DNA-ul, acasă la Obreja pentru “Gala Bute”

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 6 februarie 2015

568 obreja

Procurorii DNA au făcut la începutul săptămânii 18 percheziții în Bucureşti şi patru judeţe, la sediile mai multor firme şi persoane suspectate de fapte de corupţie. Perchezițiile au vizat dosarul “Gala Bute”, printre casele percheziţionate fiind şi cea a lui Rudel Obreja, fostul președinte al federației de box de la București.

Direcţia Naţională Anticorupţie spune că în această cauză se fac cercetări care urmăresc săvârşirea unor infracţiuni de corupţie sau asimilate celor de corupţie, în cadrul unor proceduri de achiziţie prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene.

Procurorii sunt sprijiniţi în percheziții și urmărirea penală de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

În dosarul “Gala Bute”, prin rechizitoriul din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, precum şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din acest dosar.

Procurorul şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA a infirmat acest rechizitoriu la finalul anului 2013, spunând că este ilegal în ceea ce privește neurmărirea dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja.

Șeful acestuia a considerat că “soluţia de neurmărire cu privire la Ariton Ion şi la reprezentanţii companiilor naţionale care au sponsorizat Federaţia Română de Box este greşită, fiind necesară continuarea urmăririi penale cu privire la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunilor prev. de art. 13, indice 2, din Legea nr. 78/2000 cu modificările şi completările ulterioare rap. la 248 C.p.”, respectiv pentru abuz în serviciu.

În privinţa lui Rudel Obreja, se spune că faptele reţinute în sarcina sa au fost calificate în mod greşit, fiind absolut necesară efectuarea urmăririi penale cu privire la săvârşirea de către acesta a infracţiunilor de complicitate la infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

Până acum, în acest dosar au fost audiați, printre alții, de procurorii anticorupţie fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al FRB Rudel Obreja, fostul antrenor al lotului naţional de box Titi Tudor, Fănel Trandafir, antrenorul lotului naţional de box feminin, Adrian Lăcătuş, şi alţi oameni din lumea boxului românesc, în legătură cu organizarea Galei de box profesionist “Campion pentru România” de către firma fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja. Gala este cea în cadrul căreia a avut loc înfruntarea dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.

Sesizarea către DNA a fost făcută de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja. În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi oferită DNA, a fost descris modul în care Rudel Obreja, la acea dată preşedinte al FRB, a dat drept de exclusivitate în organizarea galei de box “Campion pentru România” unei firme care îi aparţinea tot lui.

Firma, Europlus Computers SRL, a obţinut prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect “Promovarea brandului turistic al României”. Suma respectivă a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, sumă pe care MDRT “şi-a însuşit-o”.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!