Drama României: exodul medicilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 decembrie 2014

România a oferit în ultimii 10 ani străinătăţii cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro, a declarat, în cadrul unei dezbateri, vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Senatului, Florian Popa.

„Avem zone în ţară total neacoperite din punctul de vedere al existenţei medicului. În spaţiul rural sunt cele mai mari probleme în ceea ce priveşte lipsa personalului medical. Este o risipă mare de resurse. După şase ani de studii, doar o mică parte dintre absolvenţi intră într-un ciclu de specializare”, a spus el, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, şcolile de medicină din România scot aproximativ 3.000-3.500 de absolvenţi pe an şi, tot anual, pleacă din ţară aproape 3.000.

Senatorul a mai afirmat că, pentru a împiedica plecarea medicilor, Ungaria a impus semnarea unui contract de către studenţii la medicină care prevede ca aceştia să lucreze în ţară după absolvire un număr de ani, iar în cazul în care pleacă mai devreme să plătească şcolarizarea. De asemenea, Slovacia a recurs la această măsură.

„Se pare că această soluţie nu este acceptată. Rezolvarea constă într-o poziţie mai fermă a statului român în favoarea unui program european mai larg care să ofere compensaţii pentru ţările care oferă creiere şi specialişti. Suntem într-o perioadă în care pregătim oameni care dispar, generaţii întregi dispar. Ar fi necesar un program european în care primitorii să ofere compensaţii formatorilor”, a spus vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Senat.

 

Abordare europeană

Prezent la dezbatere, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a susţinut că România se confruntă cu „o mare dramă naţională” – exodul medicilor.

„Tot estul Europei se confruntă cu această problemă. Singura şansă de a găsi o soluţie este de a aborda această temă la nivel european. În acest moment, ţările sărace dau mai mult ţărilor bogate în sistemul sanitar. Este necesar un demers comun est-european care să ridice şi să susţină această problemă”, a spus secretarul de stat.

Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Buşoi, membru în Comisia de sănătate a Parlamentului European, a susţinut că soluţia nu se află la Bruxelles, ci în România.

„Este o problemă naţională care trebuie rezolvată în România. Nici ţările care primesc medici români nu sunt întru totul entuziaste. Medicii de acolo nu privesc cu ochi buni nici faptul că tineri talentaţi, entuziaşti, vin şi le iau pacienţii”, a spus Buşoi. În opinia sa, problema salariilor mici ale medicilor nu este singura. „Avem probleme de organizare, de avansare în carieră, de transparenţă prin care se ocupă funcţiile”, a arătat Buşoi.

Un proiect de lege privind statutul personalului medical va fi depus, cel mai probabil în luna decembrie, la Parlament, pentru a intra în circuitul legislativ, a mai spus Dorel Săndesc.

„Lucrăm şi vom lansa în curând o iniţiativă legislativă adresată statutului medicilor şi personalului medical prin care lansăm câteva propuneri pentru o dezbatere, care suntem convinşi că va fi foarte aprinsă, pentru a ameliora acest statut. (…) Noi sperăm ca în decembrie să îl prezentăm la Parlament şi să intre în circuitul actelor legislative”, a precizat Săndesc.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!