Doctorii europeni „invadează” NHS, avertizează ziarele britanice

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 17 octombrie 2014

Tot mai mulți medici din statele UE vor ajunge să lucreze în Marea Britanie datorită modificărilor legislative care îngreunează accesul în regat pentru cadrele medicale ce vin din afara Europei, anunță cu îngrijorare mai multe publicații britanice în edițiile lor din 7 și 8 octombrie.

„Numărul medicilor europeni care profesează în Regatul Unit tinde să ajungă mai mare ca oricând”, avertizează un raport recent al General Medical Council (GMC) din Marea Britanie, citat de Yorkshire Post, publicație din nordul Angliei. Cifra acestora va fi de trei ori mai mare decât în prezent, estimează și cotidianul The Telegraph, în titlul unui articol apărut în 8 octombrie.

Țările din sudul Asiei, care erau în trecut principalele furnizoare de cadre medicale pentru Regatul Unit, au pierdut acum acest statut. „În trecut, țările din sudul Asiei, în special India, dar și alte state din Orientul Mijlociu sau Africa au constituit o sursă importantă de cadre cu pregătire medicală pentru Marea Britanie. În prezent, o treime dintre doctorii care nu au studiat în această țară, dar profesează aici, provin din sudul continentului european”, se arată în paginile raportului.

Declinul economiilor țărilor sud-europene și admiterea în UE a țărilor din estul Europei au generat creșterea cu 19% a numărului medicilor europeni din Regatul Unit, se mai susține în același raport. „Nu cunoaștem cu exactitate motivele acestor modificări, dar am identificat câteva elemente clare din acest punct de vedere. Schimbarea regulilor referitoare la imigrație în 2010 a îngreunat accesul cadrelor cu pregătire medicală din afara UE în Regatul Unit. În același timp, crizele economice care au afectat țările din sudul Europei și extinderea UE în estul continentului, în 2004 și în 2007, au fost principalele cauze ale creșterii prezenței numerice a medicilor europeni în Marea Britanie”, explică reprezentanții GMC.

Tot mai mulți doctori care lucrează în punctele medicale de asistență primară trăiesc cu teama că ar putea fi concediați, în condițiile în care unitățile de profil par a fi supra-aglomerate cu cadre medicale, concluzionează raportul General Medical Council. 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!