Dr. Ion Jinga. Șapte ani ambasador la Londra (Interviu)

Articol publicat in sectiunea Consulat, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 20 iulie 2015

Londra_Ion Jinga si regina Elizabeta

Dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, își încheie în aceste zile misiunea de șef al diplomației românești pe teritoriul regatului. El se pregătește să preia funcția de ambasador al țării sale la ONU, după ce a primit, la 19 mai, aviz favorabil în acest sens din partea comisiilor de politică externă în Parlamentul României.

Diplomatul care a petrecut în metropola de pe Tamisa ultimii șapte ani, deținând cel mai lung mandat în capitala Marii Britanii după 1990, a fost de acord să ofere un ultim interviu din această poziție, în exclusivitate pentru Diaspora Românească.

 

Patru obiective

Diaspora Românească (D.R.): Ați devenit ambasadorul României în Marea Britanie în urmă cu peste șapte ani. Cu ce așteptări ați început atunci acest mandat și cum apreciați activitatea pe care ați depus-o la Londra acum, la sfârșitul mandatului?

Ion Jinga (I.J.): La preluarea mandatului de ambasador la Londra, în 7 martie 2008, mi-am asumat patru obiective principale, de importanță egală, adaptate la noul statut al României de țară membră a UE: relansarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic româno-britanic, dinamizarea schimburilor comerciale și a cooperării economice, apărarea intereselor României și ale cetățenilor români din Marea Britanie și promovarea unei imagini corecte a României în Regatul Unit. Am venit în Marea Britanie cu dorința de a-mi servi țara și comunitatea.

La final de mandat, situația se prezintă astfel: Parteneriatul Strategic a cunoscut o aprofundare și o extindere fără precedent a ariilor de cooperare, având ca momente de referință vizita președintelui României în anul 2011, declarația comună din 2013 a miniștrilor de externe român și britanic prin care a fost reafirmat angajamentul față de Parteneriatul Strategic, au fost identificate noi domenii de cooperare – securitatea energetică, promovarea reciprocă a investițiilor, crearea pieței unice digitale – și a fost subliniată importanța respectării principiului libertății de circulație a persoanelor în cadrul UE, vizitele la Londra și București ale unor înalți demnitari români și britanici – primul ministru, miniștrii de externe, alți membri ai celor două guverne și parlamente. Confirmând calitatea cooperării bilaterale, ministrul britanic de externe William Hague mi-a spus, în anul 2012, că relațiile cu România nu au fost niciodată atât de strânse, iar FCO (Foreign&Commonwelth Office – n.r.) a plasat în acel an țara noastră pe locul doi între partenerii săi europeni ca dinamică pozitivă în relațiile bilaterale ale Marii Britanii.

Aș aminti contribuția Ambasadei la pregătirea participării delegației României la summit-ul NATO din Marea Britanie, din septembrie 2014, dar și recuperarea, cu sprijinul Ambasadei, a unor bunuri aparținând patrimoniului național: 145 monede dacice din aur Koson, în 2013, și două tablete romane din bronz cunoscute sub numele „Constituția din Troemsis”, în 2015. Conform experților români, aceste tablete reprezintă cel mai important document scris aparținând istoriei noastre vechi.

Schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie se ridicau în anul 2008 la 1,8 miliarde euro, iar la finele anului 2014, ele însumau 3,5 miliarde euro, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 100%. În 2014, exportul românesc în UK a fost dublu comparativ cu 2008. Excedentul comercial al României a crescut de peste 3,5 ori, de la 230 milioane euro în 2008, la 819 milioane euro în 2014. Marea Britanie se află pe primul loc în clasamentul general al statelor cu care România are o balanță comercială pozitivă, pe locul șase ca destinație a exporturilor românești și pe locul zece în clasamentul investitorilor, cu o valoare a capitalului social subscris de un miliard euro. În România activează astăzi peste 5.000 societăți comerciale cu capital britanic.

 

2012-2014 – „O perioadă dificilă”

D.R.: Ați gestionat și momente tensionate în relațiile româno-britanice în ultimii șapte ani?

