Documente din perioada terorii comuniste, declasificate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 mai 2015

Guvernul a declasificat mai multe documente din perioada 1957-1962, aflate în arhiva Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru soluționarea unor eventuale cauze aflate pe rolul instanțelor de judecată, cât și pentru respectarea liberului acces la informații de interes public.

Declasificarea a fost decisă prin hotărâre de guvern, care elimină, astfel, restricții specifice statului comunist privind accesul la informații de interes pentru cetățenii statului român.

Potrivit Executivului, documentele în cauză au fost identificate în arhivele Administrației Naționale a Penitenciarelor și supuse evaluării în cadrul unei comisii de specialitate.

Guvernul arată că, în perioada 1945-1964, sistemul penitenciar din România a fost dezvoltat în mod accelerat de către regimul comunist proaspăt instalat, numărul unităților de detenție crescând și diversificându-se. Informațiile în cauză au fost clasificate conform legislației din acea perioadă care prevedea, la modul general, ca acestea să intre în clasa secretelor de stat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!