentru oricare dintre părţi, se va renunţa la sesiuni. În această situaţie, cazul va ajunge la tribunal.

În circumstanţe grave – violenţă domestică sau protecţia copilului – nu se va apela la mediere, iar cazul poate merge direct la tribunal.

 

„O alternativă mai rapidă, mai ieftină şi mult mai prietenoasă”

Medierea este de cele mai multe ori mai ieftină, mai rapidă şi mai puţin tensionată decât tribunalul. Cercetările au arătat că sumele investite sunt un sfert din cele investite în tribunal, că durează un sfert din timpul luat de cazurile ajunse la tribunal şi că două treimi din medierile realizate până acum au dus la o înţelegere care a fost, în primul rând, în beneficiul familiilor.

Jonathan Djanogly, ministrul Justiţiei, a declarat: „De fiecare dată când am întrebat pe cineva dacă a meritat tot stresul divorţului la tribunal, mi s-a răspuns că nu. Medierea este alternativa mai ieftină, rapidă şi amicală, mai ales când sunt implicaţi şi copii. La ora actuală foarte multe persoane ajung la tribunal pentru probleme pe care le-ar putea rezolva singure.”

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!