I.J.: Mandatul meu de ambasador la Londra s-a suprapus, în intervalul 2012-2014, cu o perioadă dificilă pentru românii din Marea Britanie, deveniți ținte ale unei campanii agresive anti-imigrație dusă de mass-media tabloidă și unii politicieni britanici cu vederi xenofobe și anti-UE. În acest context, vocea ambasadorului României s-a făcut auzită cu fermitate în mediile politico-diplomatice, universitare, think tank-uri și de afaceri, precum și în mass-media britanică – stau mărturie cele peste 100 articole și interviuri ca răspuns la atacurile xenofobe la adresa cetățenilor români din UK. În paralel cu efortul de protejare a imaginii comunității românești, am publicat articole privind relațiile româno-britanice, valorile culturale românești, istoria poporului român, sacrificiile României în cele două războaie mondiale și contribuția țării noastre la căderea comunismului. Sunt singurul diplomat străin la Londra care are un blog personal permanent într-o publicație de largă circulație (Huffington Post UK).

 

Comunitatea românilor din UK – „mai coezivă”

D.R.: Ce loc au ocupat românii din Marea Britanie în preocupările dvs.?

I.J.: Pe fondul creșterii numerice a comunității românești din UK, la propunerea Ambasadei, au fost înființate Biroul Consular de la Edinburgh (2010) și patru noi consulate onorifice: Belfast, Inverness, Liverpool și Bristol. În perioada următoare avem în vedere deschiderea unui nou consulat onorific la Glasgow și înființarea unui consulat general la Manchester. Pentru a avea o idee despre volumul activității consulare, aș adăuga că, în 2014, Secția Consulară a Ambasadei a prestat peste 42.000 servicii consulare, plasându-se în acest moment pe primul loc între toate oficiile diplomatice ale României din statele UE.

Am efectuat 50 de vizite la universități britanice, unde am avut întâlniri cu studenții, profesorii și cercetătorii români, precum și cu conducerile acestor universități (în UK studiază peste 6.000 studenți români). Începând cu 2008, Ambasada României organizează anual Conferința Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din UK, o inițiativă comună a subsemnatului și a studenților români de la Cambridge, asumată ulterior de comunitatea academică românească locală. Începând cu 2010, am instituit „Diploma Ambasadorului”, decernată în fiecare an unor personalități sau organizații comunitare românești pe teritoriul Marii Britanii, care s-au remarcat printr-o implicare activă în viața socială, culturală și științifică a comunității românești și de promovare a imaginii țării.

În vederea promovării limbii române, în 2012, la Universitatea Oxford a fost înființat, cu sprijinul direct al Ambasadei României, primul (și singurul, până în prezent) Lectorat de limba română din UK, finanțat de Institutul Limbii din București. Aș aminti și că, în 2014, cu prilejul „Festivalului Transilvania” organizat de Ambasadă și ICR împreună cu Fundația ADEPT, ASR Prințul Charles a vizitat spațiile de protocol ale Ambasadei și ICR , fiind prima sa vizită într-o misiune diplomatică a României.

 

D.R.: Cum caracterizați evoluția comunității românești din Marea Britanie în intervalul 2008-2015?

I.J.: Comunitatea românească a crescut numeric în mod constant. Dacă la începutul anului 2008, numărul românilor din Marea Britanie era în jur de 50.000, acum cred că sunt aproape 200.000. În egală măsură, comunitatea s-a diversificat semnificativ, dar, ceea ce este important, a devenit mai coezivă, conștientă din ce în ce mai mult de propria sa forță și valoare, dornică să se afirme și să se implice în viața socială și culturală din Marea Britanie, dar și de acasă, pentru că rădăcinile românilor rămân în România. Românii din diaspora sunt comunități complexe care au nevoie de atenție pentru că, pe de o parte, ei sunt mai fragili, iar, pe de altă parte, sunt mai puternici decât cei rămași acasă. Sunt mai fragili, deoarece trăiesc departe de țară, și sunt mai puternici, pentru că au avut curajul să își asume decizia de a trăi în străinătate. În această combinație a contrariilor se ascunde complexitatea diasporei, cu împlinirile, frustrările, așteptările și speranțele ei. Orice drept pe care îl reclamăm presupune, însă, și o obligație corelativă. Fiecare comunitate are particularitățile ei de care trebuie ținut seama dacă vrei să o înțelegi, să ți-o apropii. În ceea ce mă privește, am făcut tot ce a depins de mine să înțeleg și să ajut comunitatea românească din Marea Britanie.

