Doi alergători români pentru Maratonul Londrei (actualizat)

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Timp liber pe data 27 aprilie 2015

Londra_Rares Pulbere si Razvan Constantinescu_London Marathon1

Doi români au participat la Virgin Money London Marathon, duminică, 26 aprilie 2015. Dr. Răzvan Constantinescu, consulul onorific al României la Bristol, și fotograful Rareș Pulbere au alergat pe o distanță de 26,4 mile (42,2 km) în cadrul celei mai importante manifestări de acest gen din Europa. Ei s-au aflat printre cele aproximativ 38.000 de persoane care au luat startul în număr record la renumita competiție.

 

La maratonul din Londra, în tricoul lui Hagi

Consulul onorific al României la Bristol, dr. Răzvan Constantinescu, s-a decis să participe la Virgin Money London Marathon 2015 având convingerea că va contribui personal la îmbunătățirea imaginii României în Marea Britanie. El a parcurs alergând cei 42,2 de kilometri în 4 ore și 45 de minute, îmbrăcat într-un tricou asemănător cu cel al echipei naționale de fotbal din țara sa natală și purtând culorile tricolorului românesc.

————————————–

„Participarea la London Marathon a fost o experiență fantastică pe care o recomand oricui. A fost o organizare extraordinară. Au fost acolo 38.000 de alergători, dar și mii și mii de voluntari implicați în organizare. Mă consider un privilegiat că am fost acolo. Mi-aș fi dorit, însă, să văd steaguri românești pe traseu. Am văzut drapelele mai multor state europene purtate de spectatori, dar nu și tricolorul românesc…”

Dr. Răzvan Constantinescu

————————————–

 

800 de lire pentru consulul de la Bristol

Londra_Razvan Constantinescu_Consul onorific la Bristol_London Marathon

Dr. Răzvan Constantinescu, românul care a fost numit la începutul anului trecut în funcția de consul onorific al României la Bristol, a alergat duminică, 26 aprilie, pentru prima oară în maratonul din Londra. El trăiește în Regatul Unit de aproximativ 25 de ani și ocupă în prezent un post managerial în cadrul consiliului local municipal din orașul situat în vestul Angliei.

„Am început pregătirile pentru acest maraton încă din luna august a anului trecut. Și am alergat de opt ori la curse asemănătoare, în care trebuia parcursă, însă, doar jumătate din distanța de 42 de kilometri (Half Marathon)”, ne-a declarat Răzvan Constantinescu.

Consulul onorific al României la Bristol a participat la maratonul londonez în numele organizației caritabile britanice Phabkids, care se ocupă de copiii cu dizabilități severe. El și-a propus să strângă în numele acesteia suma de 800 de lire sterline, bani adunați prin donații de la cei care susțin inițiativa sa.

Răzvan Constantinescu a condiționat participarea la maraton, solicitând să nu alerge într-un echipament personalizat cu numele fundației pe care o reprezintă, ci purtând pe tricou culorile drapelului românesc.

————————————–

„Am alergat la Virgin Money London Marathon pentru Phabkids, o asociație caritabilă britanică ce sprijină copiii cu dizabilități severe. (…) Cred cu intensitate că o societate în care persoanele cu dizabilități sunt tratate egal cu cele care nu sunt aflate în suferință și în care își au locul toate comunitățile etnice este una mai bună, mai bogată și mai permisivă. (…) Fac apel la generozitatea dvs. pentru a mă ajuta să strâng suma de 800 de lire sterline. (…) Banii donați sunt pentru o cauză importantă.”

Dr. Răzvan Constantinescu, consul onorific al României la Bristol, alergător la Virgin Money London Marathon 2015

————————————–

 

Cât costă participarea la London Marathon?

Participarea la maratonul de la Londra, una dintre cele mai mari competiții de acest gen organizate în lume, este solicitantă din punct de vedere fizic, dar și costisitoare, ne-a dezvăluit dr. Răzvan Constantinescu.

„Un bilet de participare la London Marathon este pus în vânzare de organizatori la prețul de 350 de lire sterline. Aceste bilete sunt cumpărate, însă, exclusiv de fundații, asociații caritabile, ONG-uri. Aceste organizații le oferă ulterior sportivilor care vor să participe, sub forma unor licitații. Eu m-am oferit să strâng 800 de lire pentru asociația Phabkids, dar sunt alte fundații care și-au vândut biletele cu cel puțin 1.000 de lire”, ne-a explicat consulul român de la Bristol. Acesta a adăugat că alte competiții similare la care a participat puneau în vânzare bilete pentru doar câteva zeci de lire sterline.

Susținătorii săi au făcut deja donații accesând link-ul http://uk.virginmoneygiving.com/fundraiser-web/fundraiser/showFundraiserProfilePage.action?userUrl=Romanians4PhabKids. Donațiile pot continua încă o săptămână după data de 26 aprilie a desfășurării maratonului, a mai precizat dr. Răzvan Constantinescu.

————————————–

„Strângerea de fonduri în scopuri caritabile nu reprezintă principala noastră motivație. Noi alergăm în tricourile echipei naționale de fotbal pe care scrie «Hai România!» pentru că vrem să schimbăm imaginea țării noastre natale în Regatul Unit.”

