Dosarul Microsoft se încinge: Ponta, Năstase sau Blaga ar fi implicați?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 2 octombrie 2014

Victor Ponta_Adrian Nastase_Vasile Blaga

Noi dezvăluiri făcute în dosarul licențelor Microsoft sugerează că nume grele de pe scena politică ar fi implicate într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție la nivel înalt, se arată într-un articol al site-ului ziare.com. Printre acestea se numără cel al premierului Victor Ponta, al fostului prim-ministru Adrian Năstase, al președintelui PDL Vasile Blaga sau al senatorului PSD Mircea Geoană.

Potrivit declarației unui martor din dosarul instrumentat de DNA obținută de presă, Claudiu Florica, directorul Fujitsu Siemens, ar fi încercat să facă presiuni în 2004 asupra lui Victor Ponta, care la acea vreme era șef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase, transmite Digi 24. Claudiu Florica ar fi încercat să îl convingă pe Ponta să facă demersuri pentru ca statul să încheie din nou contracte cu Fujitsu Siemens, iar firma concurentă ce câștigase contractul informatizării școlilor, Siveco, să fie obligată să îl cesioneze în favoarea companiei lui Florica.

Martorul, care apare cu nume și prenume în referatul DNA, mai susține că șeful Fujitsu Siemens ar fi încercat să îl determine pe Ponta să facă o anchetă la Ministerul Educației, în urma căreia statul să semneze contractul de 110 milioane de dolari cu firma condusă de cel dintâi.

În schimbul sprijinului oferit de actualul premier, Fujitsu Siemens ar fi dotat sediul TSD cu computere. În plus, ulterior plecării de la guvernare a PSD, Florica ar fi încercat să ceară același lucru de la miniștrii PDL. Martorul din dosarul DNA a adus în discuție nume precum cel al lui Vasile Blaga și al lui Mihai Stănișoară.

De asemenea, în referatul DNA se face referire la Adrian Năstase, a cărui semnătură ar apărea pe contractul Microsoft. Procurorii susțin că fostul premier a semnat memorandumul privind parteneriatul cu Microsoft. În document mai apare și numele lui Mircea Geoană, dar și cel al omului de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, care ar fi primit mită 8-9 milioane de euro, în timp ce Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra Neamț, zis „Pinalti”, și fostul ministru al comunicațiilor Gabriel Sandu ar fi luat câte trei milioane de euro fiecare.

Începe urmărirea penală

Procurorul general Tiberiu Nițu a transmis, marți, oficial, cererile DNA prin care solicită avizele necesare pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri vizați în dosarul Microsoft. Solicitările au fost transmise către Ministerul Justiției, Parlamentul European și Administrația Prezidențiala, informează Digi24.

Procurorul general solicită ministrului justiției să declanșeze procedurile necesare în vederea cererii DNA de efectuare a urmăririi penale în cazul senatorilor Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu, acuzați de „instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani”, respectiv în cazul deputatului Valerian Vreme, acuzat de abuz în serviciu, informează sursa citată. Ministrul justiției trebuie să informeze Parlamentul, singura instituție care poate să aprobe începerea urmăririi penale în cazul parlamentarilor în funcție.

Tiberiu Nițu a transmis o solicitare și către Parlamentul European, în care cere „declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Dan Nica”, în prezent eurodeputat. Nica este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

În același timp, procurorul general a trimis către președintele României referatul Direcției Naționale Anticorupție prin care se solicită avizul în vederea începerii urmăririi penale față de foștii miniștri Adriana Țicău, Gabriel Sandu, Alexandru Atanasiu și Mihai Tănăsescu. Cei trei sunt acuzați de „săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani”. Pe lista transmisă la Cotroceni se află și fostul ministru al educației, Daniel Funeriu, acuzat de abuz în serviciu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!