A DOUA ZI DUPA…

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK, despre români pe data 3 februarie 2013

Diaspora romaneasca_A doua zi dupa

Peste mai putin de un an, romanii si bulgarii vor deveni cetateni europeni cu drepturi depline. Ei vor putea sa se stabileasca si sa munceasca nerestrictionat in oricare din statele Uniunii Europene.

De la 1 ianuarie 2007, de cand am devenit membrii de drept ai UE, ne confruntam in tarile Europei „civilizate” cu o problema despre care anterior nici nu stiam ca exista: RESTRICTIILE. Ne-am trezit ca statele Europei Occidentale apeleaza la prevederile unor norme UE pentru a ne tempera beneficiile si asteptarile. Termenul de sapte ani in care aceste „masuri tranzitorii” pot fi aplicate de catre tarile din Uniunea Europeana in raport cu cei mai noi membrii ai acestei structuri se apropie, insa, de sfarsit.

Din 31 decembrie 2013, restrictiile impuse in prezent pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari inceteaza. In consecinta, prima zi a anului urmator este asteptata cu nerabdare de romani si cu teama de localnicii din Regatul Unit.

Ziarele britanice anunta cu ingrijorare „valuri” de imigranti romani si bulgari ce vor lua cu asalt Regatul Unit, intr-o campanie mediatica in care nu mai a ramas loc pentru argumente; zvonurile alarmiste au inlocuit dezbaterea de idei…

Și totusi, cum va fi oare, ziua de 1 IANUARIE 2014?

 

 

Urmatoarea „invazie”

 

„Cati romani si bulgari vor «invada» Marea Britanie, imediat dupa ce ziua de 31 decembrie 2013 se va sfarsi?” Aceasta este una dintre cele mai arzatoare intrebari care framanta in prezent opinia publica din Regatul Unit. Oamenii asteapta cu spaima momentul anuntat al eliminarii restrictiilor ce le-au fost impuse in ultimii sapte ani, pe piata muncii din Regatul Unit, celor mai noi cetateni ai Uniunii Europene. Ei se asteapta ca milioane de locuitori ai Romaniei si Bulgariei sa porneasca in cautarea unei vieti mai bune in insula britanica.

Temerile multimii sunt alimentate de vocile sonore ale unor personalitati publice ce se opun prezentei imigrantilor in aceasta tara si amplificate de mass-media…

Apropierea zilei de 1 ianuarie 2014, data de la care romanii si bulgarii vor avea drept neingradit de munca, oriunde in interiorul granitelor Uniunii Europene, a provocat panica la Londra. Aproape 30 de articole continand avertismente cu privire la intensificarea masiva a prezentei romanilor si bulgarilor in Regatul Unit au aparut, in mai putin de doua saptamani, inca din primele saptamani ale lunii ianuarie.

Materialele, publicate in presa scrisa si in varianta online, pe majoritatea website-urilor cunoscute publicului britanic, relatau scenarii alarmante. Valul migratiei care va porni de pe teritoriile Romaniei si Bulgariei pentru a se indrepta spre insula Marii Britanii va aduce cu sine milioane de oameni, in urmatorii ani, au insinuat articolele. Scolile, spitalele si locuintele destinate populatiei autohtone vor deveni toate insuficiente. Locurile de munca vor fi acaparate in proportie covarsitoare de nou-veniti, iar sistemul de beneficii sociale britanic va claca din cauza suprasolicitarii astfel generate.

Situatia infatisata a dus la dezbateri aprinse si a inflamat opinia publica, desi articolele in cauza nu se bazau pe informatii concrete, nici pe date credibile si nu au adus argumente pertinente. S-au vehiculat doar cifre estimative si opinii „rupte” de realitate.

 

Vin romanii!

Focus News, o agentie bulgara de presa cu sediul la Sofia, a fost prima care a adus in atentia opiniei publice internationale „pericolul” migratiei romanilor si bulgarilor in Marea Britanie. In 7 ianuarie 2013, aceasta posta pe internet un articol scris in limba engleza, preluand informatii din cotidianul Belfast Telegraph, care apare in capitala Irlandei de Nord. „Premierul britanic a promis ca va stopa «turismul in scopul obtinerii de beneficii sociale» practicat de imigrantii romani si bulgari”, titra Focus News Agency, in prima zi de luni a lui 2013. Era intaia stire din noul an, conform selectiei realizate de motorul de cautare Google cu referire la romanii si bulgarii din Regatul Unit.

Ideea unei posibile migratii a romanilor si bulgarilor spre Regatul Unit a fost alimentata o zi mai tarziu, in People Magazine, una dintre cele mai importante publicatii specializate din domeniul resurselor umane, care apare in Marea Britanie. „Faceti cunostinta cu noii dvs. colegi de munca, romanii si bulgarii”, a fost titlul articolului publicat la 8 ianuarie in revista mentionata. Materialul prezenta cititorilor date specifice despre Romania si Bulgaria, dimensiunea populatiei din cele doua state est-europene, dar si detalii privind forta de munca din zona. „Bulgarii sunt inteligenti si muncitori, dar cam introvertiti si sceptici”, ii caracterizeaza People Magazine pe vecinii din sud ai Romaniei.

„Romanii nu au incredere in straini si sunt renumiti ca negociatori duri. Iar romana este a doua cea mai vorbita limba in interiorul gigantului Microsoft. Acesta recruteaza numerosi programatori din tara de la nord de Dunare”, se spune in People Magazin. Revista mai aminteste ca romanii necalificati prefera sa emigreze in tarile europene de sorginte latina, ca Italia ori Spania. In acelasi timp, absolventii de studii superioare si specialistii care aleg sa paraseasca Romania tind sa migreze pe continentul nord-american, in Canada, mai sunt informati cititorii aceleiasi reviste.

 

„Isterie” mediatica…

O adevarata „isterie” publica legata de o potentiala invazie a romanilor si bulgarilor s-a declansat incepand din 13 ianuarie, in urma unor declaratii inflamante facute de un oficial al Guvernului de la Londra. „Un aflux de imigranti din cele mai noi state ale Uniunii Europene ar putea produce mari probleme in ceea ce priveste spatiile locative din Regatul Unit”, anunta BBC News, citandu-l pe conservatorul Eric Pickles, actualul ministru pe probleme ale comunitatilor si guvernelor locale. Imediat dupa publicarea acestui articol, alte 20 titluri pe aceeasi tema au aparut in cele mai importante publicatii, in decurs de numai sapte zile.

„Criza locuintelor se va inrautati odata cu sosirea imigrantilor romani si bulgari”, atragea atentia un articol postat in 14 ianuarie pe website-ul guvernamental destinat informatiilor referitoare la locuinte sociale 24dash.com.

In aceeasi zi, partidul de extrema dreapta UK Independence Party (UKIP) lansa propria campanie impotriva romanilor si bulgarilor. Reprezentantii formatiunii politice au postat pe propriul website o reprezentare grafica a unui ceas menit sa contorizeze scurgerea timpului pana la data „fatidica” de 31 decembrie 2013. „Guvernantii recunosc ca romanii si bulgarii vor crea probleme”, titrau cei de la UKIP tot atunci, pe website-ul lor.

„O campanie strategica a UKIP a fost pregatita pentru a propaga panica vizavi de romani si bulgari”, a reactionat in consecinta cotidianul The Independent si apoi website-ul New Statesman.

Alte titluri au speculat, de asemenea, cifrele anuntatei migratii: „Cameron sustine ca predictia dimensiunii afluxului de romani si bulgari este imposibila” (Novinite.com – 14 ianuarie); „Cati romani si bulgari vor veni in Marea Britanie?” (The Guardian – 16 ianuarie); „Peste 70.000 de romani si bulgari pe an vor veni in Regatul Unit” (The Daily Mail – 17 ianuarie).

„Organizatiile anti-imigratie transmit avertismente referitoare la venirea romanilor si bulgarilor”, anunta website-ul postului de televiziune ITV in 17 ianuarie.

Campania de presa a culminat in 18 ianuarie, cand ziarele au scris despre interventia in dezbatere a Migration Watch, cea mai cunoscuta asociatie britanica ce sustine reducerea numarului de imigranti. Reprezentantii acesteia apreciau ca cifra medie anuala a romanilor si bulgarilor ce se vor stabili in Regatul Unit va ajunge la 50.000 si se va mentine la acest nivel in urmatorii cinci ani.

Publicatiile The Guardian si Telegraph, ITV News si BBC News s-au referit in mod repetat, in aparitiile lor din urmatoarele zile, la amenintarea romano-bulgara.

————————————–

Presa britanica, in favoarea romanilor…

 

Doar doua articole publicate la mijlocul lunii ianuarie in publicatiile cotidiene importante ce apar la Londra au luat apararea romanilor si bulgarilor care muncesc in Marea Britanie. The Guardian si The Independent au fost cele doua ziare care, prin materialele publicate, au raspuns „isteriei” declansate in jurul unui subiect care a inflamat presa scrisa din aceasta tara: acela al numarului de romani si bulgari ce urmeaza sa „invadeze” aceasta tara incepand din 1 ianuarie 2014. Articolele aminteau despre abuzurile la care sunt supusi lucratorii proveniti din Romania si Bulgaria pe piata britanica a muncii, dar si de beneficiile pe care acestia le aduc economiei nationale a Regatului Unit.

„Opriti demonizarea imigrantilor din cele mai noi state UE”, atentiona si The Independent, intr-un editorial aparut in 17 ianuarie. „Romanii si bulgarii sunt deja aici. Multi dintre ei muncesc ca self-employed pe santierele din Marea Britanie, fiind exploatati de angajatori fara scrupule”, titra publicatia The Guardian in editia sa din 18 ianuarie.

Romanii nu isi propun „sa cucereasca” Marea Britanie sau „sa ia casele si locurile de munca ale locuitorilor acestei tari” dupa 31 decembrie 2013, odata cu eliminarea restrictiilor ce le-au fost impuse pe piata muncii, a dat asigurari si ambasadorul Romaniei la Londra, intr-un interviu acordat cotidianului The Daily Telegraph, in 16 ianuarie.

————————————–

 

 

De cand se tem britanicii

de imigrantul roman?

 

Campania de presa declansata la inceputul acestui an impotriva imigrantilor romani din Regatul Unit nu constituie o premiera. Din 1998 pana in prezent, tabloidul Daily Mail a publicat peste 1.000 de articole care contin cuvantul roman, dintre care trei sferturi au aparut dupa 2004…

Si arhiva online a renumitei publicatii britanice The Times poate furniza o imagine retrospectiva a evolutiei imaginii comunitatii romanesti pe teritoriul Marii Britanii pana la momentul 2004, cand britanicii au incep sa se teama de o noua „invazie” est-europeana dinspre Romania si Bulgaria.

 

„Invadatorii din The Times

La sfarsitul anului 1989 si in primele luni ale anului 1990, Romania era tratata ca o „vedeta internationala” in paginile The Times, unul din cele mai apreciate cotidiene britanice.

La inceputul lui 2003, tematica abordata de articolele despre romani s-a modificat sensibil. The Times a inceput sa prezinte cazurile unor romani de etnie roma care solicita vize de sedere pe teritoriul Marii Britanii sau tensiunile create pe piata muncii in constructii de romanii care accepta sa munceasca pentru o salarizare minima. Iar in 2004, romanii erau amintiti frecvent in articolele care trateaza problemele imigratiei.

In cei doi ani s-a inregistrat, de asemenea, si o modificare numerica in privinta materialelor aparute despre reprezentantii comunitatii romanesti din Regatul Unit. Mai mult de jumatate din cele 500 de articole de acest fel aparute timp de 14 ani, intre 1990 si 2004, au fost publicate in ultimii doi ani ai acestei perioade.

 

Infractori „de serviciu” in Daily Mail

Timp de 12 ani, pana in anul 2000, referirile la romani continute de arhiva Daily Mail aveau o frecventa foarte redusa. Mai putin de zece articole de acest fel apareau in fiecare an, majoritatea lor fiind materiale publicistice de analiza si opinie. Dupa 2001, cele mai des intalnite texte redactate si publicate in care apare cuvantul „roman” au devenit stirile sportive in care erau mentionate numele unor sportivi de origine romana.

Dupa aceasta perioada insa, evolutia frecventei publicarii articolelor despre „romanians” s-a modificat vizibil, in defavoarea imaginii Romaniei si a cetatenilor acesteia. Intre anii 2005 si 2010, publicatia cotidiana care apare la Londra pare sa fi avut o preocupare constanta in a descoperi si da publicitatii toate faptele negative comise de imigrantii veniti din Romania. Incepand din 2006, au aparut in Dailly Mail peste 700 de articole in care se transmiteau informatii despre romani. Un calcul simplu reflecta o medie a frecventei de aparitie a cuvantului „romanian” in textele redactate ale cotidianului de aproximativ un articol la fiecare 2-3 zile.

————————————

Studiu despre imaginea romanului in presa britanica

 

Sapte profesori universitari de la Universitatea din Bucuresti semnalau inca din 2007 stereotipurile promovate in mass-media britanica in defavoarea imaginii imigrantului roman in Regatul Unit.

Studiul „Imaginea Romaniei in presa straina in perioada premergatoare integrarii europene” a monitorizat patru cunoscute publicatii britanice (The Guardian, The Independent, The Economist si Financial Times) in perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2006. Au fost practic analizate 36 de articole aparute in The Guardian (7 pozitive, 21 neutre si 8 negative), 9 articole publicate de The Independent, 21 de articole din Financial Times si 4 articole din The Economist.

Studiul cuprindea si o enumerare de fraze/cuvinte cheie cu care era asociata Romania in presa britanica de la sfarsitul anului 2006. Acestea erau: coruptia ridicata; migratie; saracie; necesitatea controlarii migratiei dinspre Romania; fraude; crima organizata.

„Se poate observa ca impactul factorilor negativi este mult mai mare, acestia diminuand din aspectele pozitive mentionate in alte articole favorabile tarii noastre”, se concluziona in lucrarea amintita.

————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!