Dreptate pentru românii exploatați pe piața muncii britanice

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Consulat, Muncă pe data 27 ianuarie 2015

uk_salariu minim

Ambasada României la Londra îi încurajează pe românii din Regatul Unit să se adreseze autorităților britanice ori de câte ori le sunt încălcate drepturile care li se cuvin pe piața muncii din această țară.

 

Reclamații la guvern

Orice român căruia nu îi sunt respectate drepturile deținute legal pe piața muncii din Marea Britanie se poate adresa în limba română autorităților britanice pentru a semnala abuzul săvârșit, se atrage atenția într-un comunicat transmis de Ileana Stănică, Atașat pe probleme de muncă și sociale în cadrul Ambasadei. Reclamația trebuie făcută telefonic sau online prin intermediul serviciului guvernamental din cadrul HMRC (HM Revenue&Customs).

„Situaţiile de încălcare a legislaţiei muncii din Marea Britanie cu privire la plata salariului minim la nivel naţional, timpul de muncă, raporturile lucrătorilor cu agenţii de muncă temporară sau cu angajatorii din sectoarele reglementate (agricultură, silvicultură, procesarea alimentelor şi a băuturilor etc.) pot fi semnalate direct autorităţilor britanice competente, prin intermediul Liniei de asistență privind drepturile salariale şi de muncă (Pay and Work Rights Helpline)”, se arată în textul comunicatului.

 

Unde facem reclamații?

Linia de asistență privind drepturile salariale și de muncă este gestionată de autoritatea fiscală HM Revenue&Customs (HMRC) și poate fi accesată fie telefonic (0800 917 2368), serviciu disponibil şi în limba română, de luni până vineri (8am-8pm) și sâmbăta (9am-1pm), fie online (www.gov.uk/pay-and-work-rights-helpline), pentru depunerea unei sesizări cu privire la încălcarea drepturilor la locul de muncă sau pentru a solicita informații cu privire la drepturile aplicabile la locul de muncă.  

Totodată, există posibilitatea de raportare a posibilelor suspiciuni de evaziune fiscală prin contactarea autorității fiscale HMRC, prin intermediul Liniei telefonice privind evaziunea fiscala (Tax Evasion Hotline – 0800 788 887, de luni până vineri (8.00am – 6.00pm) sau online la: www.gov.uk/report-cash-in-hand-pay.

Lucrătorii care au fost concediați din cauza unei dispute la locul de muncă cu privire la neacordarea salariului minim la nivel național, se pot adresa Tribunalului Muncii pentru contestarea deciziei de concediere („unfair dismissal”): www.gov.uk/dismissal/unfair-and-constructive-dismissal.

 

Etape care trebuie parcurse în cazul unei dispute la locul de muncă

Disputele la locul de muncă privind neacordarea salariului minim la nivel naţional se soluţionează prin parcurgerea următoarelor etape:

  • încercarea de soluționare a conflictului pe cale amiabilă, prin discuții informale cu angajatorul;
  • solicitarea în scris a dovezii plății drepturilor salariale („payment records”);
  • în situația în care angajatorul refuză plata, lucrătorul poate contacta autoritatea fiscală HMRC, prin intermediul Liniei de asistenţă privind drepturile salariale și de muncă (Pay and Work Rights Helpline);
  • în cazul în care HMRC constată că angajatorul nu a plătit lucrătorului sumele datorate, va trimite o notificare de recuperare a datoriilor, împreună cu o penalizare pentru neplata salariului minim;
  • HMRC poate să acționeze angajatorul în instanță, în numele lucrătorului, în situaţia în care angajatorul refuză să-i plătească acestuia drepturile salariale cuvenite;
  • lucrătorul se poate adresa în nume propriu Tribunalului Muncii, conform procedurii disponibile pe site-ul web al Guvernului: gov.uk/employment-tribunals/taking-a-case-to-an-employment-tribunal.

 

Bărbații români, în topul victimelor sclaviei moderne din UK

Est-europenii se află pe primul loc într-un clasament al victimelor traficului de ființe umane din Anglia și Țara Galilor, se susține în cel mai recent raport al organizației umanitare Armata Salvării. Cei mai mulți bărbați ajutați de reprezentanții organizației, după ce au ajuns să fie exploatați în Marea Britanie, provin din Ungaria, România și Lituania, atrage atenția raportul. Acesta mai avertizează că, în prezent, numărul celor traficați în Regatul Unit pentru a munci în variate forme ale sclaviei moderne l-a depășit pe cel al persoanelor exploatate pe piața serviciilor sexuale.

Peste 1.800 de victime ale traficului uman au beneficiat de sprijinul organizației Armata Salvării pe teritoriile Angliei și Țării Galilor, începând din 2011 și până în prezent, rezultă din raportul fundației caritabile.

Cazurile de exploatare prin muncă forțată au reprezentat 42% din numărul total al situațiilor în care reprezentanții organizației au intervenit. În același timp, acțiunile Armatei Salvării generate de exploatarea sexuală a unor persoane vulnerabile a constituit doar 38% din totalul intervențiilor.

Circa 540 de femei și 347 de bărbați au fost ajutați de membrii aceleiași organizații umanitare în intervalul iulie 2012 – iunie 2014, rezultă din datele raportului. În cazul bărbaților care au ajuns să fie exploatați în această țară cei mai numeroși sunt ungurii (50), urmați de români (48) și lituanieni (47).

Organizația Armata Salvării coordonează începând din 2011 programul Adult Human Traficking Care and Coordination (Îngrijirea și susținerea victimelor adulte ale rețelelor de trafic uman).

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!