Două noi reactoare nucleare la Cernavodă

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 31 iulie 2014

Compania Candu Energy, parte a grupului canadian SNC-Lavalin, a încheiat un acord cu China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala nuclear-electrică din Cernavodă, operată de Nuclearelectrica.

Acordul a fost semnat recent, la Vancouver, potrivit unui comunicat al Candu Energy.

Reprezentanţii Nuclearelectrica au precizat, la solicitarea Mediafax, că implicarea „efectivă” a unui investitor în proiect va fi dată de rezultatul procedurii de selecţie.

Nuclearelectrica are semnată o scrisoare de intenţie pentru reactoarele nucleare 3 şi 4 cu compania China General Nuclear Power Corporation. Scrisoarea este valabilă până la sfârşitul anului. Ministrul economiei, Constantin Niţă, afirma, la 11 iunie, după o întâlnire cu conducerea Industrial and Commercial Bank of China, că partea română a primit „semnale pozitive” în legătură cu finanţarea celor două reactoare.

Presa canadiană scrie că Industrial and Commercial Bank of China a fost de acord, în luna iunie, să acorde o finanţare de 9 miliarde de dolari pentru proiectul de la Cernavodă.

Centrala din Cernavodă are două reactoare nucleare funcţionale, dotate cu tehnologie canadiană Candu. Cele două reactoare au fost puse în funcţiune în 1996 şi 2007 şi produc aproape 20% din necesarul de electricitate al României. Construirea a două noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde de euro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!