Reţea românească de înşelătorie pe piaţa vânzărilor auto din Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 9 aprilie 2014

Potrivit Daily Mail, doi români au fost arestați la sfârșitul săptămânii trecute în urma unui raid al poliției. Ei sunt suspectați de mai multe fraude cu autoturisme și de spălare de bani. Conform poliției, prejudiciul este de un million de lire sterline.

Patru case din sud-estul Londrei au fost percheziționate de către polițiști, iar într-una din acestea a fost descoperită o adevărată „fabrică” de realizat documente false pentru deschiderea de conturi bancare. Românii ofereau mașini la prețuri mult mai mici decât valoare lor pe piață, pe care le vindeau pe site-uri auto precum Autotrader și Gumtree.

Intervenţia poliţiştilor a avut ca rezultat confiscarea sumei de 30.000 de lire sterline şi a unui automobil BMW de ultimă generaţie, informează tabloidul Daily Mail în ediţia din 3 aprilie a publicaţiei.

Înainte de efectuarea plăților finale, potențialii cumpărători transferau banii într-un cont de depozit, după care erau invitați la un test drive cu mașinile pe care doreau să le cumpere. Odată plata făcută, infractorii retrăgeau banii din cont, astfel încât potențialul cumpărător nu mai putea recupera banii. Polițiștii presupun că sute de londonezi ar fi căzut victimă acestora și ar fi fost înșelați cu sume cuprinse între 5.000 și 8.000 de lire sterline. Suspecții foloseau cărăuși care, cu ajutorul unor documente false, deschideau conturi în bănci, unde veniturile realizate din fraude erau „spălate” se mai arată în Daily Mail.

Un bărbat de 30 de ani, din Charlton, a fost arestat de către polițiști și supus unui interogatoriu sub suspiciunea de fraudă și spălare de bani. De asemenea, a fost reținută și o femeie de 63 de ani. Polițiștii au confiscat 30.000 de mii de lire și an autoturism marca BMW.

————————————–

Bandele de crimă organizată vizează tot mai mult oameni care fac achiziții mari on-line. Mai multe investigații și arestări legate de fraude pe internet vor fi obiective majore pentru noi în lunile următoare – cu mult mai multe vizite dis-de-dimineață, la casele suspecților principali”

Șeful echipei de polițiști, Chief Inspector Detective Andy Fyfe

————————————–

În urma perchezițiilor au fost descoperite și documente false, laptop-uri, șapte telefoane mobile, stick-uri de memorie, considerate ca fiind folosite pentru deschiderea de conturi bancare false și spălare de bani.

————————————–

 „Cumpărătorii primesc e-mailuri de pe site-uri precum eBay, în care li se oferă posibilitatea de a depunde banii într-un cont escrow (unde poate fi depozitată o plată ce va fi distribuită unei terțe părți la îndeplinirea unor condiții prestabilite) până când autoturismul este vizualizat și este convenit prețul. În realitate, victimele vor realiza târziu că anunțul este fals, iar banii transferați au fost retrași rapid, în numerar de la bancomate, din conturi cu detalii false.”

Un purtător de cuvânt al poliției

————————————–

Membrii reţelei infracţionale sunt acuzaţi că se fac vinovaţi pentru spălare de bani, folosirea unor conturi false şi retragere de numerar, urmate de transferul sumelor astfel obţinute în afara graniţelor Marii Britanii.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!