Dr. Răzvan Constantinescu, consul onorific al României la Bristol, alergător la Virgin Money London Marathon 2015

————————————–

 

„Vin românii!”

Londra_Razvan Constantinescu_Consul onorific la Bristol si voluntarii Romanians 4 PhabKids

Inițiativa consulului onorific al României din Bristol de a alerga purtând tricoul echipei naționale românești de fotbal la maratoanele organizate în Marea Britanie nu este singulară. Ideea de a participa la astfel de competiții a luat naștere printre românii din Bristol în luna februarie a acestui an, ca reacție la difuzarea documentarului «The Romanians Are Coming» pe canalul de televiziune britanic Channel 4. „Ne-am gândit că nu e cazul să protestăm în stradă, cu pancarte. Am vrut să fim mai rafinați. Să atragem altfel atenția celor din comunitatea britanică”, ne-a mărturisit consulul Răzvan Constantinescu.

O „echipă românească” formată din cinci alergători a participat la o cursă de jumătate de maraton organizat în Bath (sud-vestul Angliei). „Am alergat prima oară la Bath Half Marathon, pe o distanță de 21 de km, în 1 martie din acest an. Și nu am făcut-o singur, ci alături de alți trei români și o britanică îndrăgostită de România. Numele acestora sunt Florian Cancea, Cezara Nanu, Lucian Iovu, respectiv Jane Rogers. Toți patru mă ajută ca voluntari la toate activitățile pe care le organizăm la Consulatul din Bristol. Și am purtat cu toții aceleași tricouri ale echipei naționale de fotbal din România pe parcursul alergării”, spune dr. Răzvan Constantinescu.

————————————–

„În 13 septembrie va avea loc un Half Marathon la Bristol, organizat chiar de noi. Atunci sperăm să fim suficienți români participanți pentru a forma o echipă completă de cel puțin 11 persoane purtând tricourile naționalei noastre de fotbal.”

Dr. Răzvan Constantinescu

————————————–

 

 

Rareș Pulbere:

„Reușitele fac imposibilul posibil”

 

Londra_Rares Pulbere_London Marathon

Fotograful Rareș Pulbere a terminat maratonul de la Londra în patru ore și jumătate, deși avea o accidentare la gleznă. A fost prima sa participare la competiția din metropola de pe Tamisa, după doar șapte luni de când s-a stabilit în Marea Britanie. Rareș este un tânăr care a trăit până acum în trei state europene (România, Spania, Marea Britanie), a făcut fotografii la nunți din 15 țări și a alergat la maraton și în Barcelona.

 

„Pentru bunicul meu”

Diaspora Românească (D.R.): Cum ți-a venit ideea de a participa la maratonul de la Londra după numai câteva luni petrecute în Marea Britanie?

Rareș Pulbere (R.P.): Sunt pasionat de alergare de câțiva ani buni deja, de când am descoperit plăcerea sau, mai bine zis, «drogul» acesta pe malul Mediteranei. Pe atunci nu visam la alergat maratoane, ci, pur și simplu, simțeam că aveam nevoie de mișcare. Nu a trecut mult până mi-a venit nebuna idee de a participa la un maraton. Suna atât de epic și de imposibil la vremea respectivă, încât doar glumeam cu acest lucru. Odată plantată ideea în capul meu, a început să crească repede și anul trecut, am reușit să o fructific alergând la maratonul din Barcelona. Pe lângă provocarea fizică implicită, experiența în sine a avut foarte multe să mă învețe. Puteți găsi câteva rânduri scrise atunci aici: http://bit.ly/barcelonamarathon.

Odată mutat în Londra, ideea de a participa la maratonul local a venit imediat. E minunat să descoperi un oraș luându-l la picior, alergându-l! Spre supărarea mea, să prinzi un loc în maratonul din Londra nu e tocmai lucru ușor. Chiar dacă mai erau 6-7 luni până la data evenimentului, locurile erau deja „sold out”.  Este, totuși, cel mai mare maraton din Europa… Universul a ținut cu mine și mi-a scos în față o organizație care avea un loc disponibil pentru această cursă. Mare mi-a fost surprinderea când mi-am dat seama că, de fapt, această organizație din UK își desfășoară mare parte din activitate în România și mai ales în orașul meu natal, Brașov. Interesându-mă mai mult de munca lor, am aflat că suferința bunicului meu în ultimele sale zile de viață a fost alinată chiar de ei, cu ajutorul unor medicamente care nu erau disponibile pe piața din România. Am găsit, de asemenea, și diferiți prieteni care au fost ajutați de ei, așa că mi-a fost clar, foarte repede, că trebuie să alerg pentru ei și să le reprezint cauza în acest maraton.

————————————–

Cine este Rareș Pulbere?

Londra_Rares Pulbere_maraton Barcelona

Rareș este originar din Brașov, dar a trăit timp de patru ani în Spania, în „însorita Barcelona”, înainte de a se muta în Regatul Unit. „După patru ani minunați, mi s-a urât cu binele și am decis să mă relochez în Londra, unde sunt și acum. Deși pare că ar fi fost doar ieri, au trecut deja șapte luni în care pot să spun că de-abia am început să descopăr ce înseamnă cultura și stilul de viață englezesc. Am cu siguranță foarte multe de învățat!”, ne-a mărturisit fotograful.

Rareș își petrece viața la nunți… „Sunt fotograf specializat în fotografia de nuntă și iubesc ceea ce fac. Tot timpul am considerat că viața este prea scurtă pentru a o pierde cu lucruri care nu ne fac plăcere și am încercat să țin acest lucru în mod constant în minte. Mă ocup de fotografie de mai bine de 8 ani deja și după ce am reușit să documentez nunți în mai bine de 15 țări, pot spune că încă visez să iau parte la cel puțin o nuntă și în restul de 180 de țări ale lumii. Glumesc, dar sincer mi-ar plăcea!”, mai spune brașoveanul.

————————————–

 

D.R.: Cât de importantă este pregătirea fizică pentru participarea la o asemenea competiție?

R.P.: Să alergi un maraton nu e ceva ce trebuie luat cu ușurință. Sunt 42,2 kilometri, care reușesc tot timpul să stoarcă din tine cam orice urmă de energie. În săptămânile premergătoare evenimentului, am alergat câteva sute de km, având unele săptămâni în care însumam cu ușurință 60-70 de kilometri alergați. Cu puțină motivație și dedicație, toate aceste antrenamente se transformă ușor într-o adevărată plăcere.

————————————–

„A fost o atmosferă foarte frumoasă. Au fost și alergători în număr record, dar și foarte, foarte mulți oameni care ne-au susținut!”

Rareș Pulbere, alergător român la Virgin Money London Marathon 2015

————————————–

 

Patru ore și 42 de kilometri pentru Hospices of Hope

Londra_Rares Pulbere1

D.R.: Care a fost scopul caritabil al prezenței tale printre alergători?

R.P.: Am alergat pentru Hospices of Hope sau Hospice Casa Speranței, cum este cunoscută această fundație în România. Sunt o organizație caritabilă care, din 1992 și până astăzi, au ajutat peste 15.000 de pacienți, bolnavi în stadii terminale, printre care și bunicul meu. Am simțit că este un minim pe care pot să îl fac pentru a da măcar puțin înapoi comunității și țării din care provin.

————————————–

„Din punct de vedere caritabil, ținta mea este să strâng cel puțin 1.250 de lire pentru Hospices of Hope. Cu ajutorul vostru, o să reușesc!
Nu uitați, dacă donați doar o dată pe lună, vă rog, gândiți-vă la mine și la cauza pe care o susțin!”

Rareș Pulbere

————————————–

 

D.R.: Care este modalitatea în care se pot face donații? Până când se pot dona bani?

R.P.: Cei interesați pot susține cauza mea urmând acest link: http://uk.virginmoneygiving.com/rarespulbere. Acolo este un formular intuitiv și destul de ușor de folosit. Pentru donații, se poate folosi cam orice card din UK sau străinătate. Iar cei care sunt rezidenți în UK pot bifa și „gift aid”, care adaugă practic un bonus din partea statului britanic, de 25% din valoarea donației. Pagina de donații va fi deschisă încă câteva săptămâni după data maratonului, dar aș încuraja lumea să doneze cât mai aproape de ziua evenimentului.

————————————–

„Este minunat să îți testezi limitele și, mai ales, să le depășești. Un mentor de-al meu avea o zicală: „E nevoie să realizezi imposibilul doar o dată pentru a face totul posibil!” Nu e așa că e o sintagmă frumoasă care să îți ghideze deciziile în viață?”

Rareș Pulbere

————————————–

 

D.R.: Cum a fost maratonul din punct de vedere sportiv?

R.P.: Așteptările mele au avut mult de suferit odată cu o accidentare pe care am suferit-o la gleznă. Ținta inițială era să îmi întrec recordul personal cu 30 de minute, adică să termin maratonul în trei ore și jumătate. În situația actuală, din păcate, nu am putut visa la această performanță. Am fost mulțumit că l-am terminat în patru ore și jumătate. Au fost 42.2 kilometri de luptă cu mine, cu mintea și limitările mele și mai ales cu durerea. Pentru că după circa 26 de kilometri, am avut un blocaj muscular și mi-a fost foarte greu. A fost, însă, din nou o experiență din care am avut multe de învățat.

————————————–

Donații pentru participanții români la London Marathon

 

Donați pentru Răzvan Constantinescu accesând link-ul:

http://uk.virginmoneygiving.com/fundraiser-web/fundraiser/showFundraiserProfilePage.action?userUrl=Romanians4PhabKids

 

Donați pentru Rareș Pulbere accesând link-ul:

http://uk.virginmoneygiving.com/fundraiser-web/fundraiser/showFundraiserProfilePage.action?userUrl=rarespulbere

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Doi alergători români pentru Maratonul Londrei (actualizat)”

  1. Doi alergători români pentru Maratonul Londrei - Consulatul Onorific al României în Bristol Spune:

    […] CIteste mai mult […]

Spune-ti si tu parerea!