Dosarul electronic ar putea deveni obligatoriu

Articol publicat in sectiunea Social pe data 25 septembrie 2015

Dosarul electronic de sănătate, adică un fel de arhivă care va conține istoricul medical al pacientului, ar putea fi obligatoriu de anul viitor. În prezent, documentul virtual este opțional.

În acest moment, peste 5,2 milioane de români au fost de acord să aibă un dosar electronic, însă puțini sunt cei care au acceptat ca medicul să noteze tot istoricul lor medical. Și mai puțini sunt cei care și-au accesat dosarul. Doar un pacient din 700 a studiat datele înscrise, potrivit Digi24.

„Există în țările europene. Ne gândim și noi la o obligativitate, dar în momentul în care vor participa la dosarele electronice absolut toți furnizorii de servicii medicale. Într-un an de zile dosarul ar trebui să fie complet”, spune Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

În ultimele patru luni, peste 600.000 de români și-au inițiat dosarul electronic, ajungându-se în prezent la peste 5,2 milioane de astfel de dosare. Ritmul de completare a crescut cu 25% față de începutul anului.

Fiecare pacient poate cere întocmirea unui astfel de dosar, dacă medicul său este implicat în proiect. Până acum, la realizarea documentelor electronice au participat cu informații peste 6.000 de medici.

„Pacienții nu sunt informați referitor la dosarul electronic. Cei mai mulți și-au închipuit și mai sunt unii care își închipuie că pe card există informații medicale”, spune Doina Mihăilă, medic de familie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!