Donald Tusk, noul președinte al Consiliului European

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 4 septembrie 2014

Premierul polonez Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, un pro-european convins și partizanul unor răspunsuri ferme la adresa Rusiei în criza ucraineană, a fost ales, sâmbătă, pentru a prezida Consiliul European, după șapte ani la conducerea unui Guvern conservator. Tusk s-a pronunțat deja pentru sancțiuni eficiente împotriva Moscovei în urma operațiunilor ruse din Ucraina. În schimb, el se opune inițiativelor adoptate de state individual, promovând o acțiune „responsabilă” comună, în cadrul NATO și al Uniunii Europene, relatează AFP.

„Provenit din Mișcarea Solidaritatea, care a înlăturat sistemul comunist de la putere în Polonia în 1989, acest istoric de profesie și-a clădit imaginea unui om eficient în jocul politic, capabil să întoarcă în avantajul său situațiile cele mai delicate. Bun orator, folosește un limbaj moderat, cu o dorință evidentă de a-și seduce auditoriul. Dar știe, de asemenea, să dea dovadă de fermitate în fața interlocutorilor săi, în special a celor europeni”, mai scrie sursa citată.

Premierul polonez a promovat întotdeauna consolidarea instituțiilor europene. A legat adoptarea monedei euro de către Polonia de o reglementare durabilă a crizei economice.

După căderea regimului comunist, Donald Tusk a fondat, împreună cu mai mulți prieteni din Gdansk, prima mișcare liberală din Polonia. În 2001, a fost unul dintre principalii fondatori ai Platformei Civice (PO) pe care o conduce. El a fost primul șef de guvern polonez după căderea comunismului în 1989 care a fost reconfirmat în funcție pentru un al doilea mandat, în urmă cu trei ani.

Premierul polonez afirmă că îi admiră pe fostul președinte american Ronald Reagan și pe fostul premier britanic Margaret Thatcher. În Polonia, a fost un apropiat al lui Lech Walesa, o personalitate a luptei anticomuniste, care îl susține acum. Fiul acestuia, Jaroslaw Walesa, este în prezent deputat din partea PO.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!