Dragnea propune reînființarea cenzurii

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 februarie 2016

Legea prin care este incriminată defăimarea, inițiată în toamna trecută de președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, urmând a fi discutată săptămâna viitoare. Ea prevede amenzi de până la 100.000 lei pentru jurnaliștii care îndrăznesc să critice persoane publice.

PNL s-a declarat împotriva acestei legi, care îngrădește dreptul la libera exprimare a tuturor cetățenilor României. Dragnea are deja o replică împotriva liberalilor: „În ceea ce privește valorile liberalismului, eu cred că ele conțin și valoarea toleranței, a respectului libertății celuilalt, a dreptului la imagine și nu înțeleg cum un partid democratic arată o asemenea îndârjire împotriva dreptului grupurilor minoritare și vulnerabile la o imagine pozitivă și armonie socială”.

Deputații din Comisia Juridică și din Comisia pentru Drepturile Omului au adoptat, marți, cu 17 voturi pentru și 5 împotrivă, legea prin care este incriminată defăimarea și care prevede amenzi de până la 100.000 de lei, dacă se aduce atingere imaginii unei persoane sau a unui grup social. Legea prevede înființarea unui departament pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Acesta va avea rolul de a preveni și a sancționa defăimarea socială. Persoana care se consideră defăimată se poate adresa instanței de judecată pentru a cere acordarea de despăgubiri sau anularea situației create prin discriminare „fie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei, fie de la data la care persoana interesată putea să ia la cunoștință de săvârșirea ei”.

Mai multe organizații ale societății civile au criticat dur atât prevederile, cât și modul în care a fost adoptată de Senat legea defăimării sociale inițiată de Liviu Dragnea, cerând Camerei Deputaților, for decizional, să respingă definitiv proiectul. Reacția organizațiilor nonguvernamentale Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social și Centrul Român de Politici Europene s-a concretizat într-o scrisoare deschisă adresată deputaților, prin care li se cere să respingă proiectul, și o petiție online. „Considerăm că o asemenea lege poate fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă și societatea civilă și poate duce la încălcări grave ale dreptului la libera exprimare”, subliniază semnatarii scrisorii.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

O parere la “Dragnea propune reînființarea cenzurii”

  1. EMILIAN NEAGU Spune:

Spune-ti si tu parerea!