Două petiții, peste 3.500 de semnături

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 20 februarie 2015

Londra_9.12.2013_proteste anti-discriminare3

Două petiții lansate în paralel în România și Marea Britanie cer susținerea românilor pentru a protesta împotriva documentarului „The Romanians are Coming” difuzat pe canalul de televiziune britanic Channel 4 în 17 februarie.

 

„Nu rasism, Nu discriminare”

O petiție inițiată de Solomon Avasilicăi, Președinte al unei asociații numite „Organizația Internațională a Drepturilor Omului” a fost postată pe website-ul http://www.petitieonline.com/nu_rasism_nu_discriminare în 18 februarie, la două zile după difuzarea primului episod din documentarul „The Romanians are Coming”. Aceasta a fost adresată Parlamentului României, Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Guvernului României și Ambasadei Marii Britanii în România.

„Ne exprimăm indignarea și dezacordul față de documentarul prezentat de către postul de televiziune britanic Channel 4, în ziua de marti 17 februarie 2015, intitulat: ,,The Romanians are Coming” (Vin românii!),  documentar care prezintă poveștile unor romi, povestite chiar de ei și care nu au făcut altceva decât să producă mari efecte negative în ceea ce privește imaginea comunității românești din Anglia, instigând englezii și mai mult la actul de discriminare față de români.

Catalogăm actul de discriminare al Channel 4  o  încălcare gravă, abuzivă și grosolană  a drepturilor omului, respectiv a prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului, cât și a Declarației Universale a Drepturulor Omului, cu precizarea că nu este prima oară când unii englezi (concetățenii noștri europeni) se comportă cu emigranții români care locuiesc și lucrează legal pe teritoriul țării lor, ca și cu niște animale, marginalizându-i, batjocorindu-i și ignorându-le drepturile”, susține semnatarul petiției.

El cere luarea de măsuri imediate în vederea respectării legislației internaționale a drepturilor omului. Solomon Avasilicăi mai propune oprirea difuzării documentarului sau schimbarea titlului acesteia.

Petiția poate fi consultată și semnată la următorul link: http://www.petitieonline.com/nu_rasism_nu_discriminare.

 

„Stop Rasismului și Intimidării”

„În numele tuturor mamelor românce care locuiesc în Marea Britanie vă cer să opriți difuzarea documentarului The Romanians are Coming (Vin Românii) sau să schimbați titulatura acestui program în „Vin Romii”. Aceasta este solicitarea imperativă a Bogdanei Amaximoaie, o româncă stabilită în Perivale, cartier din vestul Londrei.

Aceasta este inițiatoarea petiției „Stop the Racism and the Bullying!!!” îndreptată împotriva canalului TV Channel 4 și postată pe website-ul  https://www.change.org/p/tv-channel-4-documantary-london-stop-the-racism-and-the-bulling.

Protestul scris a adunat 3.500 de susținători în numai trei zile și mai trebuie semnată de încă 1.500 de personae pentru a atinge pragul de 5.000 de semnături.

„Sunt mândră că sunt româncă și sunt în același timp dezamăgită și supărată pentru că actual mea țară adoptivă (Marea Britanie – n.r.) permite asemenea abuzuri. Copiii mei nu vor mai fi în siguranță după difuzarea unui astfel de program TV. Ei vor fi ținta umilințelor și intimidărilor la școala la care învață. Toate acestea trebuie să înceteze!”, susține autoarea textului petiției, care se semnează „Mamă a trei copii britanici”.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!