Dosarul Revoluției, redeschis

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 aprilie 2016

revolutie78Dosarul Revoluției va fi redeschis, a anunțat procurorul general interimar al României, Bogdan Licu. El a precizat că decizia de clasare din septembrie 2015 a fost infirmată în urma reanalizării cauzei, care a stabilit că aceasta este netemeinică și nelegală.

Licu a precizat că mai multe aspecte din anchetă au zădărnicit aflarea adevărului și „identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.

Procurorul general interimar a spus că s-a constatat că soluția de clasare a Secției Parchetelor Militare este netemeinică și nelegală, fiind adoptată pe baza unei cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din decembrie 1989.

El a mai afirmat că aceste aspecte au condus la „stabilirea unei situații de fapt incomplete, iar în unele aspecte eronată, iar pe cale de consecință, la o greșită încadrare încadrarea juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.

 

Istoricul unui dosar

În 19 februarie, procurorul general interimar Bogdan Licu a cerut de la Înalta Curte de Casație și Justiție dosarul privind Revoluția din 1989, pentru reanalizarea decizia de clasare din septembrie 2015. Dosarul era la instanța supremă după ce au fost depuse mai multe contestații privind soluția de clasare. Bogdan Licu a trimis o adresă către instanța supremă prin care solicită să retrimită la PICCJ dosarul privind Revoluția din 1989.

Acest dosar a primit o decizie de clasare pe data de 14 octombrie 2015, din lipsă de probe. Decizia de clasare a dosarului Revoluției a fost luată în perioada în care la conducerea PICCJ a fost Tiberiu Nițu. Acesta a demisionat în 2 februarie, după ce a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al internelor Gabriel Oprea privind însoțirea cu coloană oficială.

După decizia de clasare, aproximativ 100 de persoane, victime ale Revoluției sau urmași ai acestora, dar și membri ai Asociației „21 Decembrie” au atacat hotărârea. Contestațiile au fost depuse atât la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și la instanța supremă.

Președintele Asociației Decembrie 1989, Teodor Mărieș, a declarat marți, pentru Mediafax, că redeschiderea dosarului Revoluției este o „decizie normală, care spală parțial păcatele Parchetului General” și că „procurorul general interimar Bogdan Licu a avut curaj”.

 Dosarul Revoluției din 1989 este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din România. Procurorii au avut de lămurit cauzele în care s-a produs decesul a 709 persoane, rănirea prin împușcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte forme de violență a 343 de persoane și privarea ilegală de libertate a 924 de persoane.

Peste 4.500 de dosare au fost deschise pentru faptele comise în decembrie 1989, dintre care au fost trimise în judecată 112 dosare, cu 275 de inculpați, între care 25 de generali, 114 ofițeri, 13 subofițeri, 36 de militari în termen și 87 de civili.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!