Dosarele din justiţie, consultate electronic

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 septembrie 2014

Începând de anul viitor, orice persoană ar putea avea acces la actele din procesele în care este implicată de acasă. Este o promisiune făcută de ministrul justiţiei, care anunţă că, în cel mult un an, începe un proiect anunţat încă de la începutul lui 2013, relatează Digi24.

Modernizarea sistemului judiciar, în care doar ce e scris pe hârtie contează, deocamdată, costă zeci de milioane de euro, bani pe care statul nu îi are. Aşa că, modernizarea ar urma să se facă în parteneriat public-privat.

„O să demarăm, anul acesta, un proiect destul de mare de electronizare a dosarelor, în aşa fel încât oamenii, şi mai ales profesioniştii, să poată accesa de la distanţă dosarul în format electronic, să nu mai fie nevoiţi să vină fizic în cadrul instanţelor, în cadrul arhivelor, care întotdeauna vor fi insuficiente”, a spus Robert Cazanciuc, ministrul justiţiei, citat de Mediafax.

Până la finalul lui 2014, informatizarea dosarelor ar urma să fie pusă în practică într-una dintre instanţele mari, sub forma unui proiect-pilot.

Partenerul privat ar urma să-şi recupereze investiţia în acest sistem din taxa plătită de cei care îl vor utiliza. „Pe baza unor parole, poate fi accesat întreg dosarul de la instanţă, atât de către judecători, cât şi de cei care vin în contact cu justiţia”, a spus Robert Cazanciuc, ministrul justiţiei.

Rămâne de văzut, însă, cine se va ocupa de trecerea în format electronic a dosarelor şi cât va dura. Cantităţile de documente care ar urma să fie scanate sunt aproape imposibil de calculat, având în vedere că există pe rol dosare care, fizic, ocupă o cameră întreagă. În 2013, instanţele aveau pe rol mai bine de 3,3 milioane de dosare. Adică unul din trei adulţi este, teoretic, implicat într-un proces.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!