Doi doctori români la BBC: unul din ţară, unul din UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 4 martie 2016

uk-documentar-bbc-doctori-romani-danaila-baca

Noile generaţii de doctori şi asistenţi din România pleacă în număr mare pentru a profesa în sistemele medicale din Occident. „Ce ţară are de pierdut şi care are de câştigat?” Aceasta ar fi trebuit să fie întrebarea principală a ultimului documentar BBC despre români, însă ei se mulţumesc să sublinieze condiţiile grele pentru medicii din România, care îi fac să vină în număr mare în UK.

Nu mulţi sunt medicii români care au rămas în ţară. De multe ori, ei au ales să rămână în România, însă nu fără sacrificii. Este şi cazul lui Leon Dănăilă, unul din cei mai cunoscuţi medici neurochirurgi din România, care la 82 de ani se încăpăţânează să continue să profeseze.

Leon Dănăilă, care are la activ peste 40.000 de pacienţi operaţi, a devenit personaj principal într-un documentar BBC Inside Out. El le-a spus jurnaliştilor britanici, aflaţi la Bucureşti: „Nu am o mare avere. Cred că sunt cel mai sărac doctor din lume”, explicându-le totodată cu umor, în engleză, şi de ce mai munceşte la vârsta lui:

—————————————

„Dacă medicul este sănătos, este bine să lucreze la o vârstă înaintată. Nu port ochelari, iar mâinile nu îmi tremură.”

—————————————

Deşi câştigă extrem de puţin, el este unul dintre medicii care nu s-ar putea pensiona, chiar dacă ar vrea, comentează ziariștii englezi. „Nu știu când o să mă opresc. Da, poate dacă mă voi îmbolnăvi, mă voi retrage. Chirurgia nu este o glumă. De ea depind viețile oamenilor”, a continuat doctorul Leon Dănăilă.

 În ciuda faptului că are aproape 55 de ani de neurochirurgie în spate, Leon Dănăilă se declară cel mai sărac medic din lume. Pe ușa cabinetului său există un afiș care anunță că toate consultațiile sunt gratuite, iar pentru a publica o carte a vrut să-și vândă casa. 

Două sisteme: unul bogat, altul sărac, comentează jurnaliştii de la BBC. Cel bogat, din Marea Britanie, caută medici talentaţi şi capabili în întreaga lume, pe care îi atrage cu venituri substanţiale.

 

trimiteri-sus-4

Când nu te poţi trata în UK, apelează la România

Riposta la documentarul „Vin românii” e gata!

Documentar britanic despre Adrian Mutu

Cum ar arăta un documentar al românilor despre englezi

trimiteri-jos-4

 

Autorităţile şi sistemul nu-i încurajează pe medicii tineri să rămână în ţară – spune, în replică, Luisa Baca;

—————————————

„Nu e vorba aici doar despre salariu. E vorba despre investiţii în spitale, servicii măcar decente pentru pacienţi şi nevoile lor.”

—————————————

 

Medicii români ar fi dorit să profeseze la ei acasă

Documentarul BBC ar fi trebuit să sublinieze că România este pierzătoare pe toată linia. După ce plăteşte pentru formarea viitorilor medici, când aceştia ajung la maturitate pleacă în străinătate, fără ca România să mai beneficieze de pe urma abilităţilor acestora. Dar când a ştiut conducerea ţării să capitalizeze resursele de valoare ale României? Aşa, medicii şi asistenţii români ajung inclusiv în Marea Britanie, unii dintre ei realizând că tratamentul pe care îl primesc în străinătate, ca şi cetăţeni români, nu este chiar unul de la egal la egal.

Pe de altă parte, cum nici în NHS lucrurile nu sunt chiar roze, o parte din medicii britanici, în special din rândul celor juniori, au luat calea străinătăţii, iar guvernul britanic se gândeşte să-i penalizeze pe aceştia cu sume uriaşe, în încercarea de a-şi recupera investiţia pe formarea lor profesională.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!