DNA vs Senat, în cazul Șova

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 aprilie 2015

DNA a revenit cu a treia solicitare adresată Senatului, căruia îi cere din nou toate documentele în cazul senatorului Dan Șova, precizând că refuzul de a da curs acestei solicitări constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției, care este pedepsită de Codul Penal.

Adresa a fost trimisă în data de 16 aprilie 2015 și este făcută „în temeiul dispozițiilor art. 170 alin. 1” din Codul de Procedură Penală, informează stiripesurse.ro. În adresa semnată de procurorul șef de secție Constantin Claudiu Dumitrescu și procurorul Jean Uncheșelu se arată explicit că documentele trebuie să fie trimise „nu mai târziu de 22.04.2015, la sediul DNA”.

„Refuzul de punere la dispoziția DNA a înscrisurilor arătate mai sus constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției prevăzută de art. 271 alin. 1, lit. B Cod penal”, se arată în încheierea adresei.

Art. 271 din Codul penal se refera la obstrucționarea justiției și prevede următoarele:

„1) Persoana care, fiind avertizată asupra consecințelor faptei sale:

  1. a) împiedică, fără drept, organul de urmărire sau instanța să efectueze, în condițiile legii, un act procedural;
  2. b) refuză să pună la dispoziția organului de urmărire penală, instanței sau judecătorului sindic, în tot sau în parte, datele, informațiile, înscrisurile sau bunurile deținute, care i-au fost solicitate în mod explicit, în condițiile legii, în vederea soluționării unei cauze, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Duminică, premierul Victor Ponta s-a arătat nemulțumit de faptul că DNA s-a adresat direct Senatului, afirmând că senatorii nu sunt angajații unui procuror DNA, iar cererile DNA privind votul senatorilor în legătură cu solicitările sale „încalcă grav regulile de procedură și respectul între instituții”.

„I-am spus domnului Cazanciuc că miniștrii nu se adresează Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. «Vezi că e o încălcare gravă a unei reguli de procedură, care, de fapt, înseamnă respect între instituții» și mi-a zis că o să vorbească cu procurorul general. (…) Senatorii nu sunt angajații unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajații Senatului”, a spus Ponta la Antena 3.

 

CCR agită spiritele în Senat

Conducerea Senatului, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, a pasat responsabilitatea Comisiei juridice, stabilind că aceasta trebuie să redacteze acum hotărârea în cazul Șova. În schimb, președintele acesteia din urmă a spus ca așa ceva este ilegal și reprezintă „lipsa de curaj în asumarea unei greșeli”.

Biroul Permanent al Senatului s-a reunit de urgență marți, la ora 14.30, pentru a găsi o soluție la faptul că plenul a respins hotărârea pe votul din 25 martie în cazul lui Dan Șova, cu toate că CCR a obligat acest for să redacteze documentul și să îl publice în Monitorul Oficial, pentru a căpăta valoare juridică. În cadrul întrunirii s-a hotărât ca senatorii juriști să redacteze această hotărâre de constatare a votului negativ în cazul solicitării DNA de reținere și arestare a lui Dan Șova.

După ședință, primul care a ieșit la declarații, vizibil nemulțumit, a fost președintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, care a spus că soluția este una „neregulamentară”.

„Senatul, prin decizia CCR, este obligat să redacteze o hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie. Sunt diverse opinii de natură juridică care nu sunt în convergență cu opinia Curții. Opiniile juridice trebuie să fie lăsate deoparte și respectată decizia Curții. (…) Astăzi, în Biroul Permanent, s-a votat și s-a luat decizia să însărcinăm Comisia juridică cu redactarea acestei hotărâri, pe care urmează să o publicăm în Monitorul Oficial, pentru a căpăta valoare juridică”, a declarat și Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat cine își va asuma această hotărâre, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Sunt anumite voci care cred că președintele Senatului își asumă deciziile, dar președintele formalizează decizii pe care le ia Senatul, președintele Senatului nu hotărăște în nume propriu.”

Disputa face parte dintr-un lung șir de controverse pe tema votului în cazul lui Dan Șova și vine după ce plenul Senatului a respins, luni, proiectul de hotărâre propus de Biroul Permanent prin care se constată că, în 25 martie, nu au fost întrunite condițiile pentru încuviințarea cererii DNA de reținere și arestare preventivă a lui Dan Șova. Asta după ce Curtea Constituțională a decis, pe 8 aprilie, că Senatul este obligat să redacteze hotărârea în cazul Șova, să o comunice autorităților competente și să o publice în Monitorul Oficial.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!