—————————————

Eu sunt mândru fără rezervă de conaționalii noștri din Marea Britanie, care, în cea mai mare parte, sunt oameni de foarte bună calitate umană, cu pregătire profesională și intelectuală foarte bună și care doresc să se manifeste coeziv și în interesul societății, înțelegând că sunt, fiecare în felul lui, un ambasador al României.”

Dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra – Declarație făcută pentru publicația Diaspora Românească în 2011

—————————————

 

Printre cei doar trei români cu titlul de „Freeman of City of London”

Londra_Ion Jinga_premiu Freeman

D.R.: Care considerați că a fost cel mai dificil moment pe care l-ați traversat ca ambasador al României la Londra?

I.J.: Au fost câteva momente când atitudinea unor concetățeni nu a fost nici elegantă, nici corectă, iar nedreptatea este mult mai greu de acceptat când vine de la ai tăi, când ești lovit din rațiuni care nu au nimic de-a face cu adevărul, de cei pentru care te bați, ale căror imagine și interese le aperi. Dar astfel de situații au fost izolate în comparație cu numărul covârșitor al celor pe care i-am simțit aproape și a căror susținere a fost întotdeauna un factor motivant pentru a merge mai departe. Am primit, în ultimele săptămâni, foarte multe mesaje, unele de la oameni cu care m-am intersectat doar fugar, iar apoi nu ne-am mai întâlnit, altele de la figuri emblematice ale comunității românești din Marea Britanie. Toate exprimă aprecierea pentru ceea ce am încercat – uneori cred că am și reușit – să fac pentru concetățenii noștri din Regatul Unit, ceea ce înseamnă că oamenii au înțeles că toată zbaterea și efortul acestor ani a fost pentru ei și pentru țara care m-a investit cu încrederea de a o reprezenta în calitate de diplomat. Când ai o astfel de profesiune de credință, regretele nu încap.

 

D.R.: Puteți să ne menționați cel mai plăcut moment care credeți că vă va rămâne în amintire de pe parcursul acestui mandat?

I.J.: Au fost numeroase momentele în care m-am simțit mândru că sunt român în țara care a dat lumii Magna Carta Libertatum. Aș aminti două astfel de împrejurări de care îmi voi aminti întotdeauna cu emoție și plăcere: prezentarea scrisorilor de acreditare MS Regina Elisabeta a II-a, la 2 mai 2008, și primirea titlului de Freeman of the City of London, la 13 iunie 2014. Până în prezent, doar doi alți români au mai primit această distincție: MS Regele Mihai I și Sir George Iacobescu, președintele Canary Wharf.

 

„Mi-am făcut datoria față de țară”

D.R.: Ce loc ocupă Londra în inima dvs.? Vă pare rău că vă despărțiți de metropola de pe Tamisa?

I.J.: Marea Britanie va rămâne pentru mine, întotdeauna, țara unei mari culturi și civilizații, o țară mare prin poporul său și prin ceea ce a dat el umanității. Este locul unde m-am confruntat cu mari provocări și unde am avut mari satisfacții.

 

D.R.: Doriți să transmiteți, în finalul acestui interviu, un mesaj pentru cititorii Diaspora Românească, români stabiliți în Marea Britanie?

I.J.: Îmi închei misiunea de ambasador al României în Marea Britanie cu gândul că mi-am făcut datoria față de țara mea și față de comunitatea românească de aici. Plec cu bucuria că am avut privilegiul de a cunoaște o țară pe care o admir și o respect, și pe care am bătut-o în lung și în lat încercând să înțeleg de ce britanicii sunt așa cum sunt. Plec cu satisfacția că astăzi Parteneriatul Strategic româno-britanic este mai solid decât oricând, Regatul Unit fiind unul dintre cei mai apropiați prieteni, parteneri și aliați ai României în Europa. Plec cu bucuria că am întâlnit mulți, foarte mulți români trăitori în Marea Britanie, oameni serioși, inteligenți, muncitori și respectați în comunitățile locale în care s-au stabilit și care sunt tot mai conștienți de forța și valoarea lor. Comunitatea românească din Marea Britanie a început, chiar dacă timid, să se manifeste solidar și coeziv. Avem nevoie să fim uniți, să învățăm să ne respectăm între noi, pentru că astfel putem cere și primi respectul celor din jurul nostru.

—————————————

„Plec cu nostalgia că las în urmă o parte din viața mea strânsă în cei șapte ani și jumătate petrecuți ca ambasador la Londra, ani puși cu dăruire, pasiune și credință în serviciul țării mele, o contribuție infimă pentru ca România să își ocupe locul pe care îl merită în lume. Vă doresc tuturor numai bine!”

Dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra – Declarație făcută pentru publicația Diaspora Românească în 2011

—————————————

 

 

Mesaje de despărțire

 

Scotia_Ion Jinga

Două dintre mesajele transmise de românii din Marea Britanie ambasadorului dr. Ion Jinga, la sfârșitul mandatului său la Londra, au fost făcute publice din dorința diplomatului, fără a se menționa cine sunt autorii acestor rânduri. Acestea au fost transmise în data de 3 și, respectiv, 11 iulie.

 

Pe curând…

„Cu plecarea dumneavoastră s-a încheiat o eră care pentru noi, românii din diaspora, a fost foarte importantă. A fost o perioadă de căutare a identității noastre, de dorința de a continua drumul cu încredere, de a găsi o națiune care este mândră de noi și care ne sprijină cu drag si bunătate. Toate aceste calități ni le-ați adus pe parcursul în care ați fost în Londra. Ați clădit un drum mai sigur și am văzut din nou o comunitate română unită.

Personal, vă mulțumesc pentru încrederea dăruită, pentru dragostea pe care ne-ați arătat-o și ne considerăm privilegiați să vă putem considera PRIETENII noștri.

Să vă dea Domnul sănătate să continuați să aduceți bucurii acestui neam atât de încercat de timp.

Sănătate și sperăm, pe curând.”

 

„Sinceră recunoștință”

„Le-am vorbit ieri viitorilor studenți români care vor începe anul universitar în toamnă la LSE (London School of Economics – n.r.), Kings College London, Sheffield şi Birmingham despre viața în UK, oportunități, provocări și relația cu Ambasada de la Londra și i-am îndrumat să primească încrederea și sprijinul ambasadei noastre. Apoi (brusc), mi-am amintit că Excelența Voastră a primit deja semnătura președintelui României pentru postul de la New York …

Excelența Voastră rămâneți un model pentru modul în care ați fost apropiat de comunitatea românilor din UK în momente de grele încercări și repetate atacuri media incredibile, pentru modul în care ați gestionat tensiunile dintre publicul românesc și cel britanic înainte și după 2014 și pentru toți cei peste 7 ani petrecuți la Londra, în care, pe lângă bucurii și împliniri, au fost și momente de reală provocare.

Ați fost apropiat și de real ajutor față de tineri și studenți, față de Biserica Ortodoxă și față de fiecare român care, cu prețuire, mi-a vorbit despre dumneavoastră.

În aceste zile am observat aprecierea sinceră a oamenilor din țară și a diplomaților străini (dna Laetitia van den Assum, dl Euripides Evriviades) și îmi doresc din inimă să primiți întreaga mea apreciere alături de recunoștința și prețuirea pe care v-o port.

Vă doresc mult succes la New York și sunt convins că Oficiul ONU va avea foarte mult de câștigat prin prezența și activitatea dumneavoastră!

Cu aleasă prețuire (…).”

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!