Donarea de organe, pe cardul de sănătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 mai 2014

Agenţia Naţională de Transplant cere reglementarea înscrierii în cardul naţional de sănătate a acordului privind prelevarea de organe după deces, astfel încât aceasta să poată fi făcută numai în baza unei declaraţii notariale date în timpul vieţii.

„Legea sănătăţii prevede înscrierea în cardul naţional de sănătate a acceptului sau refuzului donării de organe în cazul în care o persoană a suferit un accident şi a ajuns în moarte cerebrală. Noi cerem autorităţilor ca acest lucru să nu poată fi făcut decât dacă o persoană are o declaraţie notarială, atât privind acceptul, cât şi refuzul ce au fost date în timpul vieţii”, a spus dr. Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant, citat de Mediafax.

Zota a precizat că orice reglementare privind acceptul sau refuzul donării făcută în timpul vieţii este foarte importantă, întrucât nu poate fi lăsată numai la latitudinea medicului de familie.

Pacienţii vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control, începând din ianuarie 2015. Informaţiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul naţional, precum şi cele înscrise pe cipul cardului sunt, printre altele, diagnostice cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea, după deces, de organe, ţesuturi şi celule.

El a mai spus că România are 40 de centre de prelevare şi, dacă fiecare ar da într-un an câte 10 donatori, atunci potenţialul minim de donatori ar fi de 400, dar fosta conducere a Ministerului Sănătăţii a alocat bani doar pentru 100 de donatori.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!