DJ român din Northampton, acuzat de furturi de date bancare

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 17 ianuarie 2016

uk-clonare-carduri-skimming-frauda-informatica

O grupare de hackeri români specializată în furturi de date bancare din întreaga lume a fost destructurată zilele trecute. Coordonatorul organizaţiei, DJ-ul român Adrian Deveskovi din Northampton a fost arestat în Coreea de Sud pe 11 decembrie 2015, iar pe 11 ianuarie, forţele DIICOT din România au făcut 25 de percheziţii în 10 judeţe şi municipiul Bucureşti, ocazie cu care au reţinut mai multe persoane, printre care şi soţia lui Deveskovi şi mai multe rude ale acestuia.

S-a descoperit că gruparea a copiat datele confidenţiale de pe aproximativ 7.000 de carduri. Ţările preferate erau Anglia, Elveţia, Franţa, Spania şi Danemarca, iar pentru a minimiza riscul de a fi descoperiţi, ei călătoreau în ţări precum SUA, Republica Dominicană, Tailanda, Coreea de Sud, Columbia, Argentina sau Rusia şi operau acolo retragerile de pe cardurile bancare clonate. Banii îi trimiteau prin companiile de transfer monetar.

De altfel, înainte ca Deveskovi să fi fost arestat în Coreea de Sud, acesta trimisese soţiei sale zeci de mii de euro prin metoda menţionată. Văzând că sunt deconspiraţi, pentru a nu pierde bunurile deţinute de familia sa, Deveskovi a încercat să le înstrăineze prin intermediul unei procuri, însă procurorii DIICOT au aplicat sechestrul asigurator pe aceste bunuri.

Potrivit adevarul.ro, organizaţia coordonată de DJ-ul din Northampton era bine structurată, fiecare membru având atribuţii stabilite clar: unii operau „skimming”-ul – montau aparate artizanale pe bancomate cu care furau datele de pe banca magnetică a cardului şi codul PIN, iar alţii clonau cardurile, în timp ce banii erau retraşi de „săgeţile” desemnate de liderul grupării.

Discuţiile interceptate de forţele de ordine între membrii organizaţiei au arătat că gruparea s-a ţinut ocupată cu „ocazia” Cupei Mondiale de Rugby din Marea Britanie, care s-a desfăşurat în Marea Britanie în toamna anului trecut. „Începe Campionatul Mondial de Rugby aicea. Vine şi Franţa şi America şi Canada, şi Australia şi Noua Zeelandă, şi Africa de Sud”, spune un hacker unui partener. Pentru eveniment unul din membri grupării îi spunea lui Deveskovi, conform unei convorbiri telefonice interceptate, că a pus la punct un sistem nou de copiat datele bancare de pe ATM.

Dacă Anglia era cea mai vizată de hackerii români, gările din Elveţia reprezentau şi ele un „vad” bun. Din discuţiile interceptate reiese că urmăreau să-şi aplice sistemul şi în Cuba, unde „merge bine”, pentru că „se deschid toate modelele” de ATM-uri.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!