A DOUA ZI DUPA…

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK, despre români pe data 3 februarie 2013

Diaspora romaneasca_A doua zi dupa1

 

Cand nu vor mai fi restrictii

 

Comunitatea romaneasca nu va deveni brusc mai mare decat cea poloneza, despre care se spunea la un moment dat ca numara peste un milion de persoane. Imediat dupa 31 decembrie 2013, Romania nu va ramane „saraca” si parasita de o fractiune si mai importanta a fortei active de munca. Tara noastra natala nu va avea probabil de castigat mult mai mult de pe urma sumelor trimise de cei plecati la munca in strainatate. Iar santierele si hotelurile britanice din Regatul Unit nu vor suferi semnificativ din cauza deschiderii oportunitatilor de munca pentru romani si bulgari. Sau cel putin, asa cred persoanele originare din Romania care isi duc traiul de mai multi ani in Marea Britanie.

 

Se cauta manageri romani

Cei mai importanti angajatori care apeleaza la forta de munca a romanilor pe piata muncii din Regatul Unit cred ca vor avea numai de castigat odata cu eliminarea limitarilor impuse de Guvernul de la Londra pentru romani si bulgari.

Pentru compania britanica Pilon lucreaza in prezent aproximativ 500 de muncitori constructori proveniti din Romania. „Odata cu renuntarea la aceste restrictii, vom avea si noi posibilitatea de a atrage in compania noastra mai multi romani talentati. In acest moment, avem numai de pierdut datorita acestor limitari”, afirma, in 2011, Florian Moldoveanu, manager general al firmei.

Reprezentantul Pilon credea ca multi dintre oamenii bine pregatiti profesional din Romania refuza sa vina in Marea Britanie tocmai din acest motiv. Iar unii dintre acestia aleg sa munceasca in tari in care priceperea lor este valorificata fara constrangeri.

„Asta cred ca e cea mai mare problema; avem informatii ca pleaca oameni talentati din Romania, care nu ajung aici. Si cei mai afectati nu sunt muncitorii necalificati. Pentru acestia, statutul de self-employed este unul potrivit. Ei pot lucra pe orice santier ca si subcontractori si beneficiaza de o anumita mobilitate. Chiar si persoanele cu pregatire, care accepta sa lucreze pe santier pe posturi care ii solicita la un nivel profesional inferior, sunt promovati, cu timpul, in compania noastra.

Pilon ar putea castiga mai mult, insa, de pe urma ridicarii restrictiilor. Si principalele beneficii s-ar simti la nivelele manageriale ale companiei. Pentru ca noi punem mare pret pe diplomele romanesti. Si asta spre deosebire de companiile britanice, care, atunci cand nu vor mai exista restrictii, vor prefera sa angajeze mai degraba pe cei care au urmat studii la universitati din Regatul Unit”, este opinia lui Florian Moldoveanu.

Managerul Pilon a mai explicat de ce considera ca politica Marii Britanii vizavi de migratie se va modifica. „Marea Britanie are propria strategie de a atrage creiere din intreaga lume. In prezent, reprezentantii puterii de la Londra sunt obligati sa tina cont la manifestarile anti-migrationiste transmise de electorat. Iar britanicii de rand reactioneaza foarte vehement in favoarea mesajelor populiste care sustin ca imigrantii reprezinta o problema. In realitate insa, imigratia este un mare castig pentru Marea Britanie”, atrage atentia Florian Moldoveanu.

——————————————

„Multi vor decide sa ramana self-employed si dupa momentul eliminarii restrictiilor, atat din cauza conditiilor oferite de sistemul fiscal, cat si din  cauza faptului ca astazi, in competitia pe piata gasirii locurilor de munca, este necesara o calificare recunoscuta in Regatul Unit. Pentru cei care nu vor decide sa urmeze ceva cursuri de calificare si perfectionare, viitorul nu va fi roz. Recesiunea economica este inca simtita in companiile britanice, recrutarea si plasarea fortei de munca cunoaste in continuare un declin major, iar somajul este mare. Cred ca si fara restrictii va fi destul de greu.”

Marius Luca, consultant financiar

——————————————

 

Cameriste fara restrictii

Locurile de munca de cameriste din hotelurile britanice sunt tot mai putin solicitate de romance. Iar cauza acestei modificari este tocmai persistenta restrictiilor de pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari.

„Ne chinuim mult cu actele romanilor si in domeniul in care ne desfasuram activitatea, am avea mare nevoie de forta de munca romaneasca. Si, din cauza restrictiilor, numarul femeilor care vin din Romania si accepta sa colaboreze cu noi a devenit destul de mic. In urma cu cativa ani, 80% dintre cele care ne solicitau, fiind interesate sa lucreze ca si cameriste in hoteluri, proveneau din Romania. Acum proportia a scazut la numai 30% din total”, ne-a dezvaluit Sofia Tatiana Dostinescu, care lucreaza intr-o functie executiva pentru compania Hotel Care LTD.

Aceasta a recunoscut ca intretinerea curateniei in camerele de hotel este o munca grea pe care multe romance accepta sa o faca doar pe o perioada limitata. „De indata ce isi rezolva actele, multe isi cauta locuri de munca mai convenabile. Este si greu sa lucrezi ca si camerista pe termen lung, de cinci ani, sa zicem”, explica Sofia.

„De aceea asteptam cu nerabdare sa se renunte la restrictiile aplicate pe piata muncii din Marea Britanie pentru romani si bulgari. Pentru ca atunci vor veni mai multe persoane din Romania si vom avea o arie de selectie mai mare pentru activitatea noastra de recrutare de personal”, a mai declarat Sofia Tatiana Dostinescu.

——————————————

„Oamenii care sunt pregatiti profesional in urma absolvirii unor specializari si cursuri in Romania sunt singurii care vor avea sanse mai multe odata cu ridicarea restrictiilor. Totusi, cei mai multi dintre romanii din Marea Britanie au venit aici pentru a lucra in domeniul asigurarii curateniei si in constructii. Si foarte multi dintre ei nu au alte calificari, in consecinta, situatia acestora este una acceptabila in prezent si nu se va schimba semnificativ dupa 1 ianuarie 2014.”

Simona B., tax adviser

——————————————

 

 

Romanii,

decisivi pentru agricultura britanica

 

Agricultura britanica va avea probabil cel mai mult de suferit in 2014, cand romanii si bulgarii vor castiga drept de munca nelimitat pe teritoriul Regatului Unit. Specialistii din acest domeniu au incercat de mai multe ori, in ultimii ani, sa atraga atentia oficialilor de la Londra asupra acestui aspect. Un avertisment similar a fost lansat recent si prin intermediul cotidianului The Guardian, unul dintre cele mai apreciate cotidiene britanice.

„Nu ii uitati pe imigrantii romani si bulgari care culeg fructe”, titra The Guardian, in editia sa din 17 ianuarie.

„In politica, la fel ca si in natura, exista o teama fata de ideea de vid… Asa se face ca, in prezent, in absenta unor estimari precise referitoare la numarul romanilor si bulgarilor care vor veni in Marea Britanie, a inceput o «licitatie» aproape isterica in incercarea de a aproxima o astfel de cifra…”, scriu cei de la The Guardian. „Articolele din presa au omis, insa, sa mentioneze ca exista un grup de parlamentari conservatori care sunt de-a dreptul ingrijorati fiindca numarul de romani si bulgari care vor alege sa munceasca in Marea Britanie ar putea fi… insuficient”, se mai afirma in aceeasi publicatie.

Autorul articolului din The Guardian explica in continuare ca grupul de parlamentari amintit este sustinut de Uniunea Nationala a Fermierilor Britanici si reprezinta interesele cultivatorilor de fructe din comitatele Worcestershire si Herefordshire. Ei fac presiuni asupra Ministerului Agriculturii din Regat sa continue si dupa eliminarea restrictiilor programul SAWS (Seasonal Agricultural Worker Scheme). In baza acestui program, 20.000 de romani si bulgari primesc dreptul sa munceasca anual ca sezonieri, pe ogoarele Marii Britanii.

Atentionari similare au fost formulate de reprezentantii fermierilor din Marea Britanie si adresate Comitetului Consultativ pentru Migratie (Migration Advisory Comitee – MAC), sfatuitorul Guvernului pe probleme de migratie, inca din noiembrie 2011. Acestea aratau cat de mult se bazeaza agricultura britanica pe forta de munca a romanilor si bulgarilor.

„Eliminarea restrictiilor ar produce dezechilibre in ceea ce priveste furnizarea de lucratori sezonieri in agricultura, care este in prezent asigurata prin programul SAWS. Pentru ca multi dintre cei care se afla pe listele SAWS ar renunta la aceste potentiale locuri de munca pentru a se orienta spre alte sectoare, cum ar fi cel al industriei hoteliere, alimentatie publica sau de asistenta sociala. Acestea au avantajul ca ofera lucratorilor un statut permanent, spre deosebire de cel sezonier, care nu ar mai fi tentant, odata cu renuntarea la limitarile existente”, au sustinut cu ingrijorare cei de la Concordia (YSV) Ltd, unul dintre operatorii acreditati pentru a selecta forta de munca sezoniera pentru fermele de pe intinsul regatului.

„Daca restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari ar disparea, ne-am confrunta probabil cu o situatie similara cu cea din sezonul agricol 2007-2008, cand multi est-europeni din statele admise in UE in 2004 au refuzat sa mai munceasca in ferme. Numeroase recolte au ramas neculese si au putrezit pe campuri in acel an”, au spus si reprezentantii unei alte companii britanice de profil, Place UK Ltd, citati in raportul MAC de acum aproape doi ani.

——————————————

„In domeniile constructii, cleaning si ingrijirea copiilor, cred ca numarul romanilor va ramane acelasi sau poate chiar va scadea, pentru ca multi dintre cei care sunt aici isi vor schimba profilul de munca pe domeniul ales si in care au calificari. In acelasi timp, pe nou-veniti ii vor astepta teste de aptitudine care sa le demonstreze capacitatea de munca pentru postul la care vor candida, experienta, calificarea…

Ridicarea restrictiilor nu inseamna, dupa parerea mea, asigurarea automata a unor locuri de munca in toate domeniile pentru romani, ci mai degraba sansa unei persoane calificate de a candida cu drepturi egale fata de un englez pentru un post. Asta nu il scuteste, insa, sa fie fluent in limba engleza atat la nivel conversational, cat si pe terminologia specifica postului.”

Ana D., tax adviser

——————————————

 

 

Alarma: NINo continua…

 

Obtinerea numarului de asigurare obligatoriu National Insurance Number, etapa care era principala piedica pentru romanii si bulgarii in cautarea unui loc de munca britanic, ar trebui sa devina o formalitate, din 1 ianuarie 2014. Totusi, realitatea s-ar putea sa contrazica asteptarile, cred unii dintre romanii care s-au specializat de mai multi ani in servicii de consultanta pentru conationalii lor ce solicita documente pentru a munci legal in Marea Britanie.

„Chiar daca guvernul Marii Britanii va ridica restrictiile pentru romani si bulgari, tot o sa fie nevoie sa se aplice pentru NINo (persoanele care muncesc trebuie sa-si plateasca contributiile sociale si asigurarile medicale). Se presupune ca obtinerea NINo ar trebui sa fie mult mai usoara, asa cum este in cazul persoanelor din celelalte state europene, fara restrictii de munca in UK. Dupa parerea mea, obtinerea NINo pentru romani si bulgari va fi in continuare o problema… Spun asta pentru ca mi se pare singura modalitate prin care functionarii statului vor mai putea sa te faca sa renunti si sa te intorci in tara; mai ales ca multi dintre romani vor dori sa aplice pentru beneficii sociale”, opineaza Ovidiu Mihali, tax adviser la Londra.

„Cele mai mari avantaje le vor avea persoanele cu cetatenie romana care lucreaza in momentul de fata ca si angajati, desi nu au un permis de munca. In prezent, acestia trebuie sa se declare self-employed si sa plateasca contributia NINo de doua ori: si ca angajat si ca self-employed. Dupa eliminarea restrictiilor, ei vor putea sa lucreze legal ca si angajati si vor putea sa isi inchida activitatea pe cont propriu”, mai apreciaza Ovidiu Mihali.

——————————————

„Nu cred ca numarul romanilor se va modifica considerabil intr-o Mare Britanie in care restrictiile nu mai exista. Pe santiere, vor munci tot la fel de multi constructori veniti din Romania, iar in camerele hotelurilor vor face curatenie probabil la fel de multe menajere romance.

Frustrarea noastra fata de restrictii are cu totul alta motivatie: DISCRIMINAREA!”

Simona B., tax adviser

——————————————

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!