Doamne-Dumnezeule sau Doamnă-Dumnezeiţă?

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 8 iunie 2015

uk-episcop-femeie-LibbyLane

Pervertirea din sânul Bisericii Anglicane nu pare a cunoaşte limite. După ce s-au introdus preoţi de sex feminin, au acceptat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, au acceptat, chiar şi în cazuri restrânse, preoţi homosexuali, acum vine şi rândul lui Dumnezeu, care nu trebuie să rănească preoţii de sex feminim, prin faptul că ar fi de gen masculin. Nu, acum, Dumnezeu trebuie să-şi arate şi faţa lui feminină! De ce n-ar fi Dumnezeu o „ea”?

Despre ce dumnezeu mai vorbim? Asociaţia Watch, sau Femeile şi Biserica, vrea ca limbajul sexist şi imaginile masculine când se face referire la Dumnezeu, în cadrul slujbelor, să înceteze.

Emma Percy, o membră Watch, a lansat o declaraţie conform căreia folosirea apelativului „El” când se face referire la Divinitate ar face femeile să se simtă „mai puţin sfinte” decât bărbaţii. „Când folosim doar limbaj masculin se întăreşte ideea că Dumnezeu este precum un bărbat şi, prin aceasta, se sugerează că bărbaţii sunt mai aproape de dumnezeire decât femeile. Dacă luăm în serios ideea că bărbaţii şi femeile au fost făcuţi amândoi în imaginea lui Dumnezeu, atunci ar trebui să se folosească atât limbaj masculin, cât şi feminin.”

Direcţia luată de organizaţia Watch este rezultatul schimbării culturale din cadrul societăţii cu privire la sexe.

Hilary Cotton, directorul Watch, a declarat publicaţiei Sunday Times că problema a fost discutată la cel mai înalt nivel în cadrul Bisericii Anglicane, biserica fiind de acord să modifice ceremonialul liturgic, pentru a-l feminiza în oarece măsură.

Aceasta a spus: „Ne aflăm într-o etapă preliminară în ceea ce priveşte transformarea limbajului liturgic. Problema rescrierii serviciilor liturgice din cadrul Bisericii Anglicane într-un mod care să ne mărească orizontul de înţelegere şi percepţie a lui Dumnezeu este una destul de spinoasă şi o vom descurca doar pe parcursul unor ani de zile.”

Prima femeie-preot care a urcat în rang în cadrul Bisericii Anglicane pentru a ajunge la rolul de episcop a fost Lilly Lane, care a devenit, anul acesta,episcopul Stockport-ului.

Un purtător de cuvânt al Bisericii Anglicane a spus: „Orice schimbare în forma liturghiei din Biserică trebuie să primească consimţământul, să fie revizuită şi aprobată de Sinodul General. Dar, chiar şi până la acel moment, vor exista consultaţii de anvergură cu Comisia Liturgică.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!