A doua Debarcare

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 17 februarie 2014

Imaginatia jurnalistica ar trebui recompensata cu un premiu rasunator, dupa modelul premiilor americane pentru cel mai prost film – sau cel mai prost actor –  al anului. Saptamanalul Daily Mail – tocmai dat in judecata pentru falsificarea datelor – ar fi indreptatit sa spere la marele premiu, care nu poate fi acordat decat pentru o imensa prostie bazata pe un simt dezvoltat al inventiei.

Prin celebrul articol „Sold out! Avioane si autocare pline cu romani si bulgari se indreapta spre Marea Britanie”, publicat in 31 decembrie 2013, ziarul poate cere dreptul la premiul pentru gogomania cel mai meticulos nascocita in ultimele decenii. In ansamblu, articolul este un model de fictiune, o nuvela demna de Tolstoi prin complicatiile neasteptate ale subiectului si prin imaginatia dezlantuita a personajelor. Va sa zica, toate biletele de calatorie pe caile terestre, maritime si aeriene erau epuizate, firmele de turism erau sufocate de cereri ale romanilor si bulgarilor care pregateau invazia UK, diverse persoane declarau ca, intr-adevar, e o nebunie, in 31 decembrie mii de trenuri, autocare, autoturisme, biciclete, vapoare, slepuri, barci cu panze, avioane de diverse tipuri, elicoptere, baloane, parapante si parasute (ei, da) vor trece Canalul Manecii realizand o isprava egala cu debarcarea inversa, din UK spre Normandia, in iunie 1944. Reprezentantii marilor companii aeriene se intreceau in declaratii care mai de care mai alarmante, privitoare la supraincarcarea avioanelor, la blocarea aeroporturilor si la toate celelalte catastrofe care ar fi putut surveni cu ocazia Anului Nou. Care An Nou aducea, evident, napasta unei imigratii scapate din balamale, romanizand si bulgarizand ramasitele de civilizatie mostenite de britanici de la bunul rege Artur si ai sai cavaleri ai Mesei Rotunde. Biletele, luate de valul invaziei, nu mai costau 2-300 de lire sterline, ci ajungeau la peste 3.000. Și nu era vorba despre companiile de business sau de fite, ci de cele low cost. La cele high cost, pretul unui bilet Bacau-Londra ar fi putut face sa transpire pana si cardurile membrilor cluburilor selecte de pe malul stang al Tamisei. Un frison financiar ar fi ajuns, poate, pana pe Wall Street, unde s-ar fi putut inventa actiuni „invasion UK”, daca n-ar fi fost 31 decembrie si daca n-ar fi plouat.

Iata, pe scurt, cate lucruri s-ar fi putut intampla daca ne-am fi luat dupa imaginatia debordanta a respectabililor jurnalisti de la Daily Mail. Numai ca nimic din toate astea n-a existat in realitate. Asa cum nu exista nici unul din interlocutorii pomeniti de redutabilii ziaristi. Iata suficiente argumente pentru acordarea unui premiu suficient de mare ca sa marcheze una din cele mai mare izbanzi ale jurnalismului britanic. A doua Debarcare. 

Autor articol: Radu Ciobotea
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!