Documentar BBC despre sinucidere asistată, urmărit pasiv de britanici

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 21 februarie 2016

uk-ultimul-drum-eutanasiere-elvetia-marea-britanie

Mai bine de 1,2 milioane de telespectatori au urmărit documentarul BBC despre ultimele clipe din viaţa unui britanic grav bolnav, care a ales anul trecut să se sinucidă asistat la o clinică de profil din Elveţia. Practica este tot mai mediatizată în UK şi sunt discuţii tot mai încinse pe tema legalizării acestui tip de eutanasiere umană în Marea Britanie.

Povestea lui Simon Binner, om de afaceri britanic, a stârnit un val de simpatie pe internet, oamenii arătându-se profund impresionaţi de povestea bărbatului. În ciuda subiectului controversat, documentarul a primit mai puţin de zece reclamaţii, deşi a beneficiat de un număr important de telespectatori. Mulţi dintre acestea şi-au exprimat empatia, scriind pe reţelele sociale mesaje în care îşi exprimau tristeţea.

Filmul ilustrează ultimele zece luni din viaţa lui Simon Binner. Deşi i s-a spus iniţial că mai are doi ani de trăit, boala a progresat rapid, astfel încât a rămas fără voce la numai câteva săptămâni de la primirea diagnosticului. Până în momentul sinuciderii sale asistate, britanicul a fost urmărit de  camerele de luat vederi, documentarul realizat de BBC surprinzând momentele cu prietenii şi familia şi oferind, de asemenea, detalii intime din viaţa unui pacient bolnav terminal, pregătit să îşi ia viaţa.

 

trimiteri-sus-4

Vot pentru eutanasiere umană în UK?

Se cere insistent legalizarea sinuciderii asistate

Eutanasie umană în toată regula

O româncă de 60 de ani a pornit în aventura vieţii

trimiteri-jos-4

 

Ultimele scene din film au surprins moartea bărbatului, alături de care stăteau soţia şi patru prieteni.

Subiectul este foarte controversat mai ales prin prisma faptului că în Marea Britanie sistemul NHS funcţionează pe baza unui algoritm de tipul cost / beneficiu şi există riscul ca în anumite cazuri „calculatorul” să decidă că este mai „ieftin” ca pacientul să se „sinucidă asistat”. Şi, chiar dacă se insistă că alegerea va fi a pacientului, sunt multe categorii de cazuri potenţiale discutabile.

Acest documentar BBC vine şi în contextul în care în 2012 în presa britanică se scria despre metoda „Liverpool Care Pathway” (cunoscută şi ca metoda „death pathway” – „calea spre moarte”), despre care unii doctori din cadrul NHS spuneau că este folosită de spitalele britanice pentru a eutanasia pacienţii cu boli terminale, de regulă bătrâni, refuzându-le hrana zilnică.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!