Dosarul Mineriadei din 1990, redeschis

Articol publicat in sectiunea Social pe data 13 februarie 2015

mineriada1

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente.

Parchetul instanţei supreme arată, într-un comunicat de presă remis Mediafax, că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus infirmarea a trei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz. Redeschiderea urmăririi penale urmează să fie supusă, conform legii, confirmării unui judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

 

Iliescu: „Oricine este liber să analizeze”

Solicitat să comenteze redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990 de către Parchetul instanţei supreme, fostul președinte Ion Iliescu a evitat să se pronunţe, precizând că nu comentează acest fapt.

Întrebat de Mediafax dacă crede că redeschiderea acestui dosar îl vizează în vreun fel sau îl va afecta, Iliescu a răspuns: „De ce? Nu. Am fost contemporan cu evenimentele şi am avut nişte răspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.r.) e cu totul altceva.”

„Oricine este liber să analizeze, să comenteze evenimente trăite, mai apropiate, mai îndepărtate, nu e nicio problemă”, a adăugat Iliescu.

El a arătat că în 13-15 iunie 1990 au fost „nişte fenomene şi nişte manifestări” pe care le-a trăit şi care au constituit „factori perturbatori ai vieţii sociale, începând cu organizarea societăţii româneşti”.

„Aşa că e firesc ca toţi oamenii interesaţi, istorici, cei care vor să descifreze sensul evenimentelor, să se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problemă”, a mai spus Iliescu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!