Dosarul Revoluției se redeschide

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 17 iunie 2016

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat redeschiderea dosarului Revoluției.

Decizia vine după ce, în urmă cu două luni, procurorul general adjunct Bogdan Licu a hotărât să ceară instanței redeschiderea dosarului. El a argumentat că soluția de clasare dată anul trecut a fost „netemeinică și nelegală”, fiind luată în baza unor cercetări incomplete.

În data de 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a anunțat că a decis să claseze dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împușcare, rănirea a 343 de persoane în alte împrejurări și reținerea a 924 de persoane. Decizia a fost atacată ulterior la Înalta Curte de Casație și Justiție de către Asociația 21 Decembrie și de peste 100 de victime și urmași ai celor decedați în decembrie 1989, iar procurorul general adjunct Bogdan Licu a anunțat la începutul lunii aprilie că va cere instanței infirmarea ordonanței de clasare și redeschiderea dosarului.

Intervenția lui Bogdan Licu a pus sub semnul întrebării atât încadrarea faptelor, cât și dorința justiției de a afla adevărul. Între altele, Bogdan Licu a reproșat celor care s-au ocupat de anchetarea evenimentelor din decembrie 1989 că nu au cerut documente de la mai multe ministere și nici nu au valorificat stenogramele care au apărut în mai multe cărți publicate în acești 26 de ani. „Deși SRI a întocmit un document amplu, acesta nu se regăsește în dosarul de urmărire penală și nici nu rezultă că s-ar fi făcut un demers de obținere a acestuia”, a spus atunci procurorul Licu. El a adăugat alte greșeli, printre care acelea că nu s-au făcut autopsii sau anumite expertize balistice importante, că unele rapoarte sunt sumare, iar audierile au fost formale, în timp ce muniția nu a fost recuperată.

Pentru faptele comise în decembrie 1989 au fost deschise peste 4.500 de dosare, din care au fost trimise în judecată 112 dosare, cu 275 de inculpați, între care 25 de generali, 114 ofițeri, 13 subofițeri, 36 de militari în termen și 87 de civili.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!