Drama Cazinoului de la Constanța, în The Telegraph

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 24 mai 2016

cazino-constanta-fotograf-olandez

Cândva perla litoralului românesc, Cazinoul din Constanța se degradează pe zi ce trece, fără ca autoritățile să stabilească un plan de restaurare a clădirii. Tocmai această tragedie a fost prezentată într-un pictorial de publicația britanică The Telegraph.

Autorul materialului The Telegraph este olandezul Roman Robroek, fotograf urban. După cum spune acesta, când se apucă de fotografiat o clădire abandonată, are niște așteptări cu care pornește la drum, însă Cazinoul constănțean l-a surprins de-a binelea.

Inițial impresionat de exteriorul somptuos, Robroek avea să trăiască un șoc în momentul în care i s-a dat acces înăuntru și a realizat în ce stadiu de degradare se află Cazinoul, cândva o emblemă a Constanței.

„A fost o experiență extraordinară să vizitez această clădire și un mare privilegiu, având în vedere că accesul este permis doar cu acceptul municipalității locale”, a spus olandezul pentru jurnaliștii britanici.

—————————————

cazino-constanta-fotograf-olandez1

„Toți cei pe care i-am cunoscut aici au fost foarte prietenoși, dar ce păcat că o clădire atât de importantă cu o fascinantă istorie a ajuns într-un stadiu atât de avansat de decădere; o restaurare va fi extrem de dificilă.”

Roman Robroek

—————————————

Fotografiile lui Robroek surprind frumusețea și eleganța clădirii în stil art deco dată spre folosință publicului încă din 1910, dar și starea de paragină în care se află actualmente, atâta timp când încă din 1990 clădirea a fost închisă publicului și abandonată total, autoritățile constănțene nemaifiind în stare s-o întrețină.

Din păcate pentru Primăria Constanța, olandezul nici măcar nu a menționat pentru The Telegraph că edilii locali nu stau degeaba și că pe promenada din fața Cazinoului s-au instalat pavele noi; dar le va putea menționa la anul, când slaba calitate a lucrărilor proaspăt executate va deveni evidentă.

Materialul The Telegraph poate fi găsit aici: The abandoned Romanian Casino Constanta, in pictures.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!