DNA curăță scena politică românească

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 6 februarie 2015

Elena Udrea35

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a reușit să zguduie din temelii scena politică românească. Elena Udrea, Toni Greblă, Adrian Sârbu, Adrian Videanu sau Varujan Vosganian, sunt doar câteva nume care au ajuns în fața procurorilor pentru acte de corupție, falsuri, trafic de influență sau constituirea unui grup infracțional organizat.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat pozitiv, prin vot secret, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”, fără să mai existe dezbateri pe fond, după ce deputatul le-a cerut colegilor să aprobe cererea DNA. Președintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, a anunțat că avizul a fost unul pozitiv, dar „nu s-a mai intrat pe fond, ca de fiecare dată”. 20 de voturi au fost „pentru”, unul împotrivă, un deputat s-a abținut și un vot a fost anulat, informează Mediafax.

„Aprofundarea dosarului nu se face în comisii, ci în timpul alocat. Parlamentarii care au simțit nevoia să studieze dosarul l-au studiat. Doamna Udrea a subliniat că ar fi unele neclarități pe care domnia sa le va clarifica în justiție. E de acord cu procedura, a solicitat să dăm aviz, după care a părăsit încăperea (…) Dezbateri pe fond nu au mai existat, nu s-au ridicat obiecții”, a declarat Bogdan Ciucă.

Elena Udrea s-a prezentat, miercuri dimineață, la ședința Comisiei Juridice la care s-a discutat solicitarea DNA de ridicare a imunității în vederea începerii urmăririi penale în dosarul „Gala Bute”. „În niciun caz n-o să mă dezic de ceea ce am susținut zece ani, de susținerea justiției. Voi cere comisiei să dea un aviz favorabil (…) Nu voi merge în plen să îmi susțin cauza”, a precizat Udrea înainte de începerea ședinței.

Cât despre demisie, Elena Udrea a spus că ar demisiona, dar are nevoie de avizul președintelui Klaus Iohannis. „Și dacă demisionez, trebuie să-mi dea aviz domnul Iohannis”, a spus Elena Udrea, precizând că nu se așteaptă la loialitate din partea nimănui. „Știu că în acest demers am pornit singură”, a spus deputatul.

DNA a cerut, luni, avizul Camerei Deputaților pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, după ce a făcut 18 percheziții în dosarul „Gala Bute”, în care au fost sesizate noi infracțiuni de corupție. În comunicatul remis presei de DNA se precizează că deputatul Elena Udrea este acuzat de abuz în serviciu, tentativă de folosire a unor documente sau declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, precum și de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, în perioada 2010-2012.

 

Șeful interimar al SRI, audiat în Parlament

Elena Udrea a lansat, începând de vineri, acuzații grave și la adresa lui Florian Coldea. Ea a depus la Direcția Națională Anticorupție un denunț împotriva directorului interimar al SRI, generalul Florian Coldea, afirmând că acesta i-ar fi cerut fostului său soț, Dorin Cocoș, să-i dea patronului România TV, Sebastian Ghiță, 500.000 de euro pentru finanțarea televiziunii.

Ca urmare, directorul interimar al SRI Florian Coldea va fi audiat luni, de Comisia parlamentară de control al SRI. Printre temele de discuție se află acuzațiile Elenei Udrea și situația generată de demisia lui George Maior de la conducerea serviciului. Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații a stabilit că până la data audierii, reprezentanții SRI să pună la dispoziția comisiei informațiile necesare.

Conform unui comunicat al comisiei, temele audierii vor fi „perspectivele de evoluție ale principalelor riscuri și amenințări la adresa securității naționale a României în anul 2015 și pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri; analiza situației generate de demisia lui George Maior din funcția de director al SRI; analiza situației generate de afirmațiile/acuzațiile la adresa SRI și a conducerii interimare a SRI, apărute în spațiul public în ultimele zile”.

Președintele Comisiei de control SRI Georgian Pop a declarat, duminică, agenției Mediafax că audierea conducerii interimare a SRI va fi precedată de o anchetă internă în cadrul Serviciului cu privire la afirmațiile lui Udrea.

Într-un interviu pentru presa română, Elena Udrea a spus că a fost „permanent o sursă alternativă de informații la președinte. Președintele României nu este cel mai informat om. De regulă, este cel mai dezinformat om, pentru că el primește informații pe niște căi simple. (…) Evident că atunci când cineva, care este relativ bine conectat la presă, la toată zona de presă, la zona politică, la tot mediul de afaceri, o astfel de persoană are acces la președinte și poate să îi spună niște lucruri, evident că devine o persoană neplăcută șefilor de servicii.”

Udrea a susținut că i-a spus și fostului președinte Traian Băsescu și fostului șef SRI George Maior despre discuția avută cu fostul său soț, Dorin Cocoș, cu privire la o întâlnire cu actualul director interimar al Serviciului, Florian Coldea, pe tema banilor pentru televiziunea lui Sebastian Ghiță, RTV.

Fostul șef al statului nu a făcut, până în acest moment, nicio declarație oficială legată de acest subiect. Contactat de Libertatea, Traian Băsescu a spus că nu vrea să comenteze și că se simte foarte bine în mijlocul familiei. „Așa cum știți, din 21.12.2014 nu am mai avut niciun fel de declarații publice și pentru moment nu mi-am schimbat decizia. Îmi este tare bine în mijlocul familiei”, a afirmat fostul președinte.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!