Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, amânat

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 21 noiembrie 2014

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis a fost amânat de către magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), la două zile după ce primarul Sibiului a câștigat alegerile prezidențiale. Primul termen al dosarului ar fi trebuit să se judece marți, 18 noiembrie, la Curtea Supremă, dar magistrații au amânat discutarea speței, fără să precizeze data la care instanța va analiza din nou cazul lui Iohannis.

Termenul de marți ar fi fost primul din acest dosar după ce, în data de 30 septembrie, ICCJ a admis în principiu judecarea recursului declarat de Agenția Națională de Integritate la decizia Curții de Apel Alba Iulia, care îi dăduse câștig de cauză lui Klaus Iohannis.

Livia Stanciu, președintele ICCJ, a declarat în urmă cu câteva zile că instanța va aștepta ca judecătorii CCR să ia o decizie în legătură cu constituționalitatea legii ANI, era foarte probabil ca această cauză să se amâne marți. Totuși, instanța supremă va decide dacă anulează definitiv raportul ANI sau dacă primarul Sibiului, la fel ca și alți edili locali, se face vinovat de încălcarea legii și s-a aflat în incompatibilitate atunci când a reprezentat Sibiul în adunările generale ale acționarilor societăților Apa Canal și Piețe.

Klaus Iohannis a contestat raportul întocmit de inspectorii de integritate, iar în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate, admițând contestația depusă și anulând raportul ANI. Agenția Națională de Integritate a contestat decizia la Înalta Curte și a cerut urgentarea judecării acestui proces, în condițiile în care Klaus Iohannis candida la președinție, iar alte 32 de dosare având ca obiect incompatibilități de tip „RAJA” erau pe rol.

 

Ce spune Iohannis

Klaus Iohannis s-a declarat în permanență convins că nu a încălcat legea, acum așteptându-se decizia Înaltei Curți. De asemenea, cu o lună înainte de turul întâi al alegerilor, Klaus Iohannis a spus că nu are cum să se mai retragă din cursa prezidențială, dar oricum va câștiga procesul cu ANI. Ulterior, liderul PNL și-a nuanțat declarațiile, dând asigurări că, dacă va pierde procesul, va face un gest de „moralitate”.

Întrebat ce ar însemna „un act de moralitate”, președintele PNL a răspuns: „Păi, trebuie să iau atitudine față de rezoluția pe care o vom avea atunci. Când o vom avea, atunci fiți siguri că voi face un pas cu care vor fi toți foarte mulțumiți”, fără să dea detalii.

 

Scenarii posibile

Dacă Înalta Curte anulează raportul ANI, lucrurile sunt clare – Klaus Iohannis rămâne președinte. În schimb, dacă, peste câteva luni, verdictul final îi va fi unul nefavorabil, situația se complică.

Până în acest moment, Înalta Curte a decis că aleșii care au încălcat regimul incompatibilităților nu mai pot exercita o funcție publică aleasă sau numită timp de trei ani, motiv pentru care mai mulți parlamentari, de exemplu, și-au pierdut mandatele. În schimb, Mircea Diaconu a ajuns în Parlamentul European cu toate că Înalta Curte a confirmat faptul că s-a aflat în incompatibilitate.

Constituția spune, însă, foarte limpede că, spre deosebire de parlamentari sau miniștri, un președinte nu își pierde mandatul decât în condiții foarte stricte, iar incompatibilitatea nu este una dintre ele. Prin urmare, un eventual verdict de incompatibilitate ar fi mai degrabă o problemă de morală pentru Klaus Iohannis, nu una de legalitate. Specialiștii mai spun că este posibilă și varianta ca procesul să fie suspendat pentru perioada mandatului de președinte al lui Klaus Iohannis, urmând să fie reluat după aceea.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!