DNA: Mită de milioane de euro la MAI și Palatul Victoria

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 17 iulie 2014

spaga_coruptie6

DNA a deschis o anchetă în legătură cu mari sume primite ca mită de oficiali români, în schimbul acordării companiei EADS Deutschland GmbH Germania, în anul 2004, a contractului privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF). Contractul, în valoare de 534 milioane de euro, a fost extins în anul 2009 cu 200 milioane de euro. Ancheta se desfășoară în dosarul în care joia trecută a fost audiat la DNA secretarul general al Guvernului, Ion Moraru.

Potrivit documentelor de la dosar, în data de 15 iulie 2004, MAI a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar, în termen de două zile, studiul respectiv de fezabilitate a fost predat părții române care a efectuat o plată de 430.000 euro către Bearing Point.

Procurorii susțin că există indicii că acest studiu de fezabilitate, care indică firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajații Midocar Consulting și reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu același obiect. În baza studiului, comisia de negociere a MAI, de la acea dată, a decis achiziția SISF prin negociere cu sursă unică, și anume cu firma EADS Germania.

 

Șpagă de milioane

În perioada 2003-2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI și EADS, s-a stabilit ca această companie să fie unicul producător oficial, permițându-i acesteia să fie la curent cu absolut toate informațiile și discuțiile din cadrul întâlnirilor și permițându-i un control asupra oficialilor EADS care să nu pericliteze înțelegerile ascunse privind subcontractanții ce urmau să fie folosiți în proiect (FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanți care „aveau rolul de a derula mitele necesare aprobării contractului”.

„Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivită pentru statul român a unui contract-cadru cu o sumă fixă de 650 milioane de euro, dar fără să fie precizate în detaliu soluțiile tehnice, echipamentele și serviciile ce urmau să fie livrate, acestea urmând să fie agreate ulterior de către EADS împreună cu UIP din IPF. În felul acesta, EADS putea controla permanent prin soluțiile tehnice oferite profitul care urma să-l realizeze în acest contract, profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului”, apreciază anchetatorii.

Contractul de achiziție a SISF, în valoare de 650 milioane de euro, a fost semnat în 12 august 2004. Pentru ca EADS să obțină acest contract, managementul firmei a fost condiționat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro.

Procurorii mai susțin că managementul FSC, la rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiționat de către C.F. să semneze în același timp contracte de comision pentru reușită cu firma Gessa, comision 10%, și cu firma Profinet, comision 5%, „bani care reprezentau mită pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetul primului-ministru”.

Din cercetări rezultă că în februarie 2005 s-a solicitat managementului FSC schimbarea procentelor de comision către Gessa și Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa și 8% pentru Profinet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS.

„EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau să fie folosiți pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 euro către Profinet și un avans de 280.000 euro către Gessa”, se mai arată în documentele din ancheta DNA.

 

Nereguli și la contracte referitoare la licențele IT

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vizează și trei contracte referitoare la licențele IT, derulate între 2001 și 2013, informează Mediafax. Primul este contractul de închiriere de licențe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Guvernul României și Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers (FSC) Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane de dolari, derulat în perioada 2004-2009. Al doilea, contractul de închiriere de licențe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și consorțiul D-CON.NET, în valoare de 96 milioane de euro, derulat în perioada 2009-2013. Ultimul contract este cel privind Sistemul Educațional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco și Ministerul Educației, în valoare de 124 milioane de euro.   Procurorii DNA consideră că, în cazul contractului de încheiere de licențe Microsoft derulat în perioada 2004-2009, de 105 milioane de dolari, există indicii că valoarea acestuia a fost mai mare decât cea reală și că Microsoft avea mai mulți reseller locali care ar fi putut asigura închirierea în condiții de competitivitate